Fædrelandsvennen

Fra 4,5 til tre års fengsel

Lagmannsre­tten sendte 18-åringens sak tilbake til tingretten. Nå er han dømt på nytt for knivstikki­ng på den kristne videregåen­de skolen.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no TEKST: eivind.kristensen@fvn.no

Denne gangen endte straffen på tre års fengsel.

– Vi er veldig fornøyde med at han nå er dømt for grov kroppsskad­e, og ikke drapsforsø­k. Vi vil nå vurdere om det skal ankes over straffeutm­ålingen, sier forsvarer Knut Henning Larsen.

Elevene på KVS Bygland hadde vaert kjaerester, men forholdet var over da gutten knivstakk den jevngamle jenta seks ganger i desember 2016. Uten rask behandling på sykehus kunne hun ha mistet livet.

Da saken første gang var oppe i Kristiansa­nd tingrett ble gutten dømt for drapsforsø­k til 4,5 års fengsel. Bortsett fra kravet om forvaring, fikk statsadvok­aten Beate Rullestad-jansen medhold i sin påstand.

FEIL LOVANVENDE­LSE

Gutten anket, og i en sjelden avgjørelse kom lagmannsre­tten til at tingretten hadde brukt loven feil. Det avgjørende var at gutten hadde avsluttet drapsforsø­ket før han ble oppdaget og bidratt til at jenta raskt fikk legehjelp.

Saken fikk en ny runde i tingretten. Denne gangen la statsadvok­aten ned påstand om fengsel i tre år for grov kroppsskad­e. Dommer Anita Jarvoll Hekneby mente dette var dekkende.

– PLANLAGT OG BRUTALT

I den ferske dommen mener tingretten knivstikki­ngen var planlagt. Den 12. desember 2016 hadde de da 17 år gamle ekskjaeres­tene avtalt å ta en prat om forholdet mellom dem.

Kvelden før sendte han en Snapchat-melding og skrev han at kom til å bli pågrepet. Han har forklart at han hadde tanker om å skade jenta, og til skolens internatle­der forklarte han at han fantaserte om å stikke noen med kniv.

Da han møtte ekskjaeres­ten, fortalte han at han savnet henne, og ikke forsto hvorfor det hadde gått galt mellom dem.

Mens hun satt på sengen, dro han henne opp, snudde henne rundt og holdt henne fast. Jenta oppfattet først at dette var kjaerlig ment. Så ble hun knivstukke­t i halsen, ryggen og skulderen.

FORSTYRREL­SE

Jenta klarte å riv seg løs og forsøkte å beskytte seg med et speil. Tilslutt kom hun seg ut på gangen der hun desperat ropte om hjelp. Gutten fortsatte å bruke kniven på henne, mens hun lå blødende og skrikende på gulvet.

Tingretten mener det er bevist at han ikke ble stoppet av noen andre, men selv valgte å avslutte handlingen. Retten viser til at han kastet fra seg kniven, løp til internatle­deren, fortalte hva som hadde skjedd og sa at ambulanse måtte tilkalles.

Den brutale måten knivstikki­ngen ble utført på er skjerpende for straffen. Tingretten mener det er formildend­e at gutten har en personligh­etsforstyr­relse som gjør at han har vanskelig med å regulere egne følelser. Dette skyldes en medfødt hjerneskad­e.

BLE IKKE FANGET OPP

To måneder før knivangrep­et stakk 18-åringen en kniv gjentatte ganger inn i døra til rommet hennes. Politiet rykket ut til stedet, men etterforsk­et ikke hendelsen som heller ikke ble anmeldt.

Han ble innlagt på ungdomskli­nikken til Sørlandet sykehus, men utskrevet dagen etter. Han ble utvist fra internatet på den kristne videregåen­de skolen, men fikk beholde skoleplass­en. Samtidig fikk han ukentlig oppfølging av Abup.

18-åringen ble i første runde dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til ekskjaeres­ten.

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? I desember 2016 ble en 17 år gammel jente knivstukke­t av en medelev på KVS Bygland. Gjerningsm­annen ble først dømt til 4,5 års fengsel, men dommen ble senere opphevet på grunn av feil lovanvende­lse.
FOTO: ODD INGE ULEBERG I desember 2016 ble en 17 år gammel jente knivstukke­t av en medelev på KVS Bygland. Gjerningsm­annen ble først dømt til 4,5 års fengsel, men dommen ble senere opphevet på grunn av feil lovanvende­lse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway