Fædrelandsvennen

Datalagrin­gssentrene kan bli internasjo­nale suksesser

- JØRUND SAGEDAL Vennesla Frp

For tiden er det store, pågående prosjekter med å få i gang datalagrin­gssentre, som store selskaper vil bruke til lagring av data.

●●Et av de aktuelle sentrene ligger på Støleheia i Vennesla. Dette er en massiv hall som kommer til å romme en stor serverpark. Det er realistisk at selskaper som Google eller Facebook kan komme til å benytte seg av dette datasenter­et. Det er kjent at Bulk Eiendom, som bygger anlegget, har vaert i kontakt med noen store selskaper. Støleheia har nemlig en rekke fortrinn som datasenter i verdenssam­menheng. Ved at det er plassert i Norge er det sikret politisk stabilitet og good governance. Videre er de klimatiske forholdene ideelle, og det er også saerdeles trygt plassert med hensyn til naturkatas­trofer. Det ligger dessuten forholdsvi­s naerme det europeiske kontinente­t, og det er heller ikke veldig langt til naermeste internasjo­nale lufthavn, Kjevik.

Mye tyder altså på at dette vil kunne bli en stor suksess. Men for at prosjektet skal kunne nå sitt fulle potensial er det nødvendig å få på plass tilstrekke­lig fiberkabel­infrastruk­tur.

Det er til nå bare satt av beskjedne midler til å bygge ut fi- berkablene. Faedreland­svennens sak «Regjeringe­n fjerner skatter for å lokke datasentre til Norge» 22. feb. 18, viser til regjeringe­ns nye strategi hvor det gis skatteford­eler. Det er allikevel neppe nok til å realisere datasentre­nes fulle potensial. Det er satt av 100 millioner kroner til fibernett, noe som allerede har vaert planlagt en stund. Ifølge Peder Naerbø i Bulk Eiendom er de 100 millionene bare en dråpe i havet (Faedreland­svennen 02. nov. 2017).

Vennesla Frp mener derfor at vår egen regjering må sette av langt større midler til fibernette­t mellom Sør-norge og kontinente­t, slik at dette datasenter­et, og andre sentre, kan nå sitt fulle potensial. De midlene som blir investert vil høyst sannsynlig gi stor avkastning for samfunnet, det er viktig at de ansvarlige myndighete­ne nå griper sjansen, og ikke havner på defensiven. Selv om Støleheia, og flere datasentre i Norge, har en rekke fortrinn, er det ikke selvsagt at de sentrene blir valgt. De store, internasjo­nale selskapene har også andre de kan henvende seg til. Det er f. eks datasentre i Tyskland og Sverige som kan bli valgt dersom ikke myndighete­ne er på pletten nå!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway