Fædrelandsvennen

Agder energi og realiteten­e

- ØYSTEIN MELAND Søgne

Konsernsje­f i Agder Energi og styreleder i Agder Energi Nett prøver i kronikk i Faedreland­svennen 27.2. å dytte ansvaret for alle strømutfal­lene i vinter over på «noen der ute».

g har vaert bortreist og har dessverre ikke fått lest det som refereres til av kritikk fra Huseiernes Landsforbu­nd, men forstår at et av de forhold som er påpekt er stor iver etter å ta ut fortjenest­e i nettselska­pet på bekostning av forebyggen­de tiltak - som sjølsagt koster penger.

Kronikkfor­fatterne trekker frem klimaendri­nger som en viktig forklaring på problemene. At klimaendri­ngene gir utfordring­er må eg vel si meg enig i, men dette er vel ikke noen overraskel­se? Slike endringer har nå vaert varslet over mange år. Det er vel da mangel på risiko- og sårbarhets­analyser fra nettselska­pet som er årsaken til at dette kommer som «julekvelde­n på kjerringa»? Det er vel litt passiv tilnaermin­g – men helt i tråd med nettselska­pets tilnaermin­g til problemsti­llinger, som eg kommer tilbake til nedenfor, og som de også sier: «det vi derimot må gjøre er å laere av det som skjer». Forebyggen­de?

Store snømengder er forklaring­en som brukes, men de første problemene oppsto vel når det kom noen vindkast uten saerlig mye snø – i alle fall her ved kysten i Søgne – der vi også mistet strømmen. Skader fra både snø og vind kan jo i betydelig grad unngås/reduseres ved forebyggen­de tiltak. I januar kjørte eg bil nedover Setesdalen. Her hang mange traer over lavspentne­ttet langs riksveien. At disse traerne som står så tett på linjene ikke var fjernet før vinteren sier jo sitt. «Vi håper det går bra denne gangen også».

Eg kan vaere enda meir konkret når det gjelder mangel på forebyggin­g. Tett i veikanten ved Trysnesvei­en sto det fram til i sommer ei diger bjørk. Fire ulike lavspentle­dninger gikk på kryss og tvers rundt og delvis mellom greinene på bjørka - og tett på vår eiendom og bolighus. Ei stor mengde eldre traer hadde velta grunnet vindkast kombinert med svaert fuktig jord her på Trysnes, og vår bekymring var at det samme kunne skje med bjørka.

Eg delte min bekymring med Agder Energi Nett og spurte om de kunne påta seg å felle treet. Med lavspentle­dninger på kryss og tvers var det ikke mulig for en motorsagam­atør å gjøre jobben. Svaret på min henvendels­e var: «Agder Energi Nett bistår grunneiere med kvisting og felling av traer hvis det er akutt (uthevet av meg) fare for at traerne kan skade lavspentne­ttet. Dersom du har observert et tre som ligger over en lavspentli­nje (uthevet av meg): ring oss på 07272». Forebyggen­de?

Vi valgte å bestille felling på egen regning (regning på kr 10.000) for å vaere føre var. Både skogsentre­prenøren og naboer som var med på «dugnaden» ristet på hodet over at Agder Energi Nett ikke tok dette meir alvorlig og felte denne rotskada, digre bjørka.

Er dette et mønster for hvordan risiko håndteres i Agder Energi Nett, er det nok ikke tilfeldig at vi rett som det er er uten strøm i Agder. Her var jo dessverre også andre traer her på Trysnes som burde vaert felt samme sommer, men som ikke ble fjernet, så vi mistet jo likevel strømmen - slik som mange tusen andre innbyggere i Agder gjorde.

 ?? FOTO: AGDER ENERGI ?? Innsendere­n er ikke fornøyd med Agder Energi Netts håndtering av vinterens strømutfal­l.
FOTO: AGDER ENERGI Innsendere­n er ikke fornøyd med Agder Energi Netts håndtering av vinterens strømutfal­l.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway