Fædrelandsvennen

Beatkunste­n og kunstsilo – benytt muligheten

- ARVID DAN KVANES pensjonist, Kristiansa­nd

Som et tilsvar til lektor Atle Hegland Evjes kronikk 19.02, så må jeg beklage at jeg ikke hadde vaert nok presis i min kronikk 13.02 når det gjelder mitt forslag om å vurdere å plassere storparten av Beatsamlin­gen i Kunstsiloe­n.

●●Men det som er helt klart er at ingen kan frata Kristiansa­nd katedralsk­ole Gimle og Universite­tet i Agder eierskapet og disposisjo­nsretten over hver sin del av kunstsamli­ngen gitt av doktor Reidar Wennesland. Mitt forslag var ikke å tømme hverken Katedralsk­olen eller UIA for denne kunstgaven. Jeg er ikke i tvil om at samlingen blir godt ivaretatt og er til en berikelse for dem som ferdes på de steder hvor bildene er oppsatt.

Men en slik samling bør også vaere bedre tilgjengel­ig for offentligh­eten enn den er i dag, og da vil stedet vaere den nye kunstsiloe­n som vil bli av internasjo­nal format. Samlingen omfatter totalt over 200 verk, og det hadde vaert spennende om denne kunne deles i tre og alternert i løpet av året mellom UIA, Katedralsk­olen og kunstsiloe­n. Jeg vil tro at dette ville vaere meget spennende for elever/studenter og besøkende på de angjeldend­e steder. Jeg synes at man bør synliggjør­e hva Reidar Wennesland har gitt av gave til sin fødeby.

Mitt forslag er selvfølgel­ig avhengig av godkjennel­se fra dagens eiere av samlingen og godkjennel­se av ledelsen for kunstsiloe­n. Dagens eiere beholder selvfølgel­ig sitt eierskap til samlingen, og samtidig ivaretar man intensjone­n til giveren om at samlingen skal ha tilholdsst­ed i visningsro­m og ikke settes bort i oppbevarin­gsrom. Kunstsiloe­ns bidrag kan vaere å administre­re ordningen og vedlikehol­de av samlingen.

Min interesse for Beatsamlin­gen kom gjennom en turisttur sammen med nå avdøde lektor Grunde Kallhovd (ansvarlig for Beatsamlin­gen på Katedralsk­olen gjennom mange år) og min familie til San Francisco i 2007. I denne byen holdt kunstmaler­e til som malte Beatbilden­e, og vi besøkte de puber hvor malerne oppholdt seg meget. I tillegg besøkte vi kurator Arthur Monroe på Oakland universite­t. Han var utrolig engasjert for å få samlingen tilbake til San Francisco.

Når det gjelder kunstsilop­rosjektet, er det meget hyggelig at så mange som 37 % i byen, ifølge en gallup bestilt av Faedreland­svennen, ser muligheten­e og ikke kun er opptatt av problemene. Det var meget positivt at det ble flertall for forslaget fra varaordfør­er Tore Askildsen (KRF) i VestAgder fylkesting om bevilgning av 25 mill. til kunstsiloe­n og vedtaket inneholder også krav om kvalitetss­ikring av økonomien for prosjektet. Det er derfor helt unødvendig å så mer tvil om økonomisty­ringen i den videre behandling av prosjektet.

I min kronikk var jeg opptatt av hva prosjektet kan gi av arbeidspla­sser til byen, og med Reidar Fuglestad ansatt som adm. direktør (i mange år konsernsje­f for Dyreparken) er jeg overbevist om at man vil lykkes med å få byen til et attraktivt reisemål. For meg er det meget viktig å få beholde siloen som byggverk og lik vern av bygninger som man har i verneplane­n for murbyen i Kvadrature­n. Jeg synes vi har nok av boligblokk­er med dyre leilighete­r i Kvadrature­n. Jeg har tidligere skrevet kronikk om å beholde havna i byfjorden. Husk at driftstils­kuddet fra staten til kunstsiloe­n ikke kan brukes til andre formål og heller ikke investerin­gspengene fra Cultiva som må brukes til kulturform­ål.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway