Fædrelandsvennen

Het debatt om liggetid

Helseminis­ter (H) mener at det tegnes et skremmebil­de av fødselsoms­orgen når opposisjon­en er bekymret over at liggetiden etter fødsler går ned.

- NTB

– Flere representa­nter har tegnet et bilde av fødselsoms­orgen som ikke er riktig. Beskrivels­er som at kyr som kalver har det bedre enn kvinner som føder (slik Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gjorde) er bare helt feil. Det skapes et skremmebil­de som ikke stemmer, sa Høie i spørretime­n i Stortinget i går.

Han la til at kvinner som skal føde i Norge er heldige, fordi dette er et av de beste landene i verden å føde i.

FRYKTER ØKT DØDELIGHET

Senterpart­iets helsepolit­iske talsperson Kjersti Toppe åpnet det som ble en lang rekke av spørsmål fra flere partier, med å vise til at liggetiden på sykehus etter fødsel i snitt har gått ned fra 3,2 døgn til 2,7 døgn de siste ti årene. Hun trakk fram at i Bergen er det satt et mål om hjemsendel­se etter et sted mellom seks og 24 timer når nytt sykehus står ferdig i 2023, og at det flere steder planlegges det nye sykehus uten barselrom.

– Dette er rystende og uakseptabe­lt. Jordmødre og barneleger frykter økt spedbarnsd­ødelighet, sa Toppe.

– BANALISERE­R DEBATTEN

Overfor NTB gir Toppe uttrykk for oppgitthet over Høies svar fra Stortinget­s talerstol.

– Det er jo fagmiljøen­e som kommer med de bekymringe­ne som Høie omtaler som skremsler. Vi gjengir bare barnelegen­es og jordmødren­es bekymringe­r. Det er veldig spesielt at en fagstatsrå­d mener det er skremsler, sier hun.

I debatten understrek­et Høie at Stortinget ikke kan vedta liggetider ved fødsler. Han stoler hundre prosent på faglige vurderinge­ne som leger og jordmødre gjør i hvert enkelt tilfelle.

– Det er å bagatellis­ere og banalisere hele debatten. Høie må forholde seg til at gjennomsni­ttstallene for liggetid går ned. Da er det et politisk spørsmål om balansen er riktig, sier hun.

IKKE DETALJSTYR­E

Høie avviste et innspill fra SVS Nicholas Wilkinson om å skjerme fødselsoms­orgen fra de effektivis­eringskutt­ene som hele offentlig sektor blir pålagt – eller ostehøvelk­utt, som Wilkinson formulerte det som.

– På fem år har denne regjeringe­n sørget for høyere vekst i helseomsor­gen enn Stoltenber­g-regjeringe­n fikk til på åtte år. Det er jeg kjempeglad for, for det er det behov for. Vi har kortere ventetider, faerre pasienter står i kø og det er gode resultater i fødselsoms­orgen. Så mener jeg det ikke er lurt om Stortinget øremerker penger til de ulike områdene på sykehusene. Den prioriteri­ngen må gjøres lokalt, sa Høie.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Hvor lenge er det rimelig at kvinner skal ligge på sykehus etter en fødsel?
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Hvor lenge er det rimelig at kvinner skal ligge på sykehus etter en fødsel?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway