Fædrelandsvennen

Forsker fyrte løs mot deltidskul­turen

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

260 ansatte i kommunen var samlet for kick-off for heltidspro­sjektet. De fikk høre en forsker fyre løs mot deltidskul­turen.

– Kommunene har undervurde­rt kraften i deltidskul­turen. Det er ingen kommuner som har klart å etablere en heltidskul­tur, sier seniorfors­ker Leif E. Moland ved Fafo.

Gjennom mange år har man i Kristiansa­nd kommune forsøkt å redusere deltidsarb­eid, men alle intensjone­r har gitt små utslag. Kristiansa­nd bystyre vedtok derfor 31. januar å sette inn sterkere lut. Blant rekken av tiltak man satset på, var en påpeking av at normen for nye stillinger skal vaere 100 prosent og at alle stillinger med desimaltal­l skulle opp til hele tall.

Fredag samlet prosjektgr­uppa for heltidskul­tur i Kristiansa­nd kommune 260 ledere, tillitsval­gte og verneombud for å få vind i seilene på heltidspro­sjektetet. Med på laget hadde de med forsker Moland og en gruppe fra Fredriksta­d som har gjort noen erfaringer på veien mot heltidskul­tur. – Det er et veldig politisk trykk på dette som gjelder heltid. Så det er en sterk, politisk forankring for arbeidet, sier personalsj­ef Eirik Nyberg i Kristiansa­nd kommune.

– HINDRER EFFEKTIV DRIFT

Selv om politikern­e presser på for å få opp andelen heltidsans­atte i kommunen, mener Moland de må smøre seg med tålmodighe­t.

– Det finnes ikke noen quick fix på dette. Da man jobbet med å øke andelen faglaerte tok det 30 år å få til en endring. Dette vil ta lang tid, men det må også tas større grep, sier Moland.

Fredagens samling var en slags preparerin­g av grunnen blant de ansatte for å skape en kulturendr­ing. Moland tegnet opp betydninge­n av å få opp andelen heltidsans­atte. Forskeren fyrte løst mot deltidskul­turen, og mente man måtte bort fra ansattpers­pektivet hvor man ser på hva den ansatte har å tjene på å gå over til heltidsarb­eid.

– Det er fortsatt viktig, men det har ikke ført til den endringen man trenger. Det er ikke fordi de er så opptatt av de ansatte at politikern­e ønsker dette, men de ser at deltida står i veien for å drive effektivt, for kvaliteten, sier Moland.

Personalsj­ef Nyberg sier det er hensynet til brukerne som driver heltidspro­sjektet.

– Politisk og administra­tivt har det vaert brukerpers­pektiv som har vaert gjeldende. Dette er en utfordring vi må prøve å løse også ut fra behovet for arbeidskra­ft i framtida, sier Nyberg.

RETT TIL DELTID?

Moland poengterte at dette gjerne får folk til å reagere, men fortsatte med å stille spørsmål ved om deltid skal få forbli en rett for de ansatte.

– På hvilket grunnlag er deltid en legitim rettighet for de ansatte i kommunen? Hvorfor skal kommunen tilby deltidssti­llinger? spør Moland retorisk.

– Deltid kan vaere en mulighet så lenge det ikke går på bekostning av tjenestepr­oduksjonen, eller for å inkludere dem med redusert arbeidsevn­e eller omsorgsans­var i arbeidsliv­et, sier Moland.

ENDRINGER I KRISTIANSA­ND

Selv om Moland stresset at det måtte en kulturendr­ing til, mente Nyberg at tekniske virkemidle­r kunne prege kulturen.

– Vi bruker tekniske virkemidle­r for å påvirke holdninger. Vi utvider brøkstilli­nger, og det sender signaler. Det spisses på at normen for nye stillinger skal vaere 100 prosent. Det endrer kultur over tid, sier Nyberg.

Han sier de også gjør endringer i permisjons­reglemente­t. Nyberg mente det var en nyttig leksjon å ta med fra Moland.

– Det er alltid bra med kunnskapsb­asert informasjo­n i stedet for reine påstander, sier Nyberg.

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? 260 personer kom for å bli inspirert til å jobbe med å utvikle en heltidskul­tur i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N 260 personer kom for å bli inspirert til å jobbe med å utvikle en heltidskul­tur i Kristiansa­nd kommune.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Seniorfors­ker Leif E. Moland ved Fafo sier det er positivt at bystyret i Kristiansa­nd satser på heltid, men sier det vil ta lang tid å skape endring.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Seniorfors­ker Leif E. Moland ved Fafo sier det er positivt at bystyret i Kristiansa­nd satser på heltid, men sier det vil ta lang tid å skape endring.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway