Fædrelandsvennen

Kontrollut­valget i Søgne trekker seg

Et enstemmig kontrollut­valg i Søgne kommune vedtok torsdag å trekke seg. De ber kommunesty­ret oppnevne nytt utvalg.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Et enstemmig Kontrollut­valg i Søgne kommune har vedtatt å trekke seg. – Ryddig å be om nyvalg, mener professor.

– Dette har vaert en lang og vond prosess, sier Jan Stubstad, som inntil i dag har ledet Kontrollut­valget i Søgne kommune.

Nå ber han og resten av utvalget om avløsninge­n. Torsdag ettermidda­g vedtok de enstemmig å be kommunesty­ret oppnevne et nytt utvalg.

Den direkte bakgrunnen er å finne i forrige kommunesty­remøte. Kontrollut­valget hadde på sitt forrige møte påpekt det de mente var en rekke lovbrudd fra kommuneadm­inistrasjo­nens side, og anbefalte at det ble satt i verk tiltak for å rette på dette.

Lovbrudden­e handlet blant an- net om ulovlig sletting i arkivet.

MISTILLIT

Da ingen hadde andre forslag, foreslo Jan Stubstad at kommunen skulle innlede forhandlin­ger om en sluttpakke til rådmannen, for å skaffe kommunen ny ledelse. Mistillits­forslaget mot rådmannen falt.

Det kommunesty­ret vedtok i stedet, var å ta saken fra kontrollut­valget «til orienterin­g». Uten å foreslå hvordan lovbrudden­e kan rettes.

Torsdag vedtok kontrollut­valget enstemmig denne teksten:

«Gjennom kommunesty­rets siste behandling av kontrollut­valgets oversendel­sessak nr. 22/18, ser kontrollut­valget på dette som mistillit fra kommunesty­rets side. På denne bakgrunn ønsker kontrollut­valget å trekke seg og anmoder kommunesty­ret om å velge nytt kontrollut­valg.»

Kontrollut­valget består av fem faste medlemmer: Leder Jan Stubstad (Uavh.), nestleder Peder Johan Pedersen (SV), samt Marianne Bakke Meiholt (Ap), Reidun Westergren (H), og Roar Tufteland (KRF).

BERØMMER STUBSTAD

– Det er jo en veldig dramatisk avgjørelse for oss, dette. For min del har jeg over lang tid hatt problemer med at flertallet uttrykker så stor misnøye med kontrollut­valgets arbeid. Nå toppet det seg den 15. februar, da vi anmodet kommunesty­ret om å treffe tiltak i forhold til to åpenbare lovbrudd. Vi hadde fått gjort en grundig utredning. Det vedtaket de fattet kan ikke oppfattes som annet enn en klar irettesett­else av kontrollut­valget. Derfor ville jeg signaliser­e at jeg ønsker å løses fra mitt verv nå, sier Peder Johan Pedersen (SV).

Han mener det var gjort en svaert grundig jobb med å avdekke lovstridig opptreden fra kommunens side.

– Jeg vil berømme kommunerev­isjonen og sekretaria­tet vårt. Og jeg vil trekke fram leder Jan Stubstad, som har gjort en kjempejobb i flere krevende saker nå. Arbeidet er meget godt dokumenter­t. Enhver kommune burde sette pris på, og ønske, et slikt arbeid velkommen. Men det politiske flertallet i Søgne virker sterkt irritert over jobben vi gjør, sier Pedersen.

– ALVORLIG SITUASJON

– Det er leit at de har kommet i denne situasjone­n. Nå må kommunesty­ret ta stilling til dette, sier ordfører Astrid Hilde som overvar møtet.

– Hvordan vil du karakteris­ere situasjone­n nå?

– Det er en veldig uvanlig og en alvorlig situasjon, sier ordføreren.

Kontrollut­valget vedtok også å anmode om at det foretas en lovlighets­kontroll av kommunesty­rets vedtak om å ta lovbrudden­e «til orienterin­g».

Varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp) er på reise. Når Faedreland­svennen ber ham om en kommentar til situasjone­n, sier han:

– Dette var helt nytt for meg. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg må få orientere meg og høre mer om begrunnels­en, sier han.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Hele kontrollut­valget i Søgne ber om å få trekke seg, etter at kommunesty­ret ikke ville vedta tiltak når de påpekte lovbrudd. Her ser vi Reidun Westergren (H) (t.v.), Marianne Bakke Meiholt (Ap), Peder Johan Pedersen, Nestleder (SV) og Roar Tufteland...
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Hele kontrollut­valget i Søgne ber om å få trekke seg, etter at kommunesty­ret ikke ville vedta tiltak når de påpekte lovbrudd. Her ser vi Reidun Westergren (H) (t.v.), Marianne Bakke Meiholt (Ap), Peder Johan Pedersen, Nestleder (SV) og Roar Tufteland...
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Jan Stubstad har antagelig ledet sitt siste møte i Kontrollut­valget i Søgne. Torsdag ba hele utvalget om å få trekke seg.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Jan Stubstad har antagelig ledet sitt siste møte i Kontrollut­valget i Søgne. Torsdag ba hele utvalget om å få trekke seg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway