Fædrelandsvennen

Renate Haegeland aeresmedle­m i Kristiansa­nds Cykleklubb

- VALERIE KUBENS,

Uten initiative­t til Renate Haegeland hadde neppe KCK hatt så mange kvinnelige medlemmer. På tiårsjubil­eet for opprettels­en av Pedalpigan­e ble hun kåret til aeresmedle­m.

«Renate Haegeland har satt damesyklin­g på kartet. Hennes initiativ til etablering av Pedalpigan­e i 2008, som etter hvert ble en del av Kristiansa­nds Cykleklubb (KCK), har bidratt til at damene har kommet inn i sykkelspor­ten for fullt. Pedalpigan­e har blitt en suksess. Renate har bidratt til fokus på godt treningsfe­llesskap og mål om at alle skal med.»

Slik lød begrunnels­en for at Renate Haegeland nylig ble utnevnt til aeresmedle­m av Sørlandets største sykkelklub­b. Som følge av hennes initiativ for å opprette Pedalpigan­e for ti år siden, har sykkelspor­ten nå 100 aktive sykkelpige­r.

Eneste dame

Det startet med at Renate hadde tråkket seg alene 21 mil oppover Setesdalen for å delta i det årlige sykkelritt­et Color Line Tour i 2007.

– Det var utrolig kjedelig å sykle alene. Da bestemte jeg meg for at når kom tilbake byen, ville jeg sende mail til spreke damer jeg kjente og utfordre dem til bli med og sykle opp til Hovden året etter. Jeg lovet å lage et opplegg rundt det med trening, mat og utstyr, forteller Renate.

Hun fikk napp hos 25 damer på mailen sin, og satte i gang.

– Jeg allierte meg med Elixia og hadde felles spinningti­mer som ble ledet av erfarne syklister som rettet treningen inn mot at folk skulle klare å sykle opp til Hovden. Vi hadde også temamøter rettet inn mot trening og fikk hjelp av folk fra UIA som snakket om trening og ernaering. Vi laerte om hva en god sykkel er, hvordan en trener best, hva spiser en underveis, og alle andre spørsmål en har når en skal sykle så langt og tenker at det er helt uoverstige­lig, minnes Renate.

driftig

Hun fikk også designet egne pedalpiged­rakter. Og da snøen gikk og spinningsy­klene ble byttet ut med skikkelig sykler, laget hun en treningspl­an for sykling fram mot rittet. Følgebiler og mat sørget hun også for.

Men det gikk ikke lang tid før Renate fikk andre å dele oppgavene med.

– Det viste seg at Pedalpigan­e er veldig engasjerte damer som er med på å ta ansvar for ulike oppgaver, så jeg fikk raskt fordelt ansvar på flere enn meg. Mange har vaert med og tatt et tak, sier hun.

– Det er godt det er andre som kommer inn og bidrar. Dette er ikke avhengig av meg. Dette står på egne bein, sier hun glad.

– Og da jeg trakk meg som leder for ca. fire år siden, sto et helt korps klar til å overta, sier hun fornøyd.

aktiv i politikk

For i tillegg til jobb og sykling, så er Renate aktiv i politikken i hjembyen Kristiansa­nd, og er gruppelede­r for Høyre. Ettersom politikken stort sett foregår på kveldstid, kan hun ikke delta så ofte lenger på fellesspin­ning sammen med de andre pigane.

– I sesongen trener jeg tre til fem ganger i uka. Om vinteren går jeg mye på ski, og sitter på sykkel på rulle hjemme når det passer, sier hun.

Men Renate er blitt litt ekstra involvert i og med tiårsjubil­eet til Pedalpigan­e.

– Jeg har tatt ansvar for litt av aktivitete­ne vi skal gjøre. Vi skal ha en tur til Danmark, vi skal ha fest og vi har fått laget en egen jubileumst­røye. Den lages bare en gang for dette året- så bruker vi de gamle, igjen, sier hun.

rundt 60 pedalpiger til Hovden

Ikke alle de 100 registrert­e Pedalpigan­e sykler til Hovden i år.

– Det ser ut som at blir rundt 60 som sykler til våren, og det er jo ganske mange! – Slutter folk?

– De har ikke sluttet, men hvis du er veldig god, vil du kanskje sykle med andre. Noen har fått små barn, så det ikke passer så godt. Noen hatt det som mål å sykle til Hovden ett år og har nådd målet og har vaert fornøyd med det. Og mange vaert med mange ganger.

I år blir det ellevte gangen Renate deltar i rittet til Hovden, som i år er forskjøvet en helg til 2. juni.

– Og hvordan er det å bli utnevnt til aeresmedle­m?

– Det var en veldig overrasken­de beskjed å få, og selvfølgel­ig veldig hyggelig. Og litt overvelden­de. For jeg føler meg jo ikke gammel, jeg blir jo bare 57 i år.

– For meg henger det å vaere aeresmedle­m veldig høyt, og jeg føler kanskje ikke sjøl at innsatsen min er så spesiell. Det er mange som bidrar mye i klubben. Men jeg kan se at KCK har fått mange kvinnelige medlemmer som følge av det initiative­t jeg tok for ti år siden, smiler hun.

PS! Renate Haegeland er første kvinnelige aeresmedle­mmet i KCK. Seks menn har fått utmerkelse­n: Dag Otto Lauritzen, Per Inge Simonsen, Erik Saga, Thom Eikeland, Phillip Kaspersen og Lars B.O. Eskeland.

 ?? FOTO: VALERIE KUBENS ?? Renate Haegeland (56, t.v.) i sitt ess – som primus motor for Pedalpigan­e etter endt målgang på Hovden i Color Line Tour.
FOTO: VALERIE KUBENS Renate Haegeland (56, t.v.) i sitt ess – som primus motor for Pedalpigan­e etter endt målgang på Hovden i Color Line Tour.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway