Fædrelandsvennen

Et nytt sentrum

Norge har to ganger hatt en såkalt «sentrumsre­gjering». Begge besto av partiene KRF, Venstre og Senterpart­iet, og begge ble ledet av en statsminis­ter fra KRF.

- NILS-PETTER ENSTAD tidligere informasjo­nssjef i KRF

Begge regjeringe­r, og begge statsminis­trene, har jevnt over fått et godt ettermaele som «gode» regjeringe­r for landet, enda begge var klare mindretall­sregjering­er.

Etter stortingsv­alget i 2001 brøt Senterpart­iet med det som fram til da hadde vaert oppfattet som sentrum i norsk politikk. I stedet ble det dannet en regjering som besto av KRF, Venstre og Høyre. Selv om denne regjeringe­n, som den første på nokså mange år, ble sittende hele denne stortingsp­erioden, betydde den også en sterk forvitring av det politiske sentrum. Dette viste seg ved valgene i så vel 2005 som 2009. ed valget i 2009 og i valgkampen før valget i 2013 kunne det med en viss troverdigh­et argumenter­es for at Høyre var blitt en del av det politiske sentrum.

Etter 2013, da Høyre gikk i regjering med Frp, var denne analysen stein død. Både Venstre og KRF valgte likevel, i solidarite­t med sine egne valgløfter om å bidra til en ny regjering, å inngå en samarbeids­avtale med den blåblå regjeringe­n, og forholdt seg lojalt til denne i hele stortingsp­erioden.

VDet samme kan ikke sies om de to regjerings­partiene. rfaringene med en slik avtale, og med Frp i saerdelesh­et, var da også så dårlige at både KRF og Venstre før valget i 2017 erklaerte at noe regjerings­samarbeid med Frp etter valget var og ble uaktuelt. Valget ga da

Eogså som resultat at begge regjerings­partiene gikk tilbake både i oppslutnin­g og mandater. Det samme gjorde de to støttepart­iene. Fordi valgresult­atet ble såpass uoversiktl­ig som det ble, kunne Erna Solbergs regjering fortsette, noe den med en frimodighe­t det ikke var grunnlag for omtalte som «fornyet tillit».

Det gikk ikke mange ukene før Venstre valgte å bryte forsikring­en de hadde gitt sine velgere om ikke å gå i regjering med Frp. Når de gjorde det, var det for å sikre en «rausere» og «grønnere» politikk på henholdsvi­s asylområde­t og miljøfelte­t.

Det første signalet som kom på miljøfelte­t, var en erklaering fra statsråd Terje Søviknes om at regjeringe­ns oljepoliti­kk er uendret, «selv med Venstre i regjering», som han sa. Ingen hadde vel heller trodd noe annet, men altså: Så mye for den «grønnere» politikken.

Når det gjelder asylpoliti­kken er det første signalet man får at politiet, åpenbart i forståelse med politisk ledelse i Justisdepa­rtementet, bryter seg inn i et kirkeasyl og sleper ut en konvertitt­familie som har søkt tilflukt der. Rausere blir det nok ikke med Frp i førersetet!

Med Venstre i en regjering som i hovedsak domineres av Frp og de kreftene i Høyre som ligger tettest opp mot dette partiet, må man kunne slå fast at Venstre ikke kan regnes som en del av det politiske sentrum lenger. Selv med Venstre i regjering, er den blå-blå blokka med sitt lysegrønne skjaer langt fra å ha noe flertall i Stortinget, med 80 mandater. Heller ikke den gamle rødgrønne blokka har et slikt flertall, med 79 mandater. Legger man til de to énmannsgru­ppene Rødt og MDG, har de 81 representa­nter. et er derfor KRF som sitter med nøkkelen til flertallet i Stortinget, med sine åtte representa­nter. KRF sitter i den viktige, men krevende situasjone­n som gjerne har vaert kalt «vippeposis­jon». Å operere med et «sentrum» som bare består av KRF, blir likevel helt meningsløs­t. Tida er derfor inne for å redefinere hvem og hva det politiske sentrum består av.

KRF og Sp har en lang historie sammen som «sentrum» i norsk politikk. Den politiske dynamikken vil vaere avgjørende med tanke på hvem og hva som ellers vil kunne defineres som «sentrum». Rent ideologisk, og i praktisk politikk, ligger Arbeiderpa­rtiet, slik

Ddet framstår i dag, langt naermere sentrum, og KRF, enn de tre regjerings­partiene. Det har også vist seg ved en rekke voteringer etter at det nyvalgte Stortinget kom sammen. Sakene har kanskje vaert «små» så langt, men de har vaert viktige som symboler og signaler. Den tida er over da den blå-blå regjeringe­n kunne ta KRF for gitt!

I teorien kan det når som helst dukke opp en sak der vippeparti­et KRF bidrar til å felle regjeringe­n Solberg. Nå er ikke det å felle regjeringe­r noe man gjør fordi man har lyst til det, slik Arbeiderpa­rtiet har hatt en viss historie på, både i 1986 og 2000. Ansvarligh­eten er blitt større og hovmodet mindre. Ikke minst er dragningen mot sentrum blitt større. n regjering av Ap, Sp og KRF vil derfor ha minst like gode styringsmu­ligheter som dagens regjering. Velger man å ta SV med i fellesskap­et vil den rett og slett ha flertall. Da vil man kunne snakke om at det er etablert et nytt sentrum i norsk politikk.

E

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Artikkelfo­rfatteren mener Krf-leder Knut Arild Hareide heller bør se mot venstre enn mot høyre.
FOTO: NTB SCANPIX Artikkelfo­rfatteren mener Krf-leder Knut Arild Hareide heller bør se mot venstre enn mot høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway