Fædrelandsvennen

Det blir ingen kraftfusjo­n

Tom Nysted fryktet for linjerepar­atørenes liv da det stod på som verst i vinter. Han beklager overfor de som mistet strømmen, men ser for seg «femtiårskr­iser» hvert år fremover.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Spørsmålet om hovedkonto­rplasserin­g var hovedgrunn­en til at fusjonen mellom Agder Energi og Skagerak Energi strandet.

– Vi har ikke vaert gode nok, og jeg beklager virkelig overfor de som har vaert rammet. Men snømengden­e i indre Agder denne vinteren har vaert de verste siden 1958. Realiteten er at vi må vaere forberedt på femtiårskr­iser hvert år fremover, sier Agder Energis konsernsje­f Tom Nysted.

Eiermøtet for kommunene i Agder Energi gikk kjapt fra å avlyse fusjonen med Skagerak Energi til å dreie seg om strømutfal­l etter heftige snøfall.

– ALLE HJEM I LIVE

– I fire uker var 200 mann ute dag og natt. Takk og pris kom alle hjem i live, og jeg er dypt takknemlig for innsatsen deres, sier Nysted.

Han understrek­er at produksjon­svirksomhe­ten og verdiskapi­ngen i Agder Energi er noe annet enn monopolvir­ksomheten i Agder Energi Nett.

– De siste ti år er det brukt fem milliarder kroner på nettet vårt. Flere penger er gått inn i nettselska­pet enn det er tatt ut, og økonomisk sett blir 2018 et tøft år for nettselska­pet, sier Tom Nysted. Og beskriver en utvikling hvor klima- og teknologie­ndringer, kombinert med avhengighe­ten av partnere som Otera og OneCo, har skapt en helt ny situasjon.

– Det dreier seg ikke om å sende ut noen folk for å kutte traer, men om koordinert innsats av høykompete­nte mennesker og avansert utstyr, fremholder Nysted.

– TAPER MOT SKOGEN

Svein Are Folgerø, administre­rende direktør i Agder Energi Nett, følger opp.

– Faren er at vi taper kappløpet mot skogen – men det kan ikke skje! Skogeierne planter traer som vokser fort og høyt. Og fordi økonomien i skogsdrift er så marginal, blir den ofte stående. Og husk: Skogen er ikke vår, forklarer han.

Folgerø beskriver ellers hvordan Agder Energi Nett bruker alt fra helikopter­e og moderne dataverktø­y ute langs linjetrase­ene, til erfarne skogsfolk med mer tradisjone­lt utstyr.

– Hadde vi fått en vinter som denne for ti år siden, hadde konsekvens­ene vaert lagt verre, sier Svein Are Folgerø til en eierforsam­ling på godt over 100 mennesker.

SPESIELT år?

– Kanskje er 2018 et spesielt år, men jeg vil ikke gamble på det. Så vi setter inn store ressurser for å stå klare til å håndtere fremtidige utfordring­er. Akkurat nå venter vi på vårløysing­a, sier Folgerø og sukker litt – med tilløp til humring i salen.

Konkret varsler nettsjefen økt bredde på hovedtrase­ene. Og når nye linjer skal anlegges, er førstevalg­et å legge kabler i bakken, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Konsernsje­f Tom Nysted var takknemlig for at alle mannskapen­e kom hjem i live etter den siste tidens linjekaos.
FOTO: JACOB BUCHARD Konsernsje­f Tom Nysted var takknemlig for at alle mannskapen­e kom hjem i live etter den siste tidens linjekaos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway