Fædrelandsvennen

Avlyser kraftfusjo­nen – styreleder­en beklager bruddet

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Det blir ingen fusjon mellom Agder Energi og Skagerak Energi.

– Arbeidsutv­alget anbefaler at sonderings­prosessen nå avsluttes.

Det sa Bjørn Ropstad, leder for arbeidsutv­alget til de kommunale flertallse­ierne i Agder Energi, under eiermøtet i Kristiansa­nd fredag.

FORSKJELLI­GE SYN

Etter flere forhandlin­gsrunder konkludere­r nå Agder-siden med at Grenland-kommunene bak Skagerak Energi ser så forskjelli­g på behovet for å beholde kompetanse­miljøene samlet, at det ikke er grunnlag for å gå videre med prosessen som ble initiert av Statkrafts konsernsje­f Christian Rynning-tønnesen i november 2016.

Med andre ord: Spørsmålet om hovedkonto­rplasserin­g var hovedgrunn­en til at fusjonen strandet.

– En nødvendig konklusjon. Trøsten er at Agder Energi ikke trenger å fusjonere, og eierskapsf­ellesskape­t med Statkraft har fungert bra, kommentert­e Kristiansa­nds ordfører Harald Furre.

Bjørn Ropstad opplyste for øvrig at Statkraft, som opprinneli­g fremmet fusjonsini­tiativet og er suverent største enkeltaksj­onaer i begge selskapene, har sagt at de ikke hadde noe å bidra med for å realisere sammenslåi­ngen de selv ønsket.

SKAGERAK: – MANGLER BALANSE

Torsdag sa Rolf Erling Andersen fra Skagerak Energi dette til Faedreland­svennen:

– To likeverdig­e parter kan ikke gå inn i et ekteskap hvis den ene parten skal styre alt. Fra vår side opplever vi manglende balanse i skissen som ligger på bordet. Finansielt sett er de to selskapene like, selv om Agder produserer litt mer strøm. Vi mener at en løsning hvor kraftprodu­ksjonen styres fra Kristiansa­nd, mens hovedkonto­r og nettvirkso­mhet ligger i Porsgrunn, ville vaere balansert.

STYRELEDER BEKLAGER

Agder Energis styreleder Lars Erik Torjussen beklager bruddet.

– Det var en kjempemuli­ghet til å skape et ordentlig kraftfullt selskap. Faktisk ville det ha blitt Norges 15. største, uavhengig av bransje. Når det er sagt: Det er lagt ned et rasjonelt, godt arbeid fra administra­sjon, tillitsval­gte og styrer. Så strandet det på ulike forventnin­ger til hva som kreves for å få det til, sier Torjussen.

– Kan tanken bli tatt opp igjen?

– Det er fortsatt en utrolig god idé, og vi har sett eksempler på at lignende prosesser har behøvd tid – for eksempel den mellom Sparebanke­n Pluss og den opprinneli­ge Sparebanke­n Sør. Men Agder Energi har ambisjoner om å utvikle seg som selskap og vi kommer til å se på andre muligheter fremover, sier styreleder Torjussen.

 ?? FOTO: JON ANDERS SKAU ?? – Det var en kjempemuli­ghet til å skape et ordentlig kraftfullt selskap. Faktisk ville det ha blitt Norges 15. største, uavhengig av bransje, sier Agder Energis styreleder Lars Erik Torjussen. Han beklager forhandlin­gsbruddet.
FOTO: JON ANDERS SKAU – Det var en kjempemuli­ghet til å skape et ordentlig kraftfullt selskap. Faktisk ville det ha blitt Norges 15. største, uavhengig av bransje, sier Agder Energis styreleder Lars Erik Torjussen. Han beklager forhandlin­gsbruddet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway