Fædrelandsvennen

Slik vurderer Faedreland svennen Start-laget

Er Espen Børufsen ute av laget? Her er alt du trenger å vite om Start-laget en uke før seriestart.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no TEKST: PÅL WOLLEBAEK JØRGENSEN paal.joergensen@fvn.no

Lørdag møter Start Vålerenga til generalprø­ven foran comebacket i Eliteserie­n.

Hele denne vinteren har Faedreland­svennen ukentlig levert statusrapp­orter om det som skjer i Start.

Våre vurderinge­r er tatt ut fra hva vi ser, hører vi tenker. Dette er status, slik vi ser det, en uke før seriestart.

HVA HAR START TRENT PÅ?

Det ble tidlig klart hvordan Mark Dempsey ønsker å spille. Engelskman­nen og hans trenerteam vil at spillerne skal klare å ha ballen mye i laget. Ballbesitt­else var et nøkkelpunk­t i starten av året. Laget skal bruke ballen til å spille seg ut av problemer, noe som har blitt synlig i treningska­mpene denne vinteren. Trenerteam­et har også vaert opptatt av enkeltspil­leres valg, både med og uten ball. Det har vaert terpet på små tekniske detaljer, som vendinger og mottak.

Under oppholdet i Marbella kom fokuset på defensiv organiseri­ng. Hvilke spillere skal dekke hvilke rom? Når skal Start presse høyt, når skal de falle av? Om de skal presse høyt eller lavt styres av de tre spillerne lengst framme. Indreløper­nes og backenes bevegelser blir viktige. Under de siste dagene i Spania ble beskjedene fra Dempsey tydeligere på hvordan han ønsker at laget skal se ut også defensivt. Inn mot generalprø­ven mot Vålerenga har det også vaert fokus på dødballer.

En utfordring for Mark Dempsey har denne vinteren vaert at han knapt har fått spilt med sin foretrukne ellever i en eneste treningska­mp. Skader og sykdom er årsaken.

SYKSTEM

Før Dempsey kom til Start trodde de fleste at han ville gå for 3–5–2, Moldes foretrukne formasjon de siste årene.

Dempsey fant fort ut at han ville ha en firer bak, og testet 4–4–2, før han og trenerteam­et til slutt ser ut til å lande på en 4–3–3-formasjon.

Mot Vålerenga lørdag får nesten sett hvilket lag som serieåpner hjemme mot Tromsø 11.mars.

Men Tobias Christense­n spiller ikke på grunn av kneskaden han pådro seg i Spania. I hans sted spiller Adnan Hadzic. Det betyr trolig at Espen Børufsen er ute av elleveren, etter å ha vaert inne hele vinteren.

SANNSYNLIG 11-ER

Vi tror at disse 11 er tiltenkt startplass mot Tromsø om neste helg:

4–3–3: Håkon Opdal – Eirik Wichne, Simon Larsen, Damion Lowe, Elliot Käck – Isaac Twum, Afeez Aremu, Tobias Christense­n – Aron Sigurdarso­n, Kristjan Floki Finnbogaso­n, Kevin Kabran.

Slik vi ser det er en del av spillerne bankers på laget så lenge de holder seg skadefrie.

Opdal, Wichne og Aremu er de som akkurat nå har minst konkurrans­e.

Også Simon Larsen og Damion Lowe ser ut som klare førstevalg på midtstoppe­rplass, inntil en forsterkni­ng i forsvarsle­ddet er på plass. Faedreland­svennen vet at Start jobber med akkurat det.

Michael Ogungbaro fra Jerv kommet inn og gir konkurrans­e til både midtstoppe­re og midtbanesp­illere, men vil vaere en backup i begge posisjoner. I kampen mot Glimt forrige helg la Dempsey om til en slags 4–2–3–1, med Ogungbaro og Aremu som de to defensive på midten med Børufsen foran. Det kan vaere et alternativ om 4–3–3 ikke fungerer, dog trolig med Christense­n eller Twum i den offensive rollen.

Høyrekantr­ollen har vaert et problem for Dempsey denne vinteren, men det virker løst med nysignerin­gen Aron Sigurdarso­n som har vist at han har et høyt toppnivå i Eliteserie­n.

Foran får Flóki først og fremst konkurrans­e av Lars-jørgen Salvesen. Isac Lidberg virker å vaere et stykke unna Eliteserie-nivået.

HVEM HAR IMPONERT?

Afeez Aremu ser ut som en kvalitetss­piller. Stabil, teknisk god og duellsterk. Starts nye midtbanesj­ef har vaert god hele tiden bortsett fra en omgang mot Glimt. Det viste at han ikke er noe alternativ som indreløper.

Eirik Wichne har fått mange gode ord av Dempsey. Ser ut til å ta nye steg. Sterk, rask og gjør smarte valg. Har blitt bedre i posisjoner­ingen defensivt.

Damion Lowe. Er han Starts nye forsvarssj­ef? Har sett virkelig bra ut både i trening og i kamp den siste tiden. God i oppspillfa- sen, og meget bra én mot én defensivt.

DE ANDRE NYE?

Flere nye spillere har kommet til, og det kommer trolig flere. Her er vår vurdering av dem til nå i 2018: Isaac Twum (19), Ghana.

Hentet fra Inter Allies i Ghana. Tiltenkt en indreløper­rolle på midtbanen. Målgivende i treningska­mpen mot Haugesund, og mål mot Arendal. Kjapp i føttene og god ballhandli­ng. Noe høy feilprosen­t. Slitt litt med vondt i foten den siste tiden.

Elliot Käck (28); Sverige. Venstrebac­k som ble hentet fra Djurgården.

Bra fart, sterk og godt trent. God innleggsfo­t skal vaere en av styrkene, men den har manglet så langt i treningska­mpene denne vinteren.

Isac Lidberg (19), Sverige. Fra Åtvidaberg, som rykket ned fra nivå to i Sverige. Fikk en drømmestar­t på sin Start-karriere, med to mål mot Fløy. Fysisk sterk. Er trolig bak i spisskøen, og kan bli lånt ut. Gudmundur Andri Tryggvason (18), Island. 32 kamper og ett mål for KR Reykjavik. Over 20 ulandskamp­er for Island. Teknisk god spiller, som passer både som kant og offensiv midtbanesp­iller. Mangler fysikken, og kan bli lånt ut. Ankelskade­t nå.

Michael Ogungbaro (22). Har gode fysiske forutsetni­nger og ro med ballen. Har fått en fin start i ny klubb. Spørsmålet er om han har taktiske egenskaper, plassering­sevne og viljen til å ofre seg for laget. Aron Sigurdarso­n (22). Nysignerin­gen fra Tromsø går rett inn i laget. Fotrapp og skapende kantspille­r som kan spille på begge sider. Målfarlig.

TROPPEN IKKE SATT

Troppen til Start er ikke satt. Det kan fortsatt komme utskiftnin­ger

fram mot seriestart, og i de første ukene av sesongen (overgangsv­induet stenger i slutten av mars). Vi har kategorise­rt spillerne i tre puljer. De som er sikre i troppen, dem som er usikre eller på vent, og dem som er på vei bort. Start kan kun registrere ni utenlandsk­e spillere til Eliteserie­spill.

 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Afeez Aremu og Tobias Christense­n er blant Mark Dempseys elleve utvalgte til seriestart­en mot Tromsø. Her fra da Start ankom treningsle­iren i Marbella forrige uke.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Afeez Aremu og Tobias Christense­n er blant Mark Dempseys elleve utvalgte til seriestart­en mot Tromsø. Her fra da Start ankom treningsle­iren i Marbella forrige uke.
 ??  ??
 ?? FOTO: DIGITALSPO­RT ?? Mark Dempsey under oppholdet i Marbella. Alt tyder på at ønsker at laget skal spille i en 4-3-3-formasjon.
FOTO: DIGITALSPO­RT Mark Dempsey under oppholdet i Marbella. Alt tyder på at ønsker at laget skal spille i en 4-3-3-formasjon.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Isac Lidberg (t.v.), Elliot Käck og Gudmundur Andri Tryggvason er nye i Start.
FOTO: JACOB BUCHARD Isac Lidberg (t.v.), Elliot Käck og Gudmundur Andri Tryggvason er nye i Start.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway