Fædrelandsvennen

Vurderer å strø med varm sand – men først må veiene brøytes

- JAN ODDVAR EIDE

– Akkurat nå har veisalting begrenset effekt på grunn av kulda, men vi må brøyte ferdig før vi kan strø med sand.

Det sier prosjektle­der Trond Heia i veiavdelin­gen øst i Statens vegvesen, som vurderer å bruke varm sand for at den skal feste seg.

Agder er imidlertid delt i to i dag. Mens det er snøfokk og trøbbel i øst, er det sol og glede i vest.

Hans kollega i drift- og vedlikehol­d i vest, prosjektle­der Jack Sylte, holder seg til salt, enn så lenge.

– Forholdene er litt bedre vest for Mandal. Jo lenger vest, jo bedre er forholdene. Fra våre folk i Flekkefjor­d meldes det om sol og ganske fine forhold, forteller Sylte.

– Får du saltet til å virke øst i Agder?

– Vi får ikke full effekt på saltet. Effekten er begrenset. Men akkurat nå så hindrer saltet at det dannes en is- og snøsåle i hjulsporen­e mellom Kristiansa­nd og Arendal. Der er vi enn så lenge nede på asfalten, selv om det er en hinne der. Men så fort vi er ferdig med brøytingen, så vil vi vurdere om temperatur­en tilsier sand eller salt, sier prosjektle­der Trond Heia.

– Vi følger opp hele tiden og har direkte kontakt med entreprenø­rene våre, sier han.

– Når kan det bli aktuelt å strø med sand?

– Når vi er ferdig med å brøyte, så er det et alternativ. Den siste vaermeldin­g nå viser at vi får denne vaertypen fram til kveldinga. Fra i morgen blir det litt stigende temperatur langs kysten, kanskje seks-sju minusgrade­r. Da vil saltet virke godt, gi bar vei og god friksjon. Men nå er vi i grenseland. Derfor kan varm sand bli aktuelt. Da fryser sanden fast i dekket og blir et mer varig tiltak, sier Heia.

– Det viktigste på dager som dette er at folk tar det med ro og kjører etter forholdene. Og ikke minst: At dere holder lysene reine for snø. Med dagens ledlys får du ikke varmen i lyktene som smelter snøen, sier han.

– Problemet med sand nå, er at den blåser bort i vinden og kostes vekk av trafikken, sier Jack Sylte som ansvaret vest for Rona i Kristiansa­nd.

Han forteller at temperatur­en i veibanen over det meste av Agder er ti minusgrade­r.

 ?? FOTO: FAEDRELAND­SVENNEN ?? Salt eller sand? Brøytemann­skapene vurderer hvordan veiene sikres best.
FOTO: FAEDRELAND­SVENNEN Salt eller sand? Brøytemann­skapene vurderer hvordan veiene sikres best.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway