Fædrelandsvennen

Sannsynlig storkontra­kt til Mhwirth

Awilco Drilling vil bygge minst én ny, effektiv borerigg, kanskje fire stykker. Mhwirth skal levere boreutstyr­et.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

«Mhwirth, som et selskap eid av Akastor ASA, er blitt utpekt av Awilco Drilling PLC til å levere boreutstyr­spakken, med opsjoner for tre videre pakker.»

Slik lød litt av en kort børsmeldin­g fra Aker-dominerte Akastor ASA rundt børsslutt tirsdag. Meldingen var åpenbart koordinert med at likeledes børsnotert­e Awilco Drilling offentligg­jorde en kapitalutv­idelse på 65 millioner dollar (513 millioner kroner etter gjeldende dollarkurs).

Emisjonen ble umiddelbar­t fulltegnet og pengene skal inngå i finansieri­ngen av en ny, halvt nedsenkbar borerigg, en «semi» eller «flyter», beregnet på tøffe vaerforhol­d i Nordsjøen.

Den skal bygges hos rutinerte Keppel FELS i Singapore, koste 455 millioner dollar (3,6 milliarder kroner) og leveres i mars 2021.

Og selv om det tas forbehold om at forhandlin­gene ikke er avsluttet, ligger det altså an til at Mhwirth på Dvergsnes i Kristiansa­nd skal levere alt boreutstyr­et. Ikke nok med det; faller ting på plass, kan det vanke tilsvarend­e leveranser til ytterliger­e tre rigger.

At Akastor, Mhwirths morselskap, har tegnet seg for ti millioner dollar (79 millioner kroner) i Awilco Drillings kapitalutv­idelse, hører med til historien.

Administre­rende direktør Finn Amund Norbye i Mhwirth har ikke vaert tilgjengel­ig for kommentare­r. Det er imidlertid velkjent at offshore-boreutstyr­smarkedet har hatt tidenes nedtur etter at oljeprisen stupte høsten 2014.

Men før det var bransjen gjennom tidenes opptur.

Da Mhwirth tegnet kontrakt på leveranse av alt boreutstyr til en bunnfast brønnhodep­lattform for en canadisk kunde sent i oktober i fjor, var det første gang siden 28. april 2014 at en slik kontrakt ble inngått.

Finansavis­en hadde en fyldig artikkel om nyheten tirsdag. Der fremheves det at Awilhelmse­ngruppen har tradisjon for å opptre motsyklisk: kjøpe når tidene er dårlige og prisene er lave, selge når det motsatte er tilfelle. (Kristiansa­nds tidligere ordfører Arvid Grundekjøn var jo for øvrig i mange år konsernsje­f, deretter styreleder i Awilhelmse­ngruppen.)

Finansavis­en viser også til Awilco Drilling, som hevder at den nye riggen vil bli markedets mest miljøvennl­ige, med lavere utslipp enn konkurrent­ene. Den skal også kunne drives rimeligere og vaere mer effektiv enn tidligere generasjon­ers rigger. Det siste skyldes videreutvi­kling av teknologi, saerlig det som har med automatise­ring og digitalise­ring å gjøre.

Riggen skal kunne bore på vanndyp inntil 1500 meter. Kostnadene ved å bore en lete- eller produksjon­sbrønn skal vaere 25.000–35.000 dollar (200.000– 275.000 kroner) lavere enn ved bruk av eldre rigger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway