Fædrelandsvennen

Italias valg mellom onder

Italia er et uregjerlig land. Valget til helga kan gjøre vondt verre.

-

Det finnes knapt et land i Europa som har hatt flere regjeringe­r etter andre verdenskri­g enn Italia: 65 regjeringe­r på drøyt 70 år. Tidligere valgordnin­ger som la til rette for oppsplitti­ng av partisyste­met, fikk mye av skylden for det.

I løpet av årene er valgordnin­gen endret slik at partiene nå oppmuntres til å inngå forplikten­de blokksamar­beid. Men på typisk italiensk vis, vil mange si, er oppslutnin­gen mellom de ulike blokkene nå slik at det kan bli vanskelig for noen av dem å oppnå flertall i den nye nasjonalfo­rsamlingen.

Det sosialdemo­kratiske partiet, som har styrt på en Eu-vennlig kurs, sliter med oppslutnin­gen. Og den svaert populistis­ke Femstjerne­rsbevegels­en, som ble startet av en komiker, har nektet å samarbeide med andre blokker fordi den skal «renske opp» i partisyste­met en gang for alle.

situasjone­n er så prekaer at resten av Europa nå setter sin lit til Silvio Berlusconi. Han ble sett på som en parodi mens han var statsminis­ter på grunn av en rekke beskyldnin­ger om korrupsjon og historier om unge prostituer­te.

Selv kan han ikke bli statsminis­ter på grunn av en korrupsjon­sdom. Men i det kaoset som nå truer Italia framstår hans parti som en mulig redningsbø­ye. Det sentrum-høyreorien­terte Forza Italia lover å følge EUS direktiver i den økonomiske politikken. Og partiet har sammen med blant annet Lega Nord mulighet til å oppnå flertall i nasjonalfo­rsamlingen.

Men det er store usikkerhet­smomenter. I verste fall kan Lega Nord, som spiller åpent på fremmedfry­kt og anti-eu-stemninger, bli større enn Forza Italia. Da vil i så fall de gjøre krav på statsminis­teren. Det kan bli en dramatisk situasjon for hele EU.

et annet scenario er altså at ingen av blokkene oppnår flertall i den nye nasjonalfo­rsamlingen. I så fall tror og frykter mange at Berlusconi­s parti inngår en allianse med sosialdemo­kratene. Det kan gi stabilitet og en moderat politikk på kort sikt. Men også bli sett på som et gedigent løftebrudd hos mange velgere. Og i neste omgang føre til enda sterkere oppslutnin­g om ulike protestbev­egelser.

italia trenger en sterk regjering. Men ser dessverre ikke ut til å få det.

Det kan bli en dramatisk situasjon for hele EU.

 ??  ?? Silvio Berlusconi er inne i sitt 82. år. Nå satser han på at hans parti skal spille en avgjørende rolle i det italienske valget.
Silvio Berlusconi er inne i sitt 82. år. Nå satser han på at hans parti skal spille en avgjørende rolle i det italienske valget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway