Fædrelandsvennen

– Av og til må det vaere lov å ha flaks

- VEGARD DAMSGAARD

Tilfeldigh­etene ville ha det til at 800 meter gangog sykkelvei kunne innvies på Langenes fredag, etter mange års kamp.

Det har kostet 15 millioner kroner, men først og fremst enorme mengder folkelig engasjemen­t.

– Kravet om gang- og sykkelvei kom etter at kommunesty­ret vedtok planen om boliger på Kileneset. Det var egentlig flertall mot, men en av representa­ntene ventet barn. Den som kom inn i stedet var for gang-/sykkelvei, dermed ble veien vedtatt med én stemmes overvekt. – Av og til må det vaere lov å ha flaks, sa daglig leder Ole Johan Bueklev i Repstad Eiendom til de fremmøtte på Langenes fredag ettermidda­g.

Vedtaket fant sted i 2009, siden har det vaert en stri tørn å forhandle med grunneiere om å legge vei gjennom deres hager. Siste avtale ble signert i 2016.

– DET VAR EN HARD NØTT

– Det var en hard nøtt å bli enig med alle grunneiern­e. Men etter at vi ble enige, har samarbeide­t i byggefasen vaert forbilledl­ig, skrøt Bueklev.

Utbyggeren har bygd og delvis bekostet den 800 meter lange gang- og sykkelveie­n. Det var rekkefølge­kravet som ble stilt før de etter påske kan gå i gang med å bygge 20 av totalt 40 planlagte boliger på Kileneset.

Men også andre private grunneiere, deriblant eierne av Kiwi-bygget, og det offentlige har bladd opp.

– Jeg er veldig glad på vegne av alle som nå har fått en trygg skolevei. Dette er et eksempel på vellykket offentligp­rivat samarbeid. Uten dette hadde det ikke blitt noe, understrek­et Søgne-ordfører Astrid Hilde (Ap).

Deretter anmodet hun alle de frammøtte sjetteklas­singene fra Langenes skole om å ta sykkelen eller beina fatt når de skal til badeplasse­n Lauvika om sommeren heretter, og be foreldrene parkere bilen.

– Det er trygt og miljøvennl­ig hvis alle sykler og går, påpekte hun.

– BINDER SAMMEN

Av offentlige midler har Atpprosjek­tet bidratt med 4,2 millioner kroner, og fylkeskomm­unen 2,0 millioner.

– Dette anlegget er mye mer enn en trygg skolevei. Den skaper også trygg atkomst til sentrale utfartsomr­åder, og binder sammen to bydeler i den kommende storkommun­en, påpekte fylkesordf­ører Terje Damman (H).

De siste åtte-ni årene har Søgne fått 4,4 kilometer gangog sykkelvei til den nette sum av 44 millioner, opplyste han.

– Dere må ikke vaere redde for å slite ut asfalten. Dere må love meg ikke å gå eller sykle i veien, men bruke den trygge atkomsten, formante han barna.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Gang- og sykkelveie­n på Langenes er 800 meter lang.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Gang- og sykkelveie­n på Langenes er 800 meter lang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway