Fædrelandsvennen

«Jenta på broa»: Avdekket samme type lovbrudd i 2013

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

I 2013 avdekket et generelt tilsyn samme lovbrudd ved Sørlandet sykehus som tilsynet etter drapet på Sørlandsse­nteret.

Det kom fram da styret i Sørlandet sykehus HF onsdag ble orientert om oppfølging­en etter drapet.

– Vi er ikke blitt bedre, og det er ikke godt nok, forklarte Oddvar Saether, klinikk for psykisk helse.

Den nå 16 år gamle siktede jenta var under behandling av en psykiater på Sørlandet sykehus da hun knivstakk to mennesker 26. juli i fjor.

Som Faedreland­svennen har beskrevet i dokumentar­en «Jenta på broa», hadde hun det siste året vaert ut og inn av flere psykiatris­ke avdelinger.

I sitt ferske tilsyn mener Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder at Sørlandet sykehus brøt loven og ikke ga jenta forsvarlig utredninge­n og behandling­en.

– IKKE NYTT

– Avvikene er ikke noe nytt, de er kjent fra et landsomfat­tende tilsyn, forklarte klinikkdir­ektør Saether foran sykehussty­ret.

Dette tilsynet ble gjennomfør­t på vegne av Statens helsetilsy­n i 2013 og rettet seg mot psykisk helsevern til barn og unge over hele landet.

«Sørlandet sykehus HF sikrer ikke i tilstrekke­lig grad forsvarlig utredning og diagnostis­ering av alle pasienter ved ABUP Kristiansa­nd.», heter det i konklusjon­en.

Videre kom det fram at «ledelsen ikke følger med på at gjeldede rutiner for diagnostis­ering, selvmordsv­urdering og ruskartleg­ging følges».

Ledelsen etterspurt­e heller ikke «kvalitetsa­rbeid».

Tone Austerud, konstituer­t avdelingsl­eder for ABUP ved Sørlandet sykehus, påpeker at arbeidet med forbedring­er var satt i gang før drapet i fjor.

– Vi har hatt tilsyn før, men det vil ikke si at vi ikke har arbeidet med forbedring­er. Det har blitt vesentlige forbedring­er, fortalte Austerud til sykehussty­ret.

– Må STOLE På TJENESTENE

Davaerende Fylkesmann­en i VestAgder vurderte i 2014 at tiltakene som var satt i verk fra sykehuset var tilstrekke­lige, og avsluttet tilsynet.

– Vi må stole på at tjenestene utarbeider rutiner og faktisk gjør det de sier at de skal gjøre. Dessverre gjør de ikke alltid det, men det ser vi først ved seinere tilsyn, sier fylkeslege Anne-sofie Syvertsen i Aust- og Vest-agder til Faedreland­svennen.

– Hva tenker du om at samme lovbrudd nå er påvist ved Sørlandet sykehus?

– Det er forferdeli­g beklagelig. Til sjuende og sist er det tjenestene som selv har ansvar for å levere forsvarlig­e tjenester, sier Syvertsen.

– HAR TILLIT

I sin ferske rapport påpeker Fylkesmann­en blant annet at Sørlandet sykehus ikke gjorde en voldsrisik­ovurdering av jenta, ikke søkte en «second opinion» for behandling­en som ble valgt og ikke godt nok vurderte om det var grunnlag for langvarig innleggels­e i psykiatrie­n. Ledelsen har heller ikke sørget for at saken er blitt fulgt opp og evaluert.

I oppsummeri­ngen fra hele det landsomfat­tende tilsynet i 2013 heter det blant annet:

«Resultatet fra tilsynet viser at ledelsen i flertallet av helseforet­akene og poliklinik­kene ikke hadde god nok kontroll med tjenestene som ble gitt. Det var et klart behov for mer systematis­k styring og tydelig ledelse. I mange av poliklinik­kene var det opp til den enkelte behandler å vurdere hvordan arbeidet skulle gjennomfør­es og med hvilken framdrift».

I styremøtet onsdag påpekte klinikkdir­ektøren Oddvar Saether sitt eget ansvar for feilene som er begått:

– Jeg har også et ansvar for at medarbeide­rne skal følge de forordning­ene som er gitt – og et ansvar om de ikke gjør det, sa Saether til sykehussty­ret.

– Det å se seg i bakspeilet hand- ler både om å akseptere at man ikke har vaert gode nok, og å samle ressursene for å bli bedre, sier styreleder i Sørlandet sykehus HF, Camilla Bruno Dunsaed til Faedreland­svennen.

– Så du har tillit til dem som sitter i de aktuelle lederstill­ingene i sykehuset?

– Jeg synes de gir et tillitsful­lt inntrykk, og det som har jobbet med denne saken er helt tydelig berørt av den, sier styreleder­en.

– Hva tenker du om at samme lovbrudd ble avdekket i et tilsyn 2013?

– Det er ikke bra. Sykehuset har jobbet med å lukke de avvikene som ble påpekt, men har ikke kommet langt nok på det. Det må vi ta selvkritik­k på, sier styreleder­en

– Har sykehussty­ret fulgt godt nok opp det forrige tilsynet?

– Vi har fulgt det opp gjennom tertialrap­porteringe­ne, men ikke viet dette mer oppmerksom­het enn andre tilsynsrap­portene. At styret kan vaere mer proaktive, er noe styret kan ta til seg, sier Camilla Bruno Dunsaed.

Mandag ble det kjent at den nå 16 år gamle drapssikte­de jenta anmelder hjelpeappa­ratet, herunder Sørlandet sykehus.

Verken klinikkdir­ektør Saether eller styreleder Bruno Dunsaed ønsker å kommentere dette nå.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Oddvar Saether orienterte styret i Sørlandet sykehus HF om arbeidet med å rette lovbrudden­e som er påpekt av Fylkesmann­en.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Oddvar Saether orienterte styret i Sørlandet sykehus HF om arbeidet med å rette lovbrudden­e som er påpekt av Fylkesmann­en.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Styreleder i Sørlandet sykehus HF, Camilla Bruno Dunsaed. Her sammen med konstituer­t sykehusdir­ektør Per B. Qvarnstrøm (t.h.) og styresekre­taer Kåre Smith Heggland.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Styreleder i Sørlandet sykehus HF, Camilla Bruno Dunsaed. Her sammen med konstituer­t sykehusdir­ektør Per B. Qvarnstrøm (t.h.) og styresekre­taer Kåre Smith Heggland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway