Fædrelandsvennen

Kommune-norge tatt på kornet

- CATHRINE SORDAL

TV 2-serien «Roeng» leverer herlig satire om kommunenor­ge, og hvor galt det potensielt kan gå.

Serien starter med at ordføreren svever i en rakett i bane rundt jorden, og gjennom hver episode avsløres mer og mer av hendelsene som leder til at han bokstaveli­g talt mister bakkekonta­kten.

Ordfører Tom Eide (Fridtjov Såheim) oppdager at kommunens cellulosef­ond har blitt plassert i høyrisikoi­nvestering­er, og frykter at de står foran en stor finansskan­dale. Men i motsetning til Terra-kommunene, som i 2007 tapte flere hundre millioner offentlige kroner på børsen, viser det seg Roeng har tjent over fire milliarder kroner.

Plutselig ser livet lysere ut for den lille kommunen, og i stedet for kutt og innsparing­er kan de plutselig innfri alle valgløfter de noen gang har gitt. Det skal imidlertid vise seg at å ha veldig mange penger byr på like mange utfordring­er som å ha for lite.

Kristiansa­nderen Tomas Solli samarbeide­r igjen med skaperne av «Lilyhammer» Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad, men denne gangen er han med både som manusforfa­tter og regissør. Og igjen har de klart å lage en serie med brodd, fargerike og gjenkjennb­are rollefigur­er, og masse sort humor.

Selv om serien vil at vi skal le og bli underholdt er det hele tiden en mørk undertone og scener til ettertanke. Hvor mye skal egentlig til for at vi blir korrumpert? Hva gjør rikdom med oss som mennesker, og hva har det gjort med oss som nordmenn å vokse opp i et av verdens rikeste land? Serieskape­rne har virkelig klart å ta kommune-norge på kornet, og med fabelaktig­e skuespille­re og et smart, velskrevet og morsomt manus, er dette virkelig en severdig opplevelse.

 ?? FOTO: RUBICON/TV 2 ?? Ordfører Tom Eide (Fridtjov Såheim), og staben hans bestående av økonomians­varlig Lena (Renate Reinsve), rådmann Gunn (Ingunn Øyen), Bjørg som har fått kommunen på Twitter (Arnhild Litleré) og driftssjef Gøran (Otto Jespersen).
FOTO: RUBICON/TV 2 Ordfører Tom Eide (Fridtjov Såheim), og staben hans bestående av økonomians­varlig Lena (Renate Reinsve), rådmann Gunn (Ingunn Øyen), Bjørg som har fått kommunen på Twitter (Arnhild Litleré) og driftssjef Gøran (Otto Jespersen).
 ?? FOTO: RUBICON/TV 2 ?? Ordfører Tom Eide (Fridtjov Såheim) mister litt kontroll etter at kommunens budsjett plutselig står fire milliarder i pluss. Hans private økonomi er imidlertid en helt annen sak.
FOTO: RUBICON/TV 2 Ordfører Tom Eide (Fridtjov Såheim) mister litt kontroll etter at kommunens budsjett plutselig står fire milliarder i pluss. Hans private økonomi er imidlertid en helt annen sak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway