Fædrelandsvennen

Å se framover er ikke synonymt med å ta på skylapper og late som om alt er vel i det glassmenas­jeriet på Tangvall.

Til orienterin­g: En god leder er også den som ser sine begrensnin­ger. Enten i form av sin manglende kompetanse og egenskaper, eller evner å se at andre årsaker som relasjoner, mangel på riktige ressurser, historie og kultur forhindrer en i å utøve sitt vi

- Melissa lesamana Har bakgrunn fra politikk, bistand, undervisni­ng og forskning. Er for tiden delvis ufør.

Melissa Lesamana, skribent

Søgnes rådmann sliter uomtvistel­ig med deler av dette, men tviholder like fullt på retten til å stå i sin stilling. En av kjernedisk­usjonene som går igjen i Søgne etter flere år med store utfordring­er i administra­sjonsavdel­ingen, er det å kunne gå videre. Å se framover. Dette var blant annet et av argumenten­e for flertallet i Søgne kommunesty­re om å ikke gi sin tilslutnin­g til leder av kontrollut­valget Jan Stubstads forslag om å igangsette «forhandlin­ger om å avslutte arbeidsfor­holdet til rådmannen».

Å se framover er ikke synonymt med å ta på skylapper og late som om alt er vel i det glassmenas­jeriet på Tangvall. Taktikken er godt innarbeide­t, og sitter i ryggmargen hos flere av de politiske nestorene så vel som i en etablert ukultur i administra­sjonsavdel­ingen – til stor belastning for dem som da forvoldes urett. R andi Fidje og Liv Tone Askildsen tok på seg varslernes ultimate belastning og brakte sin arbeidsgiv­er for retten. De vant, og dommen var knusende. Søgne kommune har brutt loven og opptrådt kritikkver­dig på en rekke områder. Nå må kommunen gjøre opp for seg, og betale bot og love garantert bedring. Hvordan skjer så dette best?

Høyer Holum ble ansatt som rådmann i Søgne kommunen våren 2008. Oppsigelse­r og varsler økte i takt med hans ansiennite­t i kommunen. I 2015 kulminerte varslingen­e, og hele 16 stykker havnet i fanget på høyrepolit­iker Jack Andersen.

Det første, påtenkte tiltaket var å avskjedige rådmannen. Underveis skjedde det derimot ting som plutselig gjorde at konstellas­joner og tidligere, klare standpunkt ble totalt omkalfatre­t.

Jo mer intrikat denne saken ble, forespørsl­er direkte til ordføreren om: «at som inhabil håpte man ordføreren likevel kunne ta saken opp» (Jack Andersen), om forsvunne dokumenter fra arkiv, hemmelige mapper om ordføreren, flere varslinger og flere oppsigelse­r, jo mer fikk kontrollut­valget å jobbe med. Jan Stubstad fikk dermed også kjenne sin besøkelses­tid med hensyn til sin rolle som kommunesty­repolitike­r for Høyre og rollen som leder av kontrollut­valget. Søgne Høyre gjorde det klart at: «Stubstad skal også jobbe for Høyre og ikke gjøre noe som fører til at partiet blir skadeliden­de». S tubstad kan ikke heftes for at hans roller i kommunepol­itikken i tilfeller opererer etter ulike mandat. En krevende posisjon når så mye har gått galt over så lang tid. Selv han har ikke kunnet gå fri fra krav om å tilhøre konstellas­joner fremfor å behandle saken isolert slik den profesjone­lt skal og har sett ut til å ha blitt. For selv om noen muligens måtte tro det, skal kontrollut­valget ikke bedrive partipolit­ikk!

Hvordan kan nå flertallet i kommunesty­ret forsvare sin votering om å beholde rådmannen atter en gang?

For kontrollut­valgets konklusjon handler om roller, utøvelsen av disse, om ledelse, om å følge lover og regler. Det trenger man ikke gruppemøte­r for å diskutere hvordan man skal forholde seg til. De svarene gir seg selv.

Man skulle tro at når konsekvens­en av varslinger blir så alvorlige at man ønsker å avsette kommunens øverste, administra­tive leder, oppretthol­des standpunkt­et samme hvor lenge saken utsettes. Spesielt siden også omfanget av graverende momenter har økt.

Flere varslinger, avdekkede lovbrudd mht. arkivrutin­er og på toppen av det hele – en rettssak som kommunen har tapt! Dette har bare bidratt ytterliger­e til å svekke et forsvar for å la rådmannen bli sittende. D et måtte i så tilfelle vaere om saksøkere tapte saken mot kommunen. Således skjedde ikke. Tvert imot var det en knusende dom.

Det er unektelig sant som Faedreland­svennens Vidar Udjus skriver om Søgne: situasjone­n er «fastfrosse­t».

I et slikt kjølig, sibirsk klima vi har opplevd den siste tiden, kan det vaere vanskelig å rette fokus mot kommende våronn, men selv telen i jorda Søgne klarer ikke klamre seg fast i det uendelige. Ei ny tid er i emning om så de garvede kommunepol­itikerne som utgjør flertallet for å beholde rådmannen, prøver å hindre den.

Før eller siden kreves det handling, og det helst før. Parats advokat Christen Horn Johannesse­n gir Søgne kommune et par uker før han avkrever dem konkrete tiltak for å følge opp dommen. K ommunestyr­ets manglende vilje til å ta inn over seg at det i beste fall er inkompeten­t, og i verste fall hån og arroganse at man tar lovbrudd fra rådmannen samt dommen fra retten kun «til orienterin­g», gjør bare at stadig flere øyne er på dem. Men når det våres må plogene frem, steiner ryddes og jorda vendes, og det må sås nye frø.

Det vil selvsagt vaere galt å legge skylden på Høyer Holum alene for alle elementer i denne intrikate saken, men i kraft av hans posisjon som rådmann og ergo øverste leder for kommunens ansatte, har det skjedd på hans vakt. På grunnlag av dette, har rådmannen sviktet grovt i sitt virke.

Til et desillusjo­nert kommunesty­re og en rådmann som burde ta imot hvert sitt råd: Politikern­e må snarest ta dommen til etterretni­ng, gå inn i våronna ved å gjenerobre viktighete­n av integritet gjennom solid håndverk hvor man høster som man sår.

Og til sist til rådmannen: Fratre stillingen til det beste for organisasj­onen, ansatte og også rådmannen selv på sikt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Preben Aavitsland
Preben Aavitsland
 ??  ?? Melissa Jocelyn Lesamana
Melissa Jocelyn Lesamana
 ??  ?? Jon P. Knudsen
Jon P. Knudsen
 ??  ?? Birgit Amalie Nilssen
Birgit Amalie Nilssen
 ??  ?? Imi Vegge
Imi Vegge
 ??  ??
 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Med 16 mot 11 stemmer vedtok kommunesty­re i Søgne i februar at rådmann Kim Høyer Holum blir sittende..
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Med 16 mot 11 stemmer vedtok kommunesty­re i Søgne i februar at rådmann Kim Høyer Holum blir sittende..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway