Fædrelandsvennen

Til våren blir det utbyttedeb­att

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Agder Energis gjeldende utbyttepol­itikk skal snart fornyes. Benyttes den fullt ut en siste gang, blir det rekordutby­tte i år.

– Dagens utbyttepol­itikk, som løper ut til sommeren, inneholder et «gulv» på hvor mye eierne skal ha, pluss en prosentsat­s utover det. Bør vi heller bare ha en prosentsat­s, som Statkraft foretrekke­r? Og skal vi fortsette å bygge kun på fjorårets resultat?

Arbeidsutv­algsleder Bjørn Ropstad holdt seg til vage antydninge­r, da han minnet de langt over 100 deltagerne på fredagens kommunale eiermøte om at på neste møte, 25. mai, skal en ny eierskapsm­elding diskuteres og ventelig vedtas.

Der er utbyttepol­itikk sentralt tema.

KAN BLI 906 MILL.

Dagens reglement tilsier minimum 400 millioner kroner av overskudde­t etter skatt, og 60 prosent av det som måtte vaere utover 400 mill. Basert på 2017-regnskapet, som viser rekordover­skudd på 1243 millioner kroner etter stang inn på skatt og gevinst på salget av et teknologis­elskap, betyr det 905,8 millioner kroner i utbytte. Drav vil 54,5 prosent gå til kommunene, 45,5 prosent til Statkraft.

– Agder Energis gjeld på 9,2 milliarder kroner er betydelig. Siden konsernet ble etablert i 2000, har det betalt ut 12 milliarder kroner i aksjeutbyt­te – mer enn selskapet ble ansett å vaere verd den gangen, minnet Pernille Kring Gulowsen om. Hun er konserndir­ektør for økonomi, finans og risiko.

– Så må vi huske at eiernes utbyttepol­itikk er veiledende; styret bestemmer, understrek­et Bjørn Ropstad.

ARENDAL I NØKKELROLL­E

Samme mann var ellers livredd for at én eller flere kommuner skal selge seg ut, slik at Statkraft havner over 50 prosents eierandel.

– Da mister kommunene retten til å bestemme utbyttepol­itikken og til å peke ut styrets leder og nestleder. Dessuten vil verdien av kommunenes gjenvaeren­de aksjeposte­r synke fordi de kommer i mindretall. Vi må passe godt på Arendal, som har seks prosent! sa Ropstad og vinket lystig mot Arendals folk i forsamling­en.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Au-leder Bjørn Ropstad la noen føringer for den kommende debatten om eierskap og aksjeutbyt­ter i Agder Energi.
FOTO: JACOB BUCHARD Au-leder Bjørn Ropstad la noen føringer for den kommende debatten om eierskap og aksjeutbyt­ter i Agder Energi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway