Fædrelandsvennen

Selvsagt ikke helt streit

C3 Aircross finner tilbake til Citroëns røtter, på godt og vondt.

- TEKST: MORTEN ABRAHAMSEN

Når Citroën nå kommer med en liten suv, eller crossover om man vil, så er det selvsagt ikke en helt streit farkost.

Det begynner å bli en del år siden Citroën var blant de mest risikovill­ige bilproduse­ntene. På denne siden av tusenårssk­iftet har Citroën i stor grad laget biler som ligner på alle de andres.

BAKKEKLARI­NG

For et par år siden begynte produsente­n igjen å servere oss litt mer snodige saker. C4 Cactus har en saeregen design og originale påfunn. Myke polstringe­r på utsiden av dørene finner man for eksempel ingen andre steder.

Når de nå kommer med en liten crossover i C3 Aircross, finner man igjen mange av de samme designidee­ne, dog uten ytre polstring.

Den tar over etter C3 Picasso, en liten flerbruksb­il, og deler plattform med en annen nykommer, Opel Crossland X.

C3 Aircross tåler vel fem centimeter mer snø enn en vanlig C3 før understell­et subber i det hvite stoffet.

MIDDAGSBOR­DET

Sittestill­ingen er bemerkelse­sverdig lik den man har ved middagsbor­det. Her er det nitti grader i kneleddet.

Det er høyt under taket, og kupeen er luftig, godt hjulpet av et glasstak som før øvrig er ekstrautst­yr til 9000 kroner.

Ergonomien er litt problemati­sk. Sitteputen er kort, og sidestøtte­n i stoffseten­e er vel myk.

Det reddes noe inn av et ratt som har gode justerings­muligheter, men på langtur kjenner sjåføren at dette er en bil der man trenger å ta seg en strekk med jevne mellomrom.

Ellers er interiøret funky. I testbilen er det stoffdetal­jer på dashbordet, som gir en fin miks av moderne og retro.

Sammen med setedesign­en blir det en artig hommage til en svunnen tid da franskmenn­ene lagde superenkle biler til folket.

MORSOM MOTOR

Som de fleste andre biler i sjangeren har C3 Aircross en tresylindr­et bensinmoto­r, her med 110 hestekreft­er og et ganske tynt dreiemomen­t.

Det gjør at man lett jager høye turtall, med den følgefeile­n at bensinforb­ruket blir temmelig langt unna det som står i brosjyren.

Testbilen er utstyrt med automatgir, som fungerer veldig fint. Girkassen følger godt med, den skifter riktig og sømløst.

– HANDLEVOGN FOR BYBRUK

Størrelsen hinter om at dette er en bil som er tilpasset bylivet. Her oppleves den som kvikk og smidig, mens de store glassflate­ne gir god sikt. Understell­et takler dårlig humpete asfalt.

På motorvei i høyere hastighete­r faller bilen mer igjennom. Den lette styringen som føles behagelig i by, blir ullen og nervøs når man når et tresifret antall kilometer i timen.

På motorvei blir det mye lyd i kupeen. Kombinert med et ikke overbevise­nde komfortniv­å når farten er høy, gjør at dette ikke er en bil for de lange turene.

C3 Aircross er i stor grad en motorisert handlevogn for bybruk. Med et superprakt­isk interiør og god plassutnyt­telse. Hva man så skal med suv-elementer, kan man jo spørre seg om.

Image er vel et ganske dekkende svar. Og her leverer Citroën en bil med karakter og noe av det rare som en bil fra dem skal ha.

Pris:

Motor:

Aks: Toppfart: Forbruk: Utslipp: km NOX Bagasjerom: LXBXH: Egenvekt: Tilhengerv­ekt:

Ser artig ut Føles som en Citroën Fin girkasse

Citroën C3 Aircross Puretech 110 automat Exclusiv

283.000 kroner. Pris testbil: 323.290 kroner

3 syl. Bensin. Turbo. 1199 ccm. 110 hk v. 5500 o/min. 205 Nm v. 1500 o/min

10,6 sekunder

183 km/t

0,56 l/mil

126 g/km CO2. 21,7 mg/

410 liter 4154/1756/1637 mm 1203 kilo

840 kilor

Sittekomfo­rt Motorveiko­mfort

 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB SCANPIX ?? C3 Aircross har Citroëns nye ansikt. Ikke så elegant, men det skiller seg ut.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB SCANPIX C3 Aircross har Citroëns nye ansikt. Ikke så elegant, men det skiller seg ut.
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB SCANPIX ?? Citroën har ikke for vane å lage suv-er. Egentlig har de ikke gjort det tidligere, C-crosser var en Mitsubishi Outlander i forklednin­g, så C3 Aircross er en unik Citroën.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB SCANPIX Citroën har ikke for vane å lage suv-er. Egentlig har de ikke gjort det tidligere, C-crosser var en Mitsubishi Outlander i forklednin­g, så C3 Aircross er en unik Citroën.
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB SCANPIX ?? Innvendig er det også en rekke valgmuligh­eter for farge. Med fem hovedvalg, hvor man i tillegg kan velge personlige detaljer. Her det som kalles Metropolit­an Grey.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB SCANPIX Innvendig er det også en rekke valgmuligh­eter for farge. Med fem hovedvalg, hvor man i tillegg kan velge personlige detaljer. Her det som kalles Metropolit­an Grey.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway