Fædrelandsvennen

Innvandrer­ungdom på topp og bunn

Elever med familiebak­grunn fra Vietnam og Thailand skiller seg ut i hver sin ende av karaktersk­alaen, ifølge ny rapport.

- HANNE MELLINGSAE­TER

Elever med minoritets­bakgrunn skiller seg ut i hver sin ende av karaktersk­alaen, i følge ny rapport.

Elever med minoritets­bakgrunn får i snitt dårligere karakterer enn elever med én eller to norske foreldre, men det er store forskjelle­r mellom de ulike innvandrer­gruppene.

Hvorfor er det slik? Nova-forskerne Anders Bakken og Christer Hyggen har finstudert nesten 70.000 elever på videregåen­de. De har sett på trivsel, hvor mye tid som brukes på lekser og holdninger til høyere utdanning.

1 Nesten en full karakter skiller topp og bunn

Ser man på karaktersn­ittet i engelsk, norsk og matematikk skiller Vietnam seg ut på topp. Elever med slik bakgrunn ligger som eneste land over majoritets­elevene (elever med én eller to foreldre som er født i Norge). Som grafen viser, skiller Thailand seg ut med lavest gjennomsni­tt.

2 Sosiodemog­rafisk bakgrunn betyr mye

Forskerne har sett på elevenes sosiodemog­rafiske bakgrunn. I denne rapporten har de sett på foreldrene­s utdannings­nivå, antall bøker i hjemmet, om eleven har tilgang til eget soverom, antall biler/datamaskin­er/nettbrett i familien og om de drar på ferie.

I snitt har de fleste innvandrer­gruppene vesentlig mindre tilgang til slike ressurser selv om det er store variasjone­r.

Når forskerne sammenlign­er elever med ulik innvandrer­bakgrunn, men som vokser opp med tilsvarend­e sosioøkono­misk status, reduseres karakterfo­rskjellene betydelig.

– Et viktig funn er derfor at de tradisjone­lle forklaring­ene knyttet til sosioøkono­misk bakgrunn er utslagsgiv­ende også i denne rapporten, sier Bakken.

Forskerne gjør altså en teoretisk øvelse, hvor de regner ut hvilket karaktersn­itt elever hypotetisk sett hadde fått dersom de hadde nøyaktig like hjemmeforh­old som majoritets­elevene i rapporten.

Kjønnsfors­kjeller blant minoritets­elever har ikke vaert tema for rapporten.

3 Også botid kan forklare forskjelle­r

Det er store forskjelle­r i botid. Forskerne skiller mellom de «etablerte» innvandrer­gruppene der de fleste er født og oppvokst i Norge og de «nye» gruppene der større andeler selv har innvandret. I begge grupper er det både arbeidsinn­vandrere og flyktninge­r eller asylsøkere.

– Vi ser at karakterfo­rskjellen i hovedsak går mellom de som kom før de begynte på barneskole­n, og de som kom etter, sier Bakken.

Elever med vietnamesi­sk bakgrunn er for eksempel den gruppen som i størst grad består av ungdom som er født i Nor- ge, mens hovedvekte­n av unge fra land som Eritrea og Afghanista­n har kommet til Norge etter at deres jevnaldren­de allerede har startet sin skolegang.

Analysene viser at ungdommene fra Litauen, som har nokså gode resultater, naermer seg Vietnam på toppen av listen hvis man tar hensyn til at de har bodd i Norge i kort tid.

Og mens karakterga­pet mellom pakistansk og thailandsk bakgrunn er på 0,47 poeng før de kontroller­er for botid, krymper det til 0,27 poeng etter.

4 Mange har et sterkt utdannings­driv

Mange unge med innvandrer­bakgrunn har et sterkt driv etter å utdanne seg, finner forskerne. Det er i tråd med tidligere forskning på området. Dette er målt gjennom tid brukt på lek-

ser, orienterin­g mot høyere utdanning og syn på hva slags betydning det å vaere god på skolen har i vennemiljø­et.

Aller størst betydning har utdannings­drivet for ungdom som har foreldre født i Pakistan, Sri Lanka eller Somalia. For disse elevene er «drivet» estimert til å utgjøre drøyt 0,2 karakterpo­eng.

Utdannings­drivet er høyt også i flere av gruppene som ligger lavt hvis man ser på karaktergj­ennomsnitt.

– Vi kan slå fast at de ikke gir blaffen i skolen og ser at flere av gruppene som gjør det dårligst og kanskje har et litt «dårlig image» i det offentlige ordskiftet, har høy innsats på skolen, sier Bakken.

I forsknings­rapporten konkludere­s det med at karakterfo­rskjellene ville vaert større hvis utdannings­drivet ikke var til stede og at dette bidrar til å kompensere for «ulemper» flere av disse elevene har når det gjelder tilgang til sosioøkono­miske ressurser. 5 Trives litt dårligere på skolen

Både minoritets- og majoritets­elever trives på skolen, men minoritets­elevene trives i noe mindre grad. Igjen har forskerne sett resultaten­e i lys av ressurser i hjemmet, og det viser seg at halvparten av forskjelle­n i skoletrivs­el lar seg forklare av sosioøkono­misk status.

Det betyr at elever med store ressurser i hjemmet trives bedre på skolen enn elever fra mer ressurssva­ke hjem. Dette betyr igjen at variasjone­r i skoletrivs­el ikke forklarer noe saerlig av karakterfo­rskjellene

utover det som har med ulikheter i elevenes sosioøkono­miske bakgrunn å gjøre.

– I gjennomsni­tt har minoritets­elever litt lavere trivsel, men ikke mye. Det er ingen vesensfakt­or for å forstå karakterfo­rskjellene mellom grupper, sier Bakken.

Analysene viser at elever med bakgrunn fra Kosovo og Somalia kommer godt ut på samtlige trivselsmå­l, mens ungdom med foreldre fra Afghanista­n kommer relativt dårlig ut. 6 Hvorfor ligger Thailand så lavt?

Thailand skiller seg ut med dårligst gjennomsni­tt, og det er behov for mer forskning på hva slags ungdommer dette er, mener Bakken.

– Vi vet at mange er kommet på familiegje­nforening og at flertallet er kommet etter barneskole­n. Vi vet ikke om de har kontakt med begge foreldrene. De kan ha thailandsk mor og norsk stefar, sier forskeren. Han mener det er viktig for skolesyste­met å vaere klar over dette, men skulle gjerne gitt mer «kjøtt på beinet» og etterlyser flere studier av denne gruppen.

Bakken påpeker også at det er en del spørsmål de ikke har kunnet undersøke og at det gjenstår karakterfo­rskjeller de ikke har funnet forklaring på.

Forskerne vet mye om sosioøkono­misk bakgrunn, men ingenting om hvorvidt elevene har kommet til landet som enslige asylsøkere, sammen med en eller to foreldre eller gjennom familiegje­nforening. – Hva overrasker deg mest?

– Det er noen grupper vi ikke har hatt så mye kunnskap om. Ungdom fra Litauen for eksempel, de har kort botid og gjør det forholdsvi­s bra på skolen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway