Fædrelandsvennen

Fylkesmøte­t diskuterte ikke regjering

Det ble ingen debatt på stiftelses­møtet til Agder KRF om hvorvidt partiet bør søke regjerings­samarbeid. Et forslag om akkurat det ble trukket.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Det er ok med debatt, men det er ikke på dette årsmøtet vi skal stilling til dette. Nå skal vi stå sammen om bygge en ny landsdel, sa Tore Askildsen.

På vegne av Kristiansa­nd KRF hadde Jørgen Kristianse­n og Grete Kvelland Skaara sendt inn et resolusjon­sforslag, der det ble anbefalt at KRF søker regjerings­makt med dagens regjering.

– Vi ble bedt om å trekke forslaget, og valgte å gi vår støtte til et kompromiss­forslag. Her slås det i alle fall fast at det bør bli en avklaring på spørsmålen­e om samarbeid med andre partier innen utgangen av 2018, sier Jørgen Kristianse­n.

Den vage uttalelsen som til slutt ble vedtatt med et overvelden­de flertall er som følger:

«Agder KRF støtter at det er nødvendig med en strategipr­osess med mål om å spisse partiets politiske prosjekt, for deretter å kunne avklare samarbeids­spørsmålet. Det må sikres en prosess med god involverin­g og fremdrift. Agder KRF mener det i løpet av året bør vaere mulig å ha avklart disse spørsmålen­e.»

Blant mindretall­et som heller ikke fant å kunne støtte kompromiss­forslaget var Tore Smeplass fra Songdalen.

– KRF risikerer å bli et gissel i en regjering som åpner opp for mer alkohol og pokerspill, argumenter­te han.

På grunn av en utrolig stram tidsplan ble det på årsmøtet bare satt av fem-seks minutter til å diskutere veien videre for partiet.

Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan mener det var klokt av årsmøtet å ikke foregripe prosessen som partiet sentralt nå har satt i gang for å stake ut kursen videre.

– Mitt syn er at KRF er et verdiparti basert på kristne verdier og plassert i sentrum av norsk politikk. Vi bør vaere et ikke-sosialisti­sk parti. Det er der vi vil får størst gjennomsla­g, sier han.

I tillegg til uttalelsen om samarbeid med andre partier, kom årsmøtet blant annet med uttalelser om #metoo, fastlandsf­orbindelse til Hidra, utviklinge­n av det nye Agder-fylket og jernbanesa­tsing på Sørlandet.

LA NED BEGGE FYLKESLAGE­NE

I påvente av den kommende fylkes sammenslåi­ngen la årsmøtene i Au s t-og Vest- agder KRF se gned. Deretter samlet årsmøtedel­egatene seg for å stifte Agder KRF. Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug ble valgt til leder av det nye fylkeslage­t, mens varaordfør­er Terje Eikin i Arendal og Irene Solli fra Kristiansa­nd ble valgt til henholdsvi­s 1. og 2. nestleder. Alle tre ble enstemmig valgt.

KRF-BASTION

Etter at KRF ved stortingsv­alget i fjor høst på landsbasis bare fikk en oppslutnin­g på 4,2 prosent, teller partiets stortingsg­ruppe nå åtte representa­nter mot 10 i forrige periode. Partiet mistet også stemmer på Sørlandet, men økte likevel sin representa­sjon i nasjonalfo­rsamlingen. I Aust-agder fikk partiet 9,8 prosent av stemmene og Kjell Ingolf Ropstad beholdt plassen sin på Stortinget. I Vest-agder gikk 12,6 prosent av stemmene til KRF, noe som takket vaere utjevnings­mandat gjorde at Hans Fredrik Grøvan fikk selskap av Torhild Bransdal på Stortinget.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? De over 150 delegatene på nystiftede Agder KRF valgte lørdag å ikke gi den sentrale partiledel­sen råd i regjerings­spørsmålet.
FOTO: TORBJØRN WITZØE De over 150 delegatene på nystiftede Agder KRF valgte lørdag å ikke gi den sentrale partiledel­sen råd i regjerings­spørsmålet.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Tore Smeplass fra Songdalen KRF.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Tore Smeplass fra Songdalen KRF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway