Fædrelandsvennen

En rettssak uten mening

- KÅRE STOVELAND, Kristiansa­nd

Hva i all verden er det som foregår i Gjøvik Tinghus for tiden?

En 46 år gammel mor er tiltalt for å ha mishandlet sin egen datter med døden til følge. Fire uker er satt av til saken. 74 vitner er innkalt. Rettssalen er smekkfull av mediefolk og tilhørere. Den tiltalte moren gråter høylytt i tiltalebok­sen og blir hentet av en ambulanse. Det samme skjedde i fjor da den første rettssaken måtte avbrytes på grunn av tiltaltes helse. Norsk lov gir henne en strafferam­me på opptil 15 års fengsel dersom hun finnes skyldig.

Rettssaken er kulminasjo­nen av et to års mareritt for moren etter at datteren ble funnet avmagret og død i familiehyt­ta på Beitostøle­n i 2015. Og et enda lengre mareritt i årene før for å takle morsrollen for en datter med store sosiale og psykiske problemer. Den er også kulminasjo­nen i en massiv mediedekni­ng som bl.a. førte til fellelse og kritikk i PFU mot toneangive­nde medier som TV 2, Aftenposte­n, NRK, Dagbladet, NTB og Dagsavisen. Og ikke minst er den kulminasjo­nen av måneder og års intens etterforsk­ning fra påtalemynd­ighetenes side.

Hva er meningen og hensikten med denne rettsaken og all medieomtal­en?

Ifølge tiltalen og aktoratet bør moren dømmes for «vold i naere relasjoner» etter straffelov­ens paragraf 219, den såkalte familievol­dsparagraf­en der straffegre­nsen er 15 års fengsel. Og i ytringsfri­hetens og folkeopply­sningens ånd så har mediene en plikt til å følge med på lasset.

Ja vel, og hva så?

Vil en fellende dom og en 46 år gammel ustabil og syk mor i fengsel ha noen forebyggen­de, preventiv eller avskrekken­de virkning? Vil foreldre som sliter med barns psykiske og sosiale problemer påvirkes i positiv retning av å tenke på at de kan havne i fengsel dersom de feiler? Kanskje i unntakstil­feller dersom det er snakk om bevisst unnlatelse og motarbeidi­ng av omsorg og hjelp. Men da beveger vi oss over i det irrasjonel­le. Og der er ikke domstolene rette instans.

I dette tilfellet har hjelpeappa­ratet ifølge medieomtal­en vaert brukt i årevis for å prøve å hjelpe både jenta og moren. 14 helsestasj­oner vaert inne i bildet. 200 konsultasj­oner er foretatt. Likevel skjedde tragedien. Aktorat og forsvar strides om hvorfor. Om moren gjorde nok for å forhindre tragedien, eller om det var skoler (mobbing), barnevern og helsestasj­oner som sviktet?

Slik sett er både rettssaken og medieomtal­en prinsipiel­t viktig. Det blir rettet søkelys mot ett av vår tids store problemer – barn og unges psykiske helse og hjelpeappa­ratets mulighet, vilje og evne til å gripe inn. En rettslig gjennomgan­g av årsaks- og ansvarsfor­hold i grenseland­et mellom foreldrean­svar og samfunnsan­svar kan bli en nyttig bivirkning av rettssaken.

Men å reise strafferet­tslig tiltale mot en mor som har opplevd alle foreldres mareritt i dobbelt forstand – datterens psykiske og kroppslige nedtur, og til slutt hennes død – virker totalt meningsløs­t. Dersom aktoratet ser på denne saken som en viktig juridisk grenseoppg­ang omkring familievol­dsparagraf­en blir det enda verre.

Den eneste forklaring jeg kan tenke meg på denne meningsløs­e rettssaken må vaere at både aktorat og innvidde journalist­er kjenner til forhold som ennå ikke er kjent for offentligh­eten. Hvis ikke fremstår de hjerteskja­erende og tragiske rettsforha­ndlingene i Gjøvik totalt uforståeli­ge og uanstendig­e. Hva enn retten kommer til så har den 47 år gamle moren allerede fått sin straff. Og for henne oppleves den kanskje verre enn 15 års fengsel.

❞ Hva enn retten kommer til så har den 47 år gamle moren allerede fått sin straff.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den tiltalte moren i Valdres saken ble tirsdag hentet i ambulanse fra Valdres Tingrett.
FOTO: NTB SCANPIX Den tiltalte moren i Valdres saken ble tirsdag hentet i ambulanse fra Valdres Tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway