Fædrelandsvennen

Bestevenne­ne som gikk hver sin vei

– Mange i samme kull trodde de hadde veldig gode spillere. Helt til de spilte turnering mot Tobias og Jesper, sier deres gamle trener.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Vi kaller han bare for «Såle». Han elsker å ta de såledragni­ngene sine.

Tobias Christense­n ler der han står på treningsfe­ltet i Sotogrande i Spania. Han snakker med Faedreland­svennen om sin bestekompi­s Jesper Daland.

Daland befinner seg noen mil lenge nord i Spania. I Marbella er han på treningsle­ir med sitt lag Stabaek.

De to har vaert venner så lenge de kan huske, og like lenge har de spilt fotball sammen i Vigør. Med målet om å bli best mulig. Men ved fylte 16 år gikk de forskjelli­ge veier for å nå det målet. En av dem ble tidlig ansett som et stort talent i det lokale flaggskipe­t. Den andre følte det beste var å flytte til Baerum for å få den beste utviklinge­n.

– kult at Han DRO dit

– Jeg synes det er kult at han tok et litt annerledes valg. Det er umulig å si hvordan det hadde endt opp om han hadde dratt til Start, men han er med A-laget her nede og det ser ut som det har gått bra for ham. Det er kult at han dro bort dit alene, men jeg skulle aller helst hatt han her, sier Tobias Christense­n om kompisen.

Jesper Daland hadde muligheten til å gå til Start, men valgte Stabaek. Denne vinteren har han vaert med A-laget til Marbella, og kan få debuten i Eliteserie­n allerede denne sesongen.

– Tobias gikk til Start ganske tidlig, og da følte jeg det rette for meg var å bli i Vigør. Da jeg skjønte at jeg måtte bytte klubb, sto det til slutt mellom Stabaek og Start. Da følte jeg Stabaek passet meg bedre med tanke på hva jeg så etter i en klubb, og jeg har ikke angret på det, sier Daland til Faedreland­svennen.

– man tenker nok Litt

For som 17 år gammel gutt må jo tankene komme: Er dette riktig for meg? Har jeg valgt riktig klubb?

– Man tenker nok litt på det det første halvåret om dette var rett valg. Men i etterkant er jeg veldig fornøyd, sier Daland.

– Jeg føler jeg har folk rundt meg som tenker på de tingene. Foreldre og trenere for eksempel. Så har jeg fokus på å spille fotball og utvikle meg, sier Tobias Christense­n.

Rolf Sagen har trent begge guttene i Vigør siden han tok dem opp på ekstratren­ing for tiåringer da ingen av dem hadde fylt ni år ennå. Han mener det er de største talentene han har sett.

– Det var mange på 2000-trinnet som trodde de hadde veldig gode spillere, helt til de spilte turnering mot laget til Tobias og Jesper, sier Sagen.

– to gode alternativ­er

Han forteller om to unge gutter som alltid har trent mye. Begge har også hatt et sterkt vinnerinst­inkt, men det har vaert en stor forskjell mellom de to talentene.

– Tobias var litt mer utforskend­e der Jesper valgte det mer trygge. Han ville tidlig spille midtstoppe­r, men jeg lot ham ikke få

Det er utrolig gøy å se at han har blitt så sentral. Han har ferdighete­ne og egenskapen­e til å starte på det laget. Han har prestert godt over tid, og fortjener det. JESPER DALAND, om Tobias Christense­n

Han er en meget god spiller som jeg har veldig sansen for. Han er god med ball og liker å spille seg ut bakfra. En veldig god spiller, som jeg tror kan nå langt. TOBIAS CHRISTENSE­N, om Jesper Daland

det. Jeg tror han har fått mange ferdighete­r av å spille på flere plasser. Tobias var litt mer kreativ, sier Sagen.

– Hva tenker du om de forskjelli­ge veiene de har tatt?

– Begge er helt sikkert gode alternativ­er, men hvis du ønsker å ta enda noen steg videre, så tror jeg ikke det er noen dum idé å flytte ut, sier Sagen.

– ikke sørlending­er

Inge André Olsen er sportslig leder i Stabaek. Sørlending­en har stor tro på at Jesper Daland skal få sine muligheter for A-laget til Stabaek denne sesongen.

– Hans arena vil i hovedsak vaere 2. divisjon. Men han har utviklet seg veldig godt. Vi håper at han løpet av de neste tre til seks månedene skal vaere naerme Eliteserie­n. Men han må ta noen steg, sier Olsen.

Steg han har stor tro på at Daland kan ta i Stabaek. For alle sørlending­er må ikke gjennom Start for å bli gode.

– Nå ser det vel ut som Start ikke er så opptatt av å hente inn sørlending­er for øyeblikket. Sånn sett tror jeg Jesper har gjort et riktig valg. Vi tror at med kombinasjo­nen skole og fotball så er forholdene i Stabaek så naer optimal som du kan komme, sier Olsen.

Det er umulig å si hvem som kommer til å nå lengst av de to. Men begge mener de er på rett vei til å komme så langt som mulig.

– Det har vist seg før at det er mange veier til suksess. Jeg har utviklet meg veldig bra i Start. Jesper har valgt en annen vei, så får vi håpe at han lykkes med det, sier Tobias Christense­n.

– Jeg tenkte en del på hva jeg skulle velge, og etter å ha trent med Stabaek og vaert med A-laget hvor jeg har følt at jeg har tatt nivået, så er jeg veldig fornøyd, sier Jesper Daland.

 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Tobias Christense­n på Start-trening. Han blir en av nøkkelspil­lerne for Mark Dempseys lag denne sesongen.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Tobias Christense­n på Start-trening. Han blir en av nøkkelspil­lerne for Mark Dempseys lag denne sesongen.
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Jesper Daland, her avbildet før treningska­mpen mot Vålerenga i Marbella forrige uke, vil spille seg inn på A-laget i løpet av sesongen.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Jesper Daland, her avbildet før treningska­mpen mot Vålerenga i Marbella forrige uke, vil spille seg inn på A-laget i løpet av sesongen.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sommeren 2014 hospiterte Jesper og Tobias hos den danske klubben Aalborg.
FOTO: PRIVAT Sommeren 2014 hospiterte Jesper og Tobias hos den danske klubben Aalborg.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Tobias Christense­n (t.h.) og Jesper Daland i Sørlandsha­llen for noen år siden. Sistemann på bildet er Vindbjart-spiller Daniel Goa Utgård.
FOTO: PRIVAT Tobias Christense­n (t.h.) og Jesper Daland i Sørlandsha­llen for noen år siden. Sistemann på bildet er Vindbjart-spiller Daniel Goa Utgård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway