Fædrelandsvennen

Slik skal de unngå ny Oscar-skandale

- KRISTINE HELLEM AANSTAD

I fjor ble vi vitne til et av de mest sjokkerend­e øyeblikken­e i Oscar-historien. Her er hva du kan forvente av årets utdeling.

Natt til mandag 5. mars går den 90. Oscar-utdelingen av stabelen i Hollywood. Her får du alt du trenger å vite om prisutdeli­ngen:

Hvem som kan bli historisk, nye rekorder, de nominerte, hvordan OL påvirket Oscar, skandaler og tradisjone­r som brytes.

Under fjorårets Oscar-utdeling skjedde det som absolutt ikke skal skje: Seerne ble vitne til et av de mest sjokkerend­e øyeblikken­e gjennom 89 prisutdeli­nger:

Da det var tid for utdeling av den aller gjeveste prisen – «beste film», leste Warren Beatty og Faye Dunaway opp feil vinner. Crewet bak «La La Land» gikk opp på scenen og begynte på sin takketale, før de ble avbrutt, og den virkelige vinneren «Moonlight» inntok scenen.

Dermed var skandalen et faktum – og arbeidet med hvordan dette kan unngås startet.

TRE TILTAK

Pricewater­housecoope­rs (PWC), Oscar-utdelingen­s offisielle regnskapsf­ørere som også har ansvaret for konvolutte­ne med de ulike vinnerne, har i år innført nye tiltak som skal sikre at det ikke oppstår problemer:

• De to Pwc-representa­ntene må bekrefte at kjendispar­et som skal dele ut prisen, faktisk har riktig konvolutt før de går ut på scenen.

• I tillegg til de to Pwc-parene på hver side av scenen, skal det i år vaere en tredje sikkerhets­sjekk: I kontrollro­mmet vil en person som har oversikt over alle vinnerne, sitte og kan raskt varsle dersom feil vinner blir annonsert.(da feilen skjedde i fjor, tok det over to minutter før riktig vinner ble annonsert).

• De som skal håndtere konvolutte­ne, får totalforbu­d mot bruk av mobil og sosiale medier under seremonien.

BRYTER TRADISJONE­R

Tiltakene nevnt over er ikke de eneste endringene under årets utdeling. Tradisjone­n tro skulle fjorårets mannlige vinner av «beste skuespille­r» ha presentert årets kvinnelige vinner. Det skjer ikke i år:

Skuespille­r Casey Affleck trakk seg nemlig for noen uker siden fra utdelingen etter tidligere anklager om seksuell trakasseri­ng. Han vil heller ikke vaere til stede under showet, skriver Variety.

– Vi støtter denne avgjørelse­n. Nå kan man fokusere på showet og det fantastisk­e arbeidet som er gjort i år, uttalte en representa­nt for The Acadamy of Motion Picture Arts and Sciences.

Og dersom du har stusset litt på datoen for årets Oscar, så stemmer det at den er senere enn vanlig. Ifølge LA Times deles statuetten­e normalt ut i slutten av februar, men på grunn av Ol-sendingene fra Sør-korea ble prisutdeli­ngen utsatt.

KNUSTE EGEN REKORD

En som nok allerede er fornøyd med årets Oscar, er Meryl Streep (68). I januar mottok hun sin 21. Oscar-nominasjon for rollen som Katharine Graham i filmen «The Post». Med denne nominasjon­en slo hun forrige rekordhold­er for flest nominasjon­er – nemlig henne selv.

PS! Ingen norske tv-kanaler sender årets Oscar-utdeling.

 ?? FOTO: REUTERS/LUCY NICHOLSON ?? Det ble kaos på Oscar-scenen da feil vinner av «beste film» ble annonsert. Her ser vi øyeblikket det går opp for «La La Land»-crewet at de faktisk ikke vant prisen likevel.
FOTO: REUTERS/LUCY NICHOLSON Det ble kaos på Oscar-scenen da feil vinner av «beste film» ble annonsert. Her ser vi øyeblikket det går opp for «La La Land»-crewet at de faktisk ikke vant prisen likevel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway