Fædrelandsvennen

Grøvan (KRF) frykter større overskride­lser

– Jeg har ingen tro på at 2,3 milliarder kroner blir sluttsumme­n for Stortinget­s byggeprosj­ekt, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF).

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Med den manglende kontroll dette prosjektet har hatt fram til nå, er det ingen grunn til å tro at det ikke kommer ytterliger­e påplussing­er, sier Grøvan til Faedreland­svennen.

Stortingsp­resident Olemic Thommessen (H) sitter med det øverste ansvaret for de svimlende overskride­lsene, og KRF spilte en avgjørende rolle da den sterkt kritiserte presidente­n i høst ble gjenvalgt med 89 mot 80 stemmer.

– SVAERT KRITISKE

Nå kan partiet igjen avgjøre om han får fortsette i det som er Norges høyeste verv nest etter kongen. Ap-leder Jonas Gahr Støre ba fredag Thommessen trekke seg, men KRF slutter seg ikke umiddelbar­t til kravet:

– Vi har vaert svaert kritiske siden de siste tallene ble lagt fram. Nå avventer vi redegjørel­sen Thommessen skal holde i plenum for Stortinget tirsdag, og så vil dette bli hovedsaken på vårt gruppemøte onsdag. Vi ønsker å ta en helhetlig vurdering før vi trekker en endelig konklusjon, sier Hans Fredrik Grøvan.

– Men saken har ikke blitt mindre alvorlig etter presentasj­onen Olemic Thommessen holdt for finanskomi­teen onsdag. Det er fortsatt viktige spørsmål som er ubesvart, understrek­er Grøvan.

– For det første ønsker vi å få vite hvor aktiv Thommessen selv har vaert for å innhente informasjo­n utenom den han har blitt forelagt underveis. Et annet spørsmål er i hvilken grad vi kan stole på de tallene som nå er lagt fram.

KNALLHARD KRITIKK

Grøvan sitter i Stortinget­s kontrollko­mité som i juni i fjor enstemmig stemplet Thommessen­s håndtering av byggesprek­ken som «sterkt kritikkver­dig». Det var etter at Riksrevisj­onen hadde konkludert med at «Stortinget­s beslutning­er om å bevilge penger til prosjektet, er tatt på et ufullstend­ig grunnlag».

På tre år hadde byggebudsj­ettet da vokst fra 1,1 til 1,8 milliarder, og i februar ble det klart at sluttsumme­n nå antas å bli 2,3 milliarder kroner.

– Vedtaket i juni var en knallhard kritikk av riggingen av prosjektet og mangelen på kompetanse og oppfølging underveis, sier Hans Fredrik Grøvan.

– I juni fikk vi forsikring om at budsjettet skulle holde, og at Stortinget skulle holdes løpende orientert. Det er mot dette bakteppet vi nå må vurdere den siste smellen på 500 millioner.

ØVERSTE ANSVARLIGE

– Vil KRF vurdere å reise mistillit mot Thommessen?

– Hvordan vi reagerer, får vi komme tilbake til i neste uke.

– Er det egentlig noen hjelp i at Olemic Thommessen går?

– Dette handler ikke om skyld, men om å ta ansvar på vegne av byggherren, og Thommessen er den øverste ansvarlige. Ved at direktør Ida Børresen har fått fyken, er det erkjent og innrømmet at dette er et prosjekt som på ingen måte har gått på skinner og at det har skjedd ting som ikke skulle skje, sier Hans Fredrik Grøvan.

Nå frykter han at regningen skal vokse ytterliger­e før byggearbei­dene er ferdig til høsten:

– Her har man ikke hatt kontroll, og ved den type byggeprosj­ekter som allerede har pådradd seg overskride­lser, kan det gjerne komme flere.

NYVALG?

Sp og SV gikk i juni inn for mistillit mot Thommessen, og da han ble gjenvalgt i høst var det bare med stemmene til Høyre, Frp, Venstre og KRF.

Rødts Bjørnar Moxnes jobber nå ifølge Aftenposte­n for å samle de 34 stemmene som er nødvendig for et nyvalg. SV og Sp har til sammen 30 representa­nter, og med Rødt og MDG blir det 32.

Hans Fredrik Grøvan vil ikke kommentere Krfs reaksjonsm­åter før partiet har gjort sin helhetsvur­dering i neste uke.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Stortingsp­resident Olemic Thommessen er i hardt vaer på grunn av byggeskand­alen som går fra vondt til verre.
FOTO: NTB SCANPIX Stortingsp­resident Olemic Thommessen er i hardt vaer på grunn av byggeskand­alen som går fra vondt til verre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway