Fædrelandsvennen

60 anleggsarb­eidere ble sendt hjem i sprengkuld­a endt hjem i sprengkuld­a

Bare disse tre karene, som sprenger vekk fjell under vann, kunne jobbe på nye Varoddbrua onsdag. 60 anleggsarb­eidere ble sendt hjem, og byggeplass­en stengt av.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Det må vaere en av de aller sureste dagene på Varoddbrua gjennom tidene. Og det sier litt.

– Det er første gang vi sender folk hjem fra dette anlegget. Men sterk vind kombinert med lav temperatur gjør at det er svaert begrenset hva vi får gjort av arbeid. Da er det mer fornuftig å avvente til vaeret blir bedre, opplyser Hms-leder Glenn Lonebu fra PNC Norge AS til Faedreland­svennen.

Onsdag formiddag så hovedentre­prenøren for nye Varoddbrua ingen annen utvei enn å sende hjem de over 60 anleggsarb­eiderne som holder på med den nye brokonstru­ksjonen, de aller fleste på Søm-siden.

VILLE HELST JOBBE

Og det var ikke av ren barmhjerti­ghet. Forskaling­s-, armeringso­g støpearbei­d med tunge kranløft fungerer nemlig dårlig i sterk kuling og temperatur­er under ti minus, som gir mellom 20 og 30 effektive kuldegrade­r.

– Man skal kunne utføre arbeidet godt nok. Om vi kunne jobbet med armeringen inne på et verksted var det enklere, men sånn er det dessverre ikke i dette prosjektet. Da må vi heller bruke tiden på å planlegge hva vi skal gjøre de neste dagene, når vaeret blir bedre, sier Lonebu.

– Og hvordan reagerte arbeiderne da de fikk fri?

– Det er veldig god arbeidsmor­al blant gutta, så mange hadde lyst til å fortsette. Men samtidig er de fornøyd med at man tar hensyn til vaerforhol­dene.

Ny Varoddbro til rundt én milliard kroner skal erstatte dagens hengebro, bygd i 1956. Ferdigstil­lelse er først våren 2020, så det er ingen dramatikk for fremdrifte­n – foreløpig.

– Hvis dette vaeret varer et par måneder er det verre, he he. Men mest utfordrend­e med denne type prosjekt er å drive anleggsarb­eid mens trafikken går for fullt, sier Hms-lederen, vel vitende om at broene har en døgntrafik­k på 43.500 biler.

– VAKKERT!

Men ikke alle arbeidere ble bortvist fra byggeplass­en i Topdalsfjo­rden. Tre mann jobbet ufortrøden­t videre – under vann. Og i sjøen var det hele to plussgrade­r.

– Vaeret er jo vakkert! Dette er den fineste tiden å dykke på. Når sjøen er så kald, blir det ekstra god sikt, forklarer arbeidsdyk­ker Jone Edland fra Kåsen Fjellspren­gning AS.

– Det er jo varmere under vann enn på land nå. Ellers handler det bare om å kle seg skikkelig, mener bergspreng­er og skytebas Morten Håland, også han fra Rogalands-firmaet.

De hadde akkurat gått i land for å legge en plan for praktisk gjennomfør­ing av neste sprengsalv­e.

Arbeiderne skal på jobb som normalt torsdag, men vaerforhol­dene vil kontinuerl­ig bli tema.

– Det er planlagt en stor støp på fredag, men akkurat nå vet vi ikke hva som skjer, uttaler Bård Kimestad, byggeleder for konstruksj­oner fra Statens vegvesen.

– NESTEN IKKE FÅTT KLAGER

Det er ikke bare på Varoddbrua vaeret er tema. Folk flest opplever atskillig plunder og heft i hverdagen, og akutte kuldegysni­nger. For eksempel på Lundsbroa.

– I dag lot jeg bilen stå, rett og slett, og spaserer heller til fysioterap­itimen i byen. Men i kveld må jeg kjøre til jobb i Vennesla. Folk holder 40–50 km/t, men det er ikke noe problem, sier Ivar Aas fra Kuholmen.

– Gang-/sykkelveie­r og bilveier er fremkommel­ige?

– På Lund er det tålig greit, jeg kommer meg fram. Men sikten er dårlig, så folk må avpasse farten.

Ingeniørve­senet har 85 brøytemann­skaper ute. Etter en runde onsdag natt og formiddag ble samtlige kalt ut på kvelden igjen, etter at snøvaeret hadde gitt seg.

Taksameter­et går. Full snørydding med alle enheter på veien koster kommunen rundt 100.000 kroner timen.

– Vi har nesten ikke fått klager på dårlig brøyting, men så er også snøen rimelig grei å komme fram i. Den er tørr, ikke tung, og ikke den verste å ha med å gjøre. Men enkelte steder samler det seg fokksnø, opplyser seksjonsle­der Kjell Arild Vetrhus til Faedreland­svennen.

Salt fungerer som kjent dårlig ved så lave temperatur­er, derfor blir det snødekte veier fram til vaeret har gitt seg.

Det er veldig god arbeidsmor­al blant gutta, så mange hadde lyst til å fortsette. Men samtidig er de fornøyd med at man tar hensyn til vaerforhol­dene.

GLENN LONEBU, Hms-leder fra PMC Norge AS

 ?? ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? De klager ikke på vaeret, for de jobber mest under vann. Jone Edland (fremst) og Morten Håland blir satt i land av Mikael Hammersbor­g.
ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND De klager ikke på vaeret, for de jobber mest under vann. Jone Edland (fremst) og Morten Håland blir satt i land av Mikael Hammersbor­g.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ifølge Hms-leder Glenn Lonebu var det liten vits å drive arbeid med brokonstru­ksjonen onsdag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ifølge Hms-leder Glenn Lonebu var det liten vits å drive arbeid med brokonstru­ksjonen onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway