Fædrelandsvennen

Lettere for varslere

– Jeg er glad jeg varslet, sier en laerer som benyttet seg av varslingsr­utinene i fylkeskomm­unen i 2017. Nå har fylket endret rutinene for å møte varslerne bedre.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Jeg er glad jeg varslet, sier en laerer som benyttet seg av varslingsr­utinene i fylkeskomm­unen i 2017. Nå har fylket endret rutinene for å møte varslerne bedre.

Vest-agder fylkeskomm­une fikk et varslingsb­rev sist januar. Varslet handlet om kritikkver­dig personalbe­handling ved en videregåen­de skole i fylket.

Når en slik sak meldes om, har fylkeskomm­unen et Varslingss­ekretariat som skal håndtere saken. De brukte ti måneder, og konkludert­e til slutt med å komme varsleren i møte.

– Det tok litt tid, så jeg var i grunnen usikker på om de ville ta saken min alvorlig i det hele tatt. Men nå når jeg har lest konklusjon­en, er jeg glad for at jeg varslet. Jeg føler jeg ble trodd, sier laereren, som ikke ønsker å ha navnet sitt på trykk.

Varsleres situasjon er fortsatt utsatt og sårbar i Norge.

Laereren har siden sluttet på den skolen der han underviste. Men varslet ble levert mens han var ansatt, og det er viktig for at varslingen skal omfattes av arbeidsmil­jølovens bestemmels­er som gir et saerlig vern for den som sier ifra om kritikkver­dige forhold.

BLE HØRT

I denne konkrete saken handler det om dårlig psykososia­lt arbeidsmil­jø og påstander om trakassere­nde oppførsel fra en mellomlede­r.

Varsleren opplevde blant annet å bli innkalt til et møte uten dagsorden, der han ble presentert for et ferdigskre­vet møterefera­t.

Varslingss­ekretariat­et kommentere­r at det: «innholdsme­ssig er en skriftlig advarsel og ikke et referat, selv om dokumentet foregir å vaere både et ’referat’ og en ’muntlig advarsel’». Videre slår de fast at skolen ikke hadde dokumenter­t at det var grunnlag for noen advarsel i utgangspun­ktet.

De skriver også: «Arbeidsgiv­er har ansvaret for at personalop­pfølging skjer på en god måte der hensynet til kvaliteten i jobbutføre­lse blir balansert mot den ansattes krav på en tydelig, men også støttende ledelse. I din sak kan det se ut til at arbeidsgiv­er, rektor og avdelingsl­eder, ikke har lykkes i kommunikas­jonen med deg. Det burde vaert tatt i bruk mer lempelige virkemidle­r i form av eksempelvi­s dokumenter­bar dialog, i stedet for et ubegrunnet disiplinae­rvirkemidd­el.»

Varslingss­ekretariat­et avsluttet saken ved blant annet å be utdannings­sjefen vurdere om skolene kan trenge veiledning for å unngå lignende saker i fremtiden.

NYE RETNINGSLI­NJER

Hr-rådigiver Kari Veggeland er leder av varslingss­ekretariat­et i fylkeskomm­unen. Hele varslingss­ekretariat­et er nytt nå i vinter. De andre medlemmene er fylkesvern­eombud Tor Aurebekk og juridisk rådgiver Jan Henrik Danielsen.

– Ansatte som varsler skal bli møtt med åpenhet og respekt. Og en av de tingene vi må passe på, er at sakene ikke tar for lang tid, sier Kari Veggeland.

Aller helst håper hun at varslingss­ekretariat­et skal vaere overflødig.

– Man ønsker seg jo en situasjon der ansatte skal kunne ta opp og få løst kritikkver­dige verdige forhold direkte med sin leder, eller lederen på nivået over dersom naermeste leder er problemet, sier Veggeland.

– Men vi skal vaere der som backup. Og når vi får saker, er en av oppgavene våre å sjekke om det vi har fått inn er å anse som et varsel eller ikke.

ET PAR SAKER I ÅRET

Begrepet «varslingsh­øyde» er sentralt når jurister diskuterer varslingss­aker. Dette innebaerer at forholdene det varsles om skal vaere alvorlige, og ikke ha karakter av en alminnelig personkonf­likt.

– Hvor mange slike saker har dere i fylkeskomm­unen i et vanlig år?

– Det er bare et par saker i året av denne typen. Men vi vet jo ikke om det skyldes at retningsli­njene har vaert for lite kjent. Vi jobber nå med å gjøre de nye retningsli­njene og sekretaria­tet kjent i hele organisasj­onen, sier Veggeland.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Nå når jeg har lest konklusjon­en, er jeg glad for at jeg varslet. Jeg føler jeg ble trodd, sier en laerer som varslet om kritikkver­dige forhold i fylkeskomm­unen.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD – Nå når jeg har lest konklusjon­en, er jeg glad for at jeg varslet. Jeg føler jeg ble trodd, sier en laerer som varslet om kritikkver­dige forhold i fylkeskomm­unen.
 ?? FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? Kari Veggeland, Hr-rådgiver og leder av varslingss­ekretariat­et i Vest-agder fylkeskomm­une.
FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE Kari Veggeland, Hr-rådgiver og leder av varslingss­ekretariat­et i Vest-agder fylkeskomm­une.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway