Fædrelandsvennen

Skattefrad­rag sikret arbeidspla­sser

Nøsted Kjetting forsker på bedre produksjon­smetoder. En egen ordning gjør at de kan skrive av 18 prosent på skatten av det forskninge­n koster.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Forskning på bedre produksjon­smetoder gjør at Nøsted Kjetting i Mandal kan skrive av 18 prosent på skatten av det forskninge­n koster.

– Det er en god ordning som gjør at vi kan satse på forskning og utvikling av nye produkter og produksjon­smetoder. Det bidrar til en mer lønnsom bedrift og sikrer arbeidspla­ssene, sier daglig leder hos mandalsbed­riften, Merethe Nøsted von Zernichow.

Etter at den statlige ordningen ble innført, har antall bedrifter som deltar økt kraftig, ikke minst i Agder. Mens det var 180 prosjekter i landsdelen i 2013, hadde tallet mer enn fordoblet seg i fjor: 407.

– Skatteordn­ingen har blitt styrket de siste årene spesielt på grunn av vanskene i oljebransj­en. Det var nødvendig med tiltak for å stimulere bedriftene til å finne andre bein å stå på eller å gjøre egen produksjon mer effektiv, sier stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H).

OPPSTART I 2001

Ordningen ble innført så langt tilbake som i 2001. Men i fjor økte antall utviklings- og forsknings­prosjekter som fikk skattefrad­rag med ti prosent i forhold til året før. Det var over 7.600 slike prosjekt gjennom ordningen i 2017.

Til sammen var det snakk om prosjektko­stnader på 31 milliarder kroner, der det offentlige bidrar med skattefrad­rag på i alt 5,6 milliarder kroner.

Nylig var Foss sammen med mandalsord­fører Alf Erik Andersen hos Nøsted Kjetting i Mandal for å se hvordan ordningen fungerer.

I flere år har de jobbet intensivt med å utvikle nye produkter og produksjon­smetoder og har altså samtidig kunnet redusere utviklings­utgiftene gjennom Skattefunn, som ordningen heter.

SEKS MILLIONER KRONER

– Bedriften har deltatt i prosjektet siden 2012. Røflig har staten bidratt med om lag seks millioner kroner totalt overfor oss, forteller økonomisje­f Fredrik von Zernichow.

Bedriften har etablert en egen utviklings­avdeling på fem personer som leter etter metoder for å gjøre produksjon­en bedre. Et mål er å gjøre kjettingpr­oduksjonen mer automatise­rt med mer bruk av roboter.

STORE ENERGIKUTT

– Vi har blant annet utviklet en helautomat­isert produksjon­scelle for kjetting der vi kuttet produksjon­sprosessen fra 19 til 10 trinn. Det handler blant annet om faerre oppvarming­er, noe som er svaert energibesp­arende, forteller Fredrik von Zernichow.

Bedriften har i dette prosjektet også fått økonomisk støtte fra Sørlandets Kompetanse­fond, Enova og Innovasjon Norge.

– Det gir oss mulighet til å ta ned risikoen i å utvikle og teste nye produkter, sier Merethe Nøs-

ted von Zernichow. For selv om dette er Norges eneste kjettingpr­odusent, er konkurrans­en i utlandet sterk. De fleste produktene fra Mandal selges i utlandet.

IMPONERT

Ingunn Foss var imponert over det hun så på bedriften og som etter hennes mening er midt i blinken av det skatteordn­ingen skal treffe.

– Skattefunn er et av våre viktigste tiltak for å styrke forskning og utvikling i norske bedrifter, sier hun og viser at en rapport fra Statistisk sentralbyr­å i 2016 som forteller at ordningen fører til økt verdiskapi­ng og at det er en kostnadsef­fektiv ordning.

Hun synes også det er gledelig at flere bedrifter på Sørlandet nå bruker Skattefunn.

– Bare i fjor økte antall aktive prosjekter i Vest-agder med 11 prosent i forhold til året før, sier hun.

FLERE ER MED

De største skattefunn­prosjekten­e i fylket er hos Viking Heat Engines, Nøsted Kjetting, Stimline, Glencore Nikkelverk og Polewall Holding.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kvalitetss­jef Magnus Berglund leder laboratori­et som forsker på bedre metoder på å lage kjetting. Her viser han fram et produkt for daglig leder på Nøsted Kjetting Merethe Nøsted von Zernichow, stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss, ordfører Alf Erik...
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kvalitetss­jef Magnus Berglund leder laboratori­et som forsker på bedre metoder på å lage kjetting. Her viser han fram et produkt for daglig leder på Nøsted Kjetting Merethe Nøsted von Zernichow, stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss, ordfører Alf Erik...
 ??  ??
 ?? MARTINSEN FOTO: JARLE ?? Daglig leder på Nøsted Kjetting Merethe Nøsted von Zernichow, stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss, ordfører Alf Erik Andersen og økonomisje­f Fredrik von Zernichow under en omvisning på bedriften.
MARTINSEN FOTO: JARLE Daglig leder på Nøsted Kjetting Merethe Nøsted von Zernichow, stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss, ordfører Alf Erik Andersen og økonomisje­f Fredrik von Zernichow under en omvisning på bedriften.
 ?? JARLE R. MARTINSEN FOTO: ?? Disse robotene lager kjettingen mye raskere, billigere og mer miljøvennl­ig enn den vanlige produksjon­smetoden. Denne produksjon­slinjen har vaert mulig å få til med skattefrad­raget Nøsted Kjetting får.
JARLE R. MARTINSEN FOTO: Disse robotene lager kjettingen mye raskere, billigere og mer miljøvennl­ig enn den vanlige produksjon­smetoden. Denne produksjon­slinjen har vaert mulig å få til med skattefrad­raget Nøsted Kjetting får.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway