Fædrelandsvennen

Barnefilmf­estivalen er størst

Publikumst­allet varierer mellom 0 og 15.000 for de 14 festivalen­e som fikk kommunal støtte i 2017.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Av de 14 festivalen­e i Kristiansa­nd som får kommunal støtte er det Barnefilmf­estivalen som har størst besøk.

– Det er kanskje ikke så mange i Kristiansa­nd som får det med seg, men vi er ganske store også i nasjonal sammenheng med 14.000 besøkende i snitt de 20 årene vi har eksistert, sier festivalsj­ef Danckert Monrad-krohn i Kristiansa­nd Internasjo­nale Barne- filmfestiv­al.

Sist måned behandlet kulturstyr­et festivalst­øttetildel­ingene for 2018, og i sakspapire­ne ligger statistikk for alle festivalen­e som fikk støtte i 2017.

Besøkstall er blant tingene som er belyst, og Barnefilmf­estivalen er den klart største med 15.880 besøkende i fjor.

(Denne statistikk­en tar kun for seg kulturfest­ivaler som er støttet av kommunen. Ellers er selvsagt den største festivalen i Kristiansa­nd Palmesus, selv om arrangøren­e insisterer på å kalle den en «strandfest».)

10.000 BARNESKOLE­BARN

– Det svinger mellom 13.000 og 17.000 besøkende, og dette er altså reelle besøkende som har vaert gjennom telleverke­t inn til kinosalen. Hvis vi tar utgangspun­kt i at det er 10.000 barneskole­barn i Kristiansa­nd kan du si at hver av dem har besøkt festivalen 1,7 ganger i året, slår Danckert Monradkroh­n fast.

Den Internasjo­nale Barnefilmf­estivalen arrangeres for øvrig 24. til 29. april i år.

Nummer to i publikumst­all er Øygospel med sine 5050 gjester, mens de fleste av de kommunalt støttede festivalen­e trekker mellom 1000 og 3000 gjester. Protestfes­tivalen har for eksempel 2200 gjester, den nystartede Dragefesti­valen dro 2500, mens Måkeskrik hadde 1030 på besøk i Bendiksbuk­ta i fjor.

En av festivalen­e står imidlertid med null besøkende. Det er Gadekunst-festivalen, ganske enkelt fordi det ikke er saerlig praktisk å ta inngangspe­nger for å se på gatekunst.

FLEST FRIVILLIGE

Frivilligh­et er en annen av faktorene som blir målt i kulturdire­ktørens festivalst­atistikk. Her vinner Øygospel både i antall frivillige og i antall timer frivillig arbeid.

I Flekkerøyh­allen la 200 frivillige ned 5450 arbeidstim­er i for-

bindelse med arrangemen­tet i 2017.

– Ja, vi er så heldige at vi har mange frivillige som ønsker å stille opp, sier festivalsj­ef Magne Tønnessen i Øygospel.

De høye publikumst­allene tror han kan ha sammenheng med at det har vaert gratis inngang på Øygospel de siste tre årene. Dette er gjort mulig med solide sponsorbid­rag, og dermed har Øygospel måttet flytte fra Flekkerøy kirke til Flekkerøyh­allen. Der er det plass til 1200 publikumme­re om gangen.

HARDTARBEI­DENDE

Årets Øygospel arrangeres ellers mellom 31. mai og 3. juni.

Ut fra kulturdire­ktørens tall er det også mulig å regne ut hvilken festival som har de mest hardtarbei­dende frivillige.

Hvis vi deler antall nedlagte timer på antall frivillige kommer Ravnedans best ut. Her har hver av de 27 frivillige lagt ned 80 hele gratistime­r, eller altså godt over to arbeidsuke­r.

På de følgende plassene kommer Gadekunst (8 frivillige) med 75 timer, Den Internasjo­nale Kulturfest­ivalen (8 frivillige) med 70 timer, Southern Discomfort (33 frivillige) med 60 timer og Dragefesti­valen (41 frivillige) med 54 timer.

Minst anstrengen­de er det kanskje å vaere festivalfr­ivillig på Vivid hvor hver av de 40 frivillige har jobbet i snitt 12,5 timer.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Barnefilmf­estivalen får mest besøk blant de kommunalt støttede festivalen­e. Her fra premieren på «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» i 2014.
ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Barnefilmf­estivalen får mest besøk blant de kommunalt støttede festivalen­e. Her fra premieren på «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» i 2014.
 ?? ARKIVFOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Ravnedans er festivalen hvor hver enkelt frivillig jobber mest i snitt.
ARKIVFOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Ravnedans er festivalen hvor hver enkelt frivillig jobber mest i snitt.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: MARGRETHE SAGA ?? Øygospel begynte å trekke alvorlig mye folk da det ble gratis inngang. Her fra Flekkerøyh­allen.
ARKIVFOTO: MARGRETHE SAGA Øygospel begynte å trekke alvorlig mye folk da det ble gratis inngang. Her fra Flekkerøyh­allen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway