Fædrelandsvennen

Denne helga ser mange til Agder KRF. Det nyslåtte fylkeslage­t vil gi en viktig pekepinn på om KRF går med i regjeringe­n.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Det er ikke så mange utenfor partiet som har merket noe til det. Men Kristelig Folkeparti står midt oppe i en prosess. Den handler om å finne seg selv.

●●Etter det elendige valgresult­atet felte et evaluering­sutvalg i KRF en hard dom over partiledel­sen. Det var naermest kaotiske kommunikas­jonsog beslutning­skanaler. Partiet manglet strategi. Og det overordned­e prosjektet var uklart.

●●«Rydd opp!» var den klare ordren fra landsstyre­t i november. Dette strategiar­beidet er partiet i full sving med.

●●Ledelsens sterke ønske er at denne diskusjone­n skal handle om organisasj­on og politiske satsingsom­råder. Ledelsens sterke frykt er at denne diskusjone­n skal skli ut i en debatt om regjerings­alternativ­er.

●●Faren for det siste økte betydelig etter at Venstre gikk inn i regjeringe­n.

●●Lørdag får vi en svaert viktig pekepinn på om ledelsen klarer å styre diskusjone­n slik den ønsker - eller om den ender opp i en debatt om KRF skal følge Venstre inn i den blågrønne regjeringe­n. Da samles drøyt 150 utsendinge­r fra hele landsdelen i Sørlandspa­rken for å stifte Agder KRF. Og for å diskutere organisasj­on - og politikk.

●●Mange vil følge spent med på utfallet, også utenfor Krfs og Agders grenser. Fordi Sørlandet er Krfs sterkeste landsdel. Og en av de blåeste. Partiets listetoppe­r her sør har i ettertid fortalt at de i valgkampen hadde sin fulle hyre med å forklare egne velgere hva partiet egentlig mente om et regjerings­samarbeid. Og at mange velgere uttrykte frustrasjo­n over at KRF ikke var del av et fasttømret borgerlig samarbeid.

●●Men KRF har også en fløy som stortrives med den rollen partiet nå spiller i Stortinget, som Løvebakken­s eneste gjenvaeren­de uav- hengige sentrumspa­rti. De siste månedene har KRF demonstrer­t vilje og evne til å danne flertall både til høyre og venstre. Det sikrer viktig politisk gjennomsla­g. Det sikrer en medieoppme­rksomhet som langt overgår den partiets størrelse skulle tilsi. Og det sikrer profilerin­g av partiets politikere.

●●Og for å komplisere situasjone­n ytterliger­e for de som til slutt skal samle partiet: KRF har også en fløy som mener de gule vil få aller mest gjennom ved å samarbeide med de røde. Nils-petter Enstad i Aust-agder KRF er blant dem, i en kronikk litt lenger bak i avisen/på fvn.no/kronikk. ●●I en slik situasjon er det sannelig ikke lett å vaere Knut Arild Hareide & co. Som samtidig har gjort det klart at partiet må vaere langt tydeligere i samarbeids­spørsmålet i neste møte med velgerne. Men som helst vil utsette den diskusjone­n til prosessen med å finne seg selv er avsluttet.

●●Uansett hva ledelsen faller ned på, enten det skjer før eller senere, vil den skuffe noen av sine egne velgere. Og KRF har knapt noen å miste.

●●Derfor handler Krfs retningsva­lg om skadebegre­nsning. Lørdag kan vi få se hvilken vei Krfs sterkeste fylkeslag mener det gjør minst skade å gå.

Krfs retningsva­lg handler om skadebegre­nsning.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Krf-leder Knut Arild Hareide sammen med de borgerlige partileder­ne og regjerings­medlemmene Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Erna Solberg (H).
FOTO: NTB SCANPIX Krf-leder Knut Arild Hareide sammen med de borgerlige partileder­ne og regjerings­medlemmene Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Erna Solberg (H).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway