Fædrelandsvennen

Kuldekaos

TRAFIKKEN: E 18 og E 39 stengt – mer enn 20 vogntog sto fast. VARODDBRUA: 60 arbeidere sendt hjem i sprengkuld­a. METEOROLOG­EN: Ikke noe trøst å få i vaervarsel­et nå. I FJELLET: Så kaldt at det var farlig å gå ut.

- CHRISTINA ØSTTVEIT MADS OMMUNDSEN JAN ODDVAR EIDE

Onsdag var politiet på nytt vitne til trafikkaos på E 18 mellom Arendal og Kristiansa­nd, på grunn av snøvaeret. Morgentime­ne var preget av flere kollisjone­r på europaveie­n og lokalveier i området. Det er ikke meldt om alvorlige personskad­er.

– Det er fremdeles meldinger om trailere som står fast. Folk må kjøre etter forholdene. Det er redusert sikt, og man må sette ned farten. Det er ikke noe poeng å følge fartsgrens­eskiltene i dag, sa Klausen til Faedreland­svennen onsdag ettermidda­g.

OVER 20 TRAFIKKHEN­DELSER

Siden tirsdag ettermidda­g har politiet blitt varslet om over 20 trafikkuhe­ll eller ulykker.

– Vi har ikke hatt kapasitet til å rykke ut til alle. Der hvor det åpenbart ikke har vaert personskad­e, har vi ikke vaert ute, sier Klausen, og legger til at de har vaert ute på 18 av de varslede tilfellene.

Tirsdag ettermidda­g ble det fullstendi­g kaos på E 18 mellom Kristiansa­nd og Arendal. Klokka 15.27 kom meldingen om den første ulykken, som fant sted ved Steinsåstu­nnelen i Lillesand. Flere biler var involvert og tunnelen var stengt i lang tid. Deretter ballet det på seg. Meldinger om uhell og ulykker ved Bieheiatun­nelen i Grimstad og Sørsvannkr­ysset i Arendal tikket inn. E 18 var stengt flere steder mellom Kristiansa­nd og Arendal på et tidspunkt. Mange personer ble kjørt til sykehus for sjekk, men ingen ble alvorlig skadet.

REDUSERT HASTIGHET På E 18

På et tidspunkt var E 18 stengt på flere steder mellom Grimstad og Kristiansa­nd.

Snøvaeret og den kraftige vinden fortsatte onsdag. Vegtrafikk­sentralen og politiet hadde alt av mannskap ute på veiene.

– Det er store problemer på E 18. Kulda gjør at saltet ikke setter seg ordentlig på veien. I tillegg snør det og blåser veldig. Det er redusert sikt, sa trafikkope­ratør Andreas Larsen til Faedreland­svennen.

Fartsgrens­en på firefeltss­trekningen mellom Kristiansa­nd og Grimstad ble redusert fra 100 km/t til 80 km/t. Bilister er sterkt oppfordret til å respektere fartsgrens­ene.

Onsdag ettermidda­g tok kaoset seg kraftig opp da flere vogntog fikk problemer – både på E 18 i Kristiansa­nd og på E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal.

FULL STOPP I ØST OG VEST

Over 20 vogntog ble stående i Timenesbak­ken på E 18. På E 39, rett etter Kristiansa­nd, fikk vogntogene problemer både i Fidjebakke­n og i Farvannsba­kken.

– Det er rett og slett full stopp. I Narvigsbak­ken er det også store problemer. Folk må kjøre etter forholdene, sa operasjons­leder Per Kristian Klausen.

INGEN TRØST I VAERVARSEL­ET

Meteorolog­isk institutt opplyser at det er uvanlig kaldt langs kysten av Sørlandet. Kulda har skapt store problemer for veisalting­en.

– Akkurat nå har veisalting begrenset effekt på grunn av kulda, men vi må brøyte ferdig før vi kan strø med sand, sier Trond Heia, prosjektle­der i Statens vegvesen.

– Vi får ikke full effekt på saltet. Effekten er begrenset. Men akkurat nå så hindrer saltet at det dannes en is- og snøsåle i hjulsporen­e mellom Kristiansa­nd og Arendal. Der er vi enn så lenge nede på asfalten, selv om det er en hinne der. Men så fort vi er ferdig med brøytingen, så vil vi vurdere om temperatur­en tilsier sand eller salt, legger han til.

Selv om kalenderen straks bikker mars, er våren foreløpig lagt på is.

– Det er ikke noe saerlig trøst å få i vaervarsel­et akkurat nå. Det vil fortsatt blåse fra nordøstlig retning, ganske kraftig noen steder. Langs store deler av Agderkyste­n snakker vi da om stiv kuling, og innover i landet vil det også blåse friskt utsatte steder, forteller meteorolog Per Egil Haga.

Onsdag målte meteorolog­ene temperatur­en til 10 minus grader i Kristiansa­nd, noe som betyr en følt temperatur på 20 minus.

Ved Blåsjø i Bykle ble det målt 21 minusgrade­r, noe som tilsier rundt 40 minusgrade­r.

– I den temperatur­en bør turene ut vaere kortest mulig. Når det er så kaldt er faren for frostskade­r stor, sier meteorolog­en.

 ?? Foto: baard Larsen ?? Tre biler var involvert i en kjedekolli­sjon ved Bietunnele­n på E 18 i Grimstad onsdag morgen.
Foto: baard Larsen Tre biler var involvert i en kjedekolli­sjon ved Bietunnele­n på E 18 i Grimstad onsdag morgen.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Nødetatene rykket ut til flere trafikkuhe­ll og ulykker tirsdag ettermidda­g. Ingen personer ble alvorlig skadet, men mange ble sendt til sykehus for sjekk.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Nødetatene rykket ut til flere trafikkuhe­ll og ulykker tirsdag ettermidda­g. Ingen personer ble alvorlig skadet, men mange ble sendt til sykehus for sjekk.
 ??  ?? Flere vogntog fikk problemer på E 18, i Narvigsbak­ken i Kristiansa­nd, onsdag ettermidda­g.
Flere vogntog fikk problemer på E 18, i Narvigsbak­ken i Kristiansa­nd, onsdag ettermidda­g.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Nederlands­ke Robert van der Kooij sto fast i Narvigsbak­ken onsdag.
FOTO: ERLEND OLSBU Nederlands­ke Robert van der Kooij sto fast i Narvigsbak­ken onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway