Fædrelandsvennen

Skjør våpenhvile i Øst-ghouta

- NTB

Russland og Syria har gjort sitt for å sikre våpenhvile­n i Øst-ghouta. Nå er det opp til opprørerne, sier Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov.

Den russiske utenriksmi­nisteren sa dette i et innlegg i FNS menneskere­ttsråd i Genève i går.

– Russland har allerede kunngjort etablering av humanitaer­e korridorer i Østghouta. Nå er det opprørerne og deres støttespil­lere som må handle. De militante som har forskanset seg der og som fortsetter å beskyte Damaskus, hindrer levering av nødhjelp og evakuering av dem som ønsker å forlate Øst-ghouta, sa Lavrov.

Kamphandli­ngene i den opprørskon­trollerte enklaven fortsetter, til tross for FNS krav om våpenhvile og Russlands løfte om daglige «humanitaer­e pauser» i tidsrommet 9 til 14.

Ifølge den syriske eksilgrupp­a Syrian Observator­y for Human Rights (Sohr) angrep syriske regjerings­styrker natt til onsdag flere mål i Øst-ghouta med kampfly og tungt artilleri.

Rett før den daglige «humanitaer­e pausen», som ble kunngjort av Russland tidligere i uka, trådte i kraft klokka 9 onsdag morgen, stanset imidlertid angrepene, ifølge Sohr.

Utover formiddage­n ble det derimot meldt om kamper på bakken.

En talsperson for USAS utenriksde­partement anklaget tidligere i uka Russland for å terroriser­e hundretuse­ner av sivile i Øst-ghouta. En talsmann for russiske myndighete­r avviser dette og fastholder at Russland og den syriske regjeringe­n fortsetter innsatsen for å sikre nødvendige humanitaer­e forhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway