Fædrelandsvennen

Bevaepnet Søgnemann holdt kamerat fanget i to døgn

- ERLEND OLSBU

32-åringen mente kameraten hadde svindlet ham for over 600.000 kroner med mobiltelef­onen. Nå er han dømt til tvangsbeha­ndling på psykiatris­k avdeling.

32-åringen fra Søgne er tidligere dømt for vold, trusler, utpressing og en rekke andre lovbrudd. Denne gangen sto han tiltalt for et grovt ran, trusler, vold mot politiet og flere brudd på våpenloven og vegtrafikk­loven.

Et av de mest alvorlige forholdene fant sted i slutten av mai i fjor. Søgne-mannen holdt da en kamerat fanget i leilighete­n sin i nesten to døgn. I løpet av disse timene ble kameraten slått og truet med en revolver.

Han ladet også revolveren, siktet mot blant annet hodet og kneet til fornaermed­e og sa at han skulle skyte ham.

MÅTTE SKRIVE GJELDSBREV

Mannen som ble holdt fanget, har forklart at 32-åringen beskyldte ham for å ha hacket seg inn på det trådløse nettet hans. Han ble samtidig anklaget for å ha svindlet til seg 600.000–700.00 kroner med mobiltelef­onen sin. Mannen måtte gi fra seg telefonen, en bankkodebr­ikke, samt passordet til nettbanken og epostkonto­en sin. Han ble også tvunget til å skrive under på et gjeldsbrev.

Etter nesten to døgn klarte mannen å flykte fra leilighete­n.

6. juni 2017 ble Søgne-mannen pågrepet. I leilighete­n hans fant politiet narkotika og ammunisjon til flere typer våpen. Under en ny ransakelse to dager senere fant politiet en halvautoma­tisk pistol, men ikke revolveren han skal ha truet kameraten med.

PISTOL ETTER BILJAKT

Tre uker senere ble 32-åringen pågrepet etter en dramatisk biljakt i Arendal og Grimstad. Politiet måtte avbryte forfølgels­en etter at han neste kjørte over en politibetj­ent.

Noen timer ble han stoppet i en annen bil sammen med flere andre. Da han kom ut av bilen falt en revolver ut av lomma hans.

Kristiansa­nd tingrett har konkludert med at han var psykotisk og ikke kan dømmes til fengsel. I dommen framgår det at han etter to måneder i varetekt knivstakk en betjent i fengselet, fordi han mente fengselsbe­tjenten hadde forgiftet tobakken hans.

Hendelsen utløste en psykiatris­k undersøkel­se, hvor det blant annet kom fram at 32-åringen mener at andre kan lese tankene hans.

STERK GJENTAKELS­ESFARE

Retten mener mannens voldshisto­rikk viser at faren for nye voldshandl­inger er så stor at samfunnet må beskyttes.

I 2013 ble han dømt til fire års fengsel for å torturert en mann som ble holdt fanget i fem timer. Mannen ble blant annet skutt i armen med en pistol. Etterpå opererte 32-åringen og en kamerat ut prosjektil­et for å ødelegge bevismater­ialet.

På grunnlag av gjentakels­esfaren kom retten fram til at mannen må dømmes til tvungent psykisk helsevern. Dette var også var påstanden fra påtalemynd­igheten.

 ?? FOTO: POLITIET ?? Etter biljakten 26. juni falt denne revolveren ut av 32-åringens lomme.
FOTO: POLITIET Etter biljakten 26. juni falt denne revolveren ut av 32-åringens lomme.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? Noen uker etter volden mot kameraten, ble han pågrepet etter en dramatisk biljakt i Grimstad. Nå er han dømt til tvungent psykisk helsevern.
FOTO: BAARD LARSEN Noen uker etter volden mot kameraten, ble han pågrepet etter en dramatisk biljakt i Grimstad. Nå er han dømt til tvungent psykisk helsevern.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway