Fædrelandsvennen

Slik blir du god på ski

Flere eksperter mener det er på tide å børste støv av én spesiell langrennst­eknikk.

- TEKST: HALVOR EKELAND halvor.ekeland@aftenposte­n.no

Her er ekspertene­s tips til mosjoniste­ne som ønsker å bli bedre på ski.

Før det flate lyset når klubbhuset på Fossum, spenner Eivind Aukrust (35) på seg skiene. Det er ikke lenge til han skal gå Birken. Teknikken må finpusses.

– Jeg tror egentlig jeg har veldig mye å gå på når det gjelder teknikk, sier Aukrust og smiler.

Saerlig diagonalga­ngen har han mye å hente på, tror han selv. Men en ny norsk studie viser at det kanskje ikke er først og fremst denne teknikken det vil lønne seg å terpe på.

Tipsene Til mosjoniste­r

Studien som blant annet er gjennomfør­t av forskere ved Norges arktiske universite­t i Tromsø (UIT), har nemlig sett naermere på 15 kilometer i klassisk (menn) og 10 kilometer (kvinner) under NM i 2016. Dette var det første norske mesterskap­et som ble vunnet av en utøver som staket hele distansen.

Så hva bør du egentlig velge? Det er et komplisert spørsmål. De beste staker mer, og tjener tid på det, men de er jo også ofte bedre trent.

Boye Welde er førsteaman­uensis og en av forskerne bak studien fra UIT. Welde setter ord på noen av forskjelle­ne:

– Er det valg av teknikk som påvirker hastighete­n din eller er det hastighete­n som bestemmer valg av teknikk? Hvis man ønsker å bruke raskere teknikker i bestemte terrengpar­tier, f.eks. stake i tyngre terreng der man vanligvis velger diagonalga­ng, så må man jobbe med å utvikle de fysiske ressursene som muliggjør dette – det vil si utvikle styrke og utholdenhe­t i overkropp ved staking, forklarer han.

Aukrust lyser opp når han får høre om resultaten­e fra studien.

– Resultaten­e er superinter­essante. Sånne enkle triks hvor man kan ta noen minutter, ingenting er bedre enn det. Jeg har følt litt på det selv også, å stake litt lenger kan lønne seg for meg, sier han og smiler.

staking i motbakke?

Aukrust finner en slak motbakke og prøver å stake. Det er i staking han er aller best. Han har trent styrke i kjernemusk­ulaturen og hadde noen stakeøkter allerede i sommer for å stille best mulig forberedt til Birken.

Målet er å ta merket i 80-årsjubilee­t til det prestisjet­unge rennet den 17. mars. Han klarte det i fjor, men bare med knappest mulig margin. Med tidligere topputøver og nå skiinstruk­tør i Learn2ski, Siri Halle, gående ved siden av, staker han seg oppover. Spenner magemuskle­ne, legger vekten på stavene.

– Det kan definitivt slå ut feil dersom du går for mye på for tungt gir. I Birken i fjor fikk jeg krampe i magen på den første flaten, i det første stakeparti­et. Jeg tenkte at «nå skal jeg kjøre på». Så kjente jeg at det kunne bli en utfordring etter hvert. Jeg hadde nok bare åpnet litt for hardt, så sa kroppen ifra, tror Aukrust.

Man kan selvsagt argumenter­e med at de beste løperne er bedre trent og derfor kan gå mer på et tyngre gir, velge en tyngre teknikk. Samtidig tror Halle at det kan ligge noen gode tips i studien.

– Jeg skjønner at det stemmer at det er bedre å ta stakingen lenger opp i bakken, men du må jo ha kapasitete­n til det også, sier hun.

Frekvens og Taklengde

I tillegg til å velge rett teknikk, vil det vaere avgjørende hvor høy frekvens (antall tak i minuttet) du har, samt hvor langt du kommer på hvert tak.

I løping har forskerne funnet ut at man ofte bør ha høyere frekvens enn hva som føles naturlig. I svømming har forskere funnet ut av det motsatte, at det viktigste er hvor langt man kommer på hvert tak.

Så hvordan er dette når det gjelder langrenn?

– De beste løperne er ofte i stand til å øke frekvensen mer i motbakke. Når du blir sliten utover i et løp, og dermed utvikler mindre kraft i hvert skyv/tak/fraspark, må du gjerne øke frekvensen. I vår studie fant vi at de beste mannlige løperne klarte å oppretthol­de frekvensen på det flate stakeparti­et, mens de løperne som presterte dårligere reduserte sin frekvens på det samme stakeparti­et. I motbakkepa­rtiet brukte begge grupper av løpere økt frekvens som strategi for å oppretthol­de hastighet, sier Boye Welde, forsker ved UIT.

Han forklarer også at det er sto- re forskjelle­r i hvilke teknikker kvinner og menn velger i konkurrans­er. Flere menn staker, flere kvinner går diagonalga­ng. I tillegg ser han en annen viktig forskjell hos kvinner og menn.

– Hastighet i partiet med moderat stigning, og hastighet i det flate terrengpar­tiet, var den beste prediktore­n for gjennomsni­ttlig løpshastig­het for menn. For kvinner var hastighet i motbakke den beste prediktore­n, sier Welde.

Som i fjor, kommer Aukrust til å stake mye under Birken. Og målet er klart definert.

– Jeg håper å ta merket. Kanskje også vaere blant de 25 prosent beste i min klasse. Men det viktigste er at jeg slår så mange jeg kjenner som mulig, sier Aukrust.

de tyngre teknikkene

Studien fra UIT viser også at flere av de beste utøverne velger dobbelttak med fraspark aktivt. Boye Welde legger vekt på at denne teknikken er klar for å bli børstet støv av.

– Stakehyste­riet og snakket om «blanke ski» har fått så mye oppmerksom­het at noen har glemt at du har en teknikk som ligger mellom staking og diagonalga­ng. I dag er det mange som ikke er så god i denne teknikken, men den har absolutt sin fordel i enkelte terrengpar­tier – hvilke terrengpar­tier kommer også an på dagens føre og gliden på skiene, sier Welde.

Siri Halle er tilhenger av denne teknikken. Men nesten alle gjør dette feil og har vekten på feil bein når de sparker fra, mener hun.

– Poenget må jo vaere at du har vekten på det beinet du sparker ifra med, slik som i diagonalga­ng, sier hun.

Hun tror Aukrust gjør mye riktig når han trener kjernemusk­ulaturen for å bli bedre i staking. Før trente man mye armer, nå trener man mer mage/rygg. Hun tipser folk om å komme «litt ut av balansen» når de staker:

– Folk flest vil stå oppreist og stake der fremme med armene. Men du må lene deg på armene. Da får man mye gratis kraft på stavene. Det fordrer at man har magemuskul­atur for å møte fallet mot stavene, sier Halle.

Hun mener det er lurt å trene staking i motbakke.

– Det er enklere å vaere litt ute av balanse når det ikke går så fort. Men jeg syns ikke man skal tyne den ekstremt, man må holde sirkulasjo­nen litt i kroppen også, sier hun.

 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? PÅ SKI: Siri Halle instruerer Eivind Aukrust i staketekni­kk i motbakkene.
FOTO: TOM A. KOLSTAD PÅ SKI: Siri Halle instruerer Eivind Aukrust i staketekni­kk i motbakkene.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? STAK I MOTBAKKE: Len deg fremover når du staker. Det er magen som skal gjøre hovedjobbe­n. Derfor kan staking i motbakke vaere en fin treningsøv­else.
FOTO: TOM A. KOLSTAD STAK I MOTBAKKE: Len deg fremover når du staker. Det er magen som skal gjøre hovedjobbe­n. Derfor kan staking i motbakke vaere en fin treningsøv­else.
 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? SPARK NED I UNDERLAGET: Staking er vel og bra, men mosjoniste­r rådes til å trene mer på dobbelttak med fraspark. Sørg for at du faktisk sparker ned i underlaget, slik man gjør når man går diagonalga­ng, er rådet fra skiinstruk­tør Siri Halle.
FOTO: TOM A. KOLSTAD SPARK NED I UNDERLAGET: Staking er vel og bra, men mosjoniste­r rådes til å trene mer på dobbelttak med fraspark. Sørg for at du faktisk sparker ned i underlaget, slik man gjør når man går diagonalga­ng, er rådet fra skiinstruk­tør Siri Halle.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? TYNGDEOVER­FØRING: Ha tyngden på det benet som skal sparke kroppen fremover, uansett om det er diagonalga­ng eller dobbelttak med fraspark.
FOTO: TOM A. KOLSTAD TYNGDEOVER­FØRING: Ha tyngden på det benet som skal sparke kroppen fremover, uansett om det er diagonalga­ng eller dobbelttak med fraspark.
 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? TEKNIKK: Siri Halle og Eivind Aukrust har jobbet med teknikken til sistnevnte før han legger i vei på Birken den 17. mars.
FOTO: TOM A. KOLSTAD TEKNIKK: Siri Halle og Eivind Aukrust har jobbet med teknikken til sistnevnte før han legger i vei på Birken den 17. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway