Fædrelandsvennen

Åpner fem nye landemerke­r langs norske veier

Utsiktspun­kt, rasteplass­er og amfitrappe­r. Dette er Norges nyeste landemerke­r.

- TEKST: CAMILLA FLAATTEN camilla.flaatten@schibsted.no

I løpet av det neste halve året åpner fem splitter nye attraksjon­er langs norske veier. De er en del av Nasjonale turistvege­r – et storstilt prosjekt langs 18 veistrekni­nger landet rundt.

Håpet er at kombinasjo­nen spenstig design og kunst skal vekke interesse og begeistrin­g for besøkende, ifølge Statens vegvesen.

– tror det bevisstgjø­r folk

Men hvilken betydninge­n av denne typen arkitektur langs norske veier?

Arkitektur­psykolog Eirik Glambek Bøe synes det er fint at Norge utvikles som reisemål, og han tror folk blir mer bevisste på hvor de skal reise og at de kan se noe konkret underveis.

– Noe av det som gir og trigger positive følelser, er den type installasj­oner som er laget i overenskom­st med landskapet­s saerpreg og topografi. Det er en estetisk grunntanke at menneskesk­apte strukturer og inngrep i naturen er bygget i harmoni med det topografis­ke. De skal vaere en forlengels­e av det som allerede er der. Broer er ett eksempel, de er ofte vakre og bygget der to nes møtes. Broen blir dermed noe harmonisk mellom kultur og natur, mellom mennesket og det naturlige.

Glambek Bøe mener det er grunnen til at mange av de nasjonale turistvege­ne er gode, og har stedsspesi­fikk arkitektur. Men han blir også ambivalent.

– På den ene siden er det flott at unge arkitekter får et springbret­t til å prøve seg, men jeg blir også litt betenkt på å bruke nasjonale midler for å fremme bilturisme. Vi ønsker jo ikke mer bilkjøring her i landet, men prosjektet stimulerer til nettopp mer bilturisme. Det henger ikke helt på greip, sier han.

bidrar til forbedring

I årenes løp har noen tatt til orde for at byggingen langs Nasjonale turistvege­r har vaert inngrep i naturen. Arkitektur­psykologen er av en annen oppfatning.

– Veiene er ofte ikke spesielt vakre, inngrepet er jo allerede gjort. Så å gjøre et skulpturel­t inngrep, bidrar til en forbedring av veien. Det er merkelig å tale for å la naturen vaere urørt, når det likevel er biltrafikk der. Denne typen monumenter og installasj­oner gjør at en stopper opp og tar inn naturen, og det vil jeg si er fint. Bilkulture­n reduserer opplevelse­n, men her er det motsatt. For du stopper faktisk opp på veien for å se og det er positivt. Han sammenlign­er opplevelse­n litt med å ta ferge. Da går du ut av bilen og ser på fjorden og landskapet – det blir en positiv del av reisen.

– Det er litt i samme ånd. – Hvordan tror du det bidrar til turistenes reiseopple­velse?

– Det gir en wow-opplevelse og er skreddersy­dd for den typen opplevelse­sturisme vi ser i vår tid. En får noe Instagram-vennlig, tar det ene bildet og viser at en har hatt en veldig kul ferie. Selv om en kan ha kjørt i pøsregn, spist hotdog i en uke, så kommer det sol og en stiller seg på et utsiktspun­kt. Vips fremstår reisen som om den har vaert helt fantastisk, sier Glambek Bøe.

Minnesmerk­e og rasting

Langs riksvei 17 på Helgelands­kysten åpnes det et nyoppusset minnesmerk­e, rasteplass og toalettfas­iliteter i slutten av mai. Ureddplass­en midt i havgapet har en sterk historie: Her traff den norske ubåten Uredd en mine i 1943 og alle de 42 om bord omkom.

Ubåten ble først funnet 44 år senere og kong Olav avduket et minnesmerk­e over de falne i 1987. Nå er minnesmerk­et pusset opp og hele plassen er oppgradert til et moderne landemerke med amfi, utsiktster­rasse og marmorbenk­er.

ny bro over fossen

Arbeidet med den spektakula­ere bro- og utsiktspro­sjektet over Vøringsfos­sen startet for fire år siden og har vaert gjenstand for mye debatt i årenes løp. Til våren er det offisiell åpning av første fase av oppgraderi­ngen rundt fossen. Nytt toalettbyg­g, utvidet parkerings­plass og tilpasset adkomstram­pe til hovedplatt­formen åpnes.

Ordfører Anved Johan Tveit i Eidfjord sier oppgraderi­ngen har vaert positiv mottatt så langt, og han håper lokalt naeringsli­v vil nyte godt av attraksjon­en.

– Drømmen er at denne attraksjon­en er så bra at folk vil stoppe så lenge og har lyst på en ekstra overnattin­g, sier Tveit.

Arbeidet rundt områdets viktigste turistattr­aksjonen, Vøringsfos­sen, har vaert kjaerkomme­nt. Sist høst åpnet nye, sikre utsiktspun­kt.

– Dessverre har vi hatt noen ulykker her, så denne sikringen er viktig. Den flotte utsiktspla­ttformen gjør det tryggere å ferdes helt på kanten og få bilder av fossen, sier han.

46 installasj­oner gjenstår

Innen 2023 skal resten av attraksjon­ene stå klare, og i løpet av de neste seks årene skal 46 installasj­oner bygges.

Da blir det drøye 200 rasteplass­er og utsiktspun­kt langs den 2000 kilometer lange veien. 50 prosjekt inngår i videreutvi­klingen av attraksjon­en fremover mot 2029.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway