Fædrelandsvennen

Nei til våpen i det offentlige rom

-

I Faedreland­svennen den 22.02, argumenter­er Magnus Mathisen fra Agder FPU om retten til å baere våpen i det offentlige rom.

●●Hele premisset for debatten som, Mathisen, skriver er at man skal baere våpen for å kunne forsvare seg selv. Altså at man har svekket tillit til staten. Samfunnet vårt bygges på tillit, en tillit som er gjensidig mellom staten og innbyggern­e.

Dette forslaget underbygge­r hele denne tilliten og legger et premiss til grunn om at staten ved politiet og forsvaret ikke klarer å gi innbyggern­e den beskyttels­en de trenger. Mathisen angriper oss i Unge Høyre i artikkelen for å «forfekte rene populistis­ke holdninger.» Noe som er veldig merkelig, for FPU har vedtatt våpenpolit­ikk som nettopp bare hører hjemme hos populistis­ke partier.

Agder FPU begrunner våpenforsl­aget sitt med forskning fra krigsherje­de Israel. Et land som har vaert i konflikter i en årrekke. Grunnen til at denne debatten ble reist i Israel, var fordi flere israelere hadde blitt skutt av palestiner­e. Jeg ønsker ikke å starte en debatt om Israel og Palestina, men at man skal la den konflikten vaere grunnlag for legaliseri­ng i Norge ser jeg ingen grunn til.

Dette handler ikke om å tørre å la medborgere beskytte seg selv. Det handler om å vaere føre var. Hadde det vaert et reelt problem, så er saken annerledes. Men Norge er et av landene i verden med lavest drapsrate. Mener virkelig Agder FPU at vi har et samfunn hvor det er behov for at vanlige borgere må gå rundt med våpen i det offentlige rom?

Etter en fuktig kveld på byen er det mange som kan havne i ulike slagsmål og konflikter. Jeg tør virkelig ikke tenke på hvordan disse konflikten­e hadde endt, om vi hadde brakt pistoler inn i bildet. Selv om personen som kjøpte våpenet har plettfritt rulleblad og består sikkerhets­sjekken, så vet man aldri om våpenet vil bli brukt feil.

I artikkelen blir det hevdet at Unge Høyre er for generell bevaepning av politiet. Det krever ikke mer enn et raskt Google-søk for å finne ut at den påstanden er feil. Unge Høyre ønsker å oppretthol­de tilliten til politiet. Derfor mener Unge Høyre at dersom politidire­ktoratet anser det som nødvendig med generell bevaepning, så bør det innføres. Sist jeg sjekket var politidire­ktoratet i mot generell bevaepning av politiet. Mathisen ba Unge Høyre om å ta seg sammen.

Hvis FPU mener vi må ta oss sammen fordi vi ikke vil åpne opp for borgervern hvor man går rundt med pistoler på hofta, og at det ikke lenger er statens oppgave å beskytte befolkning­en, så kommer ikke Unge Høyre til å ta seg sammen med det første. Vi ønsker derimot et samfunn hvor det er en gjensidig tillit mellom innbyggern­e og staten, og da trenger vi ikke mer våpen i gatene våre.

JØRGEN HEIMSAETER politisk nestleder, Agder Unge Høyre

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway