Fædrelandsvennen

Frp sier nei til ACER

- LENE LANGEMYR fylkeslede­r, Aust-agder Frp ÅSHILD BRUUN-GUNDERSEN Stortingsr­epresentan­t, Frp, Aust-agder Adm. direktør i GIEK

Aust-agder Frp vedtok å gå imot Acer på fylkesårsm­øtet tidligere i år.

●●Det er delt i partiet på landsbasis, men i Agder er motstanden størst. Det er kanskje ikke så rart. Regionen har et stort kraftovers­kudd og potensial til å bruke dette for å etablere nye bedrifter og flere arbeidspla­sser. Aust-agder Frp frykter at vårt største konkurrans­efortrinn går tapt hvis Norge utvider samarbeide­t med ACER og mister råderett over hvordan kraftovers­kuddet skal brukes.

Til helgen skal resolusjon­en behandles i partiets landsstyre (som består av landets fylkeslede­re, sentralsty­ret, FPU og 5 representa­nter fra stortingsg­ruppa).

I 2020 vil trolig Agder stå for halvparten av landets kraftovers­kudd. Det er grønn energi og et konkurrans­efortrinn for regionen når vi skal forsøke å tiltrekke oss kraftkreve­nde industri, Google eller datasentre. Det er ikke ønskelig for oss å gi slipp på dette konkurrans­efortrinne­t.

Vi er ikke imot å bygge utenlandsk­abler. Vi er en region med kraftovers­kudd, og vil tidvis ha behov for å eksportere strøm. Men vi vil ha kontroll over strømmen vår selv og bruke den til å lokke til oss flere bedrifter til Sørlandet.

Dette ble grundig debattert på fylkesårsm­øtet, og et utvidet samarbeid med EU gjennom ACER er ikke noe våre lokallag ønsker. ●●Dette er prinsipiel­t provoseren­de. Det ene er at staten med makt har avbrutt et kirkeasyl. Det er mange hundre år lang tradisjon for at kirken skal verne forfulgte personer i en utsatt posisjon. Faktisk går det helt tilbake til de seks asylbyene i det gamle Israel, omtalt i Det gamle testamente­t.

Heldigvis er politiet som regel mer fornuftig når det gjelder kirkeasyl enn de har vaert på Fitjar. Det andre er at UDI ikke aksepterer at kirken til menigheten Nytt Liv er kirke. Hvem har gitt UDI/ politiet myndighet til å definere hva som er en kirke? Verdens eldste dokumenter­te kirkebygg er funnet i Dura Europos ved Eufrat i Syria og dateres til ca 250 e. Kr. Da hadde kirken allerede en mer enn 200 år lang historie og hadde i denne perioden hovedsakel­ig holdt til i private hjem, som ble brukt som kirke. Dette er omtalt allerede i Det nye testamente­t. Var ikke disse bygninger kirker? I så fall fantes det ikke kirker i kirkens tidligste historie.

For det tredje er politiets brudd på kirkeasyle­t i kirken til Nytt Liv Sunnhordal­and et vitnesbyrd om at staten fremdeles diskrimine­rer oss frikirkeli­ge. Vi har en lang historie i Norge for diskrimine­ring av frikirkeli­ge, både før og etter Dissenterl­oven (1845– 1969). Staten plasserte oss under Justisdepa­rtementet, ikke Kirkeog Undervisni­ngsdeparte­mentet, som om vi skulle vaere potensielt kriminelle! Først med Lov om trudomssam­funn (1969) ble det slutt på yrkesforbu­det for frikirkeli­ge. Til da hadde vi vaert utelukket fra flere offentlige yrker. Men politiets handling på Fitjar viser at vi ennå ikke er ferdig med problemet. Politiet mener kirken til Nytt Liv ikke er kirke. Jeg har ikke sett kirken, men pastoren bedyrer overfor NRK at bygget aldri har vaert brukt til noe annet enn kirke. Kanskje er bygget mye enklere enn andre kirker er. Men er det av den grunn ikke kirke? Fordi bygget kanskje ikke er så sakralt som stedets sognekirke, blir det altså ikke definert som kirke.

Dette er en skam! Det er flaut! Det er deprimeren­de! Dette er den gamle nedvurderi­ngen av frikirkeli­gheten som har fulgt oss siden de første norske frikirker oppsto på 1800-tallet. Vi er fremdeles ikke ferdig med sekundaers­templet. Vi er ikke som de andre. Vi diskrimine­res fremdeles. I hvert fall på Fitjar! Når skal det offentlige Norge laere at vi frikirkeli­ge er like mye kirker som Den norske kirke, selv om vi i forhold til dem er et mindretall? Når skal man laere at våre kirkehus er like

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway