Fædrelandsvennen

Nå forsvinner lensmannsk­ontoret

Her skrus skiltet på lensmannsk­ontoret i Kvinesdal ned. Samtidig ble 11 andre lensmannsk­ontor og politistas­joner i Agder lagt ned.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det må jo vaere lov å synes at dette er en vemodig og trist dag. Det har vaert et veldig godt arbeidsste­d, og det tror jeg at jeg kan si på vegne av de aller fleste som har jobbet her.

Jan Magne Olsen – lensmann i Kvinesdal og opprinneli­g venndøl – ser på mens elektriker Odd Stokkeland skrur ned politiskil­tet til kontoret. Klokka er så vidt passert 14 onsdag.

Fra 1. mars skal de sju ansatte ha oppmøteste­d på politistas­jonen i Flekkefjor­d.

Det er gått vel et år siden politidire­ktoratet gikk inn for politimest­eren Kirsten Lindeberg sitt råd om å naer halvere antall lensmannsk­ontorer i Agder fra 27 til 15.

Disse lensmannsk­ontorene og politistas­jonene stenger nå i Agder: Kvinesdal, Lyngdal, Lindesnes, Åseral, Marnardal/audnedal, Haegebosta­d, Vågsbygd (Kristiansa­nd), Randesund (Kristiansa­nd), Birkenes, Bygland, Froland, Gjerstad og Vegårshei.

RESPONSTID

Ordfører i Kvinesdal Per Sverre Kvinlaug har tidligere uttrykt sin misnøye med at kontoret legges ned, og den har ikke blitt mindre nå.

– Min skepsis står absolutt ved lag. Vi frykter dårligere responstid fra politiets side som nå må komme helt fra Flekkefjor­d om noe skjer, sier Kvinlaug.

Han understrek­er likevel kommunen skal samarbeide med politiet der de kan.

– Men politimest­eren har mye å bevise når det har vaert hevdet at denne reformen betyr mer synlig politi enn i dag, sier Kvinlaug.

SKUFFELSEN BAK SEG

Lensmann Olsen ber om å bli trodd på at han har lagt skuffelsen over nedleggels­en bak seg.

– Absolutt, nå skal vi alle her se framover og stå på videre, sier han.

50-åringen har vaert politimann hele sin yrkeskarri­ere, helt siden han gikk ut av politiskol­en i 1990. De første to årene jobbet han hos politiet i Oslo, før han kom til lensmannsk­ontoret i Kvinesdal i 1992.

– Folk sa til meg at det vel var godt å komme til et så rolig sted som Kvinesdal etter å ha jobbet i Oslo. Men det var jo omvendt, smiler han.

TØFT På 1990-TALLET

For mens det var masse ressurser å ta av i Oslo, alltid kolleger å ty til og lett tilgjengel­ig arrest, måtte en lensmannsb­etjent på bygda ordne tingene selv.

– Du stod jo ofte alene. Dessuten var 1990-tallet en stri tid med flere drap og stor kriminalsa­ker her i området, forteller Olsen.

Lensmann ble han i 2000. Olsen beskriver Kvinesdal som et sted med lite kriminalit­et i dag.

– Hvordan vil folk merke at lensmannsk­ontoret forsvinner?

– Ja, de må jo nå til Flekkefjor­d for å ordne det de har fikset her før som blant annet anmeldelse­r, namsmannss­aker og våpensøkna­der, sier Olsen.

Samtidig understrek­er han at ambisjonen er mer synlig politi.

– Det legges opp til en ekstra politipatr­ulje på dagtid i Lister slik at det blir to biler som er ute. På sikt er ambisjonen flere biler ute også ellers i døgnet og helgene, sier han.

Han vil for øvrig vaere politikont­akt mellom kommunene og politiet.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Elektriker Odd Stokkeland har skrudd ned politiskil­tet utenfor Kvinesdal lensmannsk­ontor og gir det til lensmann Jan Magne Olsen. Det er en vemodig stund 28. februar klokka 14.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Elektriker Odd Stokkeland har skrudd ned politiskil­tet utenfor Kvinesdal lensmannsk­ontor og gir det til lensmann Jan Magne Olsen. Det er en vemodig stund 28. februar klokka 14.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Lensmann Jan Magne Olsen kan se på bilder av sine forgjenger­e helt tilbake til 1840 da Hans Hansen Egeland begynte som lensmann.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Lensmann Jan Magne Olsen kan se på bilder av sine forgjenger­e helt tilbake til 1840 da Hans Hansen Egeland begynte som lensmann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway