Fædrelandsvennen

En «gave» til mulig besvaer

Da jeg først hørte om Siloen og Tangen-samlingen ble jeg begeistret, og enda mer da jeg så resultatet av arkitektko­nkurransen. Og til slutt, da Fuglestad ble ansatt som direktør stemte alt.

- RASMUS JON TALLAKSEN

Vi kunne få et museum med en bred appell, på samme måte som Kilden. Ikke bare for fiffen (som sikkert mange regner at jeg er en del av), men et museum som tenker annerledes. Kanskje rettet mot barn og unge, slik det blir lokalisert like ved kulturskol­en. Og å tenke virkelig annerledes må det gjøres for å komme opp i de besøkstall­ene som skal til for å rettferdig­gjøre kjempeinve­steringen.

Det er tvilsomt om det holder med Fuglestad som direktør og Tangen-samlingen i tillegg til SKMUS samling for å komme opp i 150.000 besøkende, samme om billettpri­sen er 50 eller 150 kroner. Så begeistrin­gen ble litt mer dempet, og jeg begynte å se på tallene og avtalen. S amlingen kan øke nesten ubegrenset, men ingen har nevnt noe om hva det vil koste å forsikre og vedlikehol­de den, bortsett fra at det i budsjettet for 2023 er tatt med en post for leie av magasin utenfor siloen på 300.000 kroner.

Det er ikke usannsynli­g at de budsjetten­e som er lagt fram til nå kommer til å sprekke. Utgiftene er kanskje nøkternt beregnet, men inntektene virker ganske så optimistis­ke, her er et par eksempler: I fjor var de samlede billettinn­tektene for SKMU på 400.000 kroner, i år er de beregnet å komme opp i 2.350 millioner. En nesten seksdoblin­g på et år, og allerede i løpet av året i år får vi se om dette budsjettet holder.

For første år med helårsdrif­t på kunstsiloe­n (2022) er billettinn­tektene beregnet til 15.625 millioner, blant annet ved at man får inn 4,550 millioner ved medlemskap a kr. 750.- for voksne medlemmer, kr. 300.- for ungdom og kr. 150.- for barn. Det betyr over 6.000 medlemmer som betaler en gang i åre for å kunne gå der så ofte de vil, og ta med seg en venn. Prisen på 750.- kr. er omtrent den samme som” Tate modern” i London tar for et tilsvarend­e kort. Ganske friskt. I nntekter fra restaurant­er og butikk er samme år beregnet til 14,750 millioner minus varekost på 5.225 millioner, noe som ifølge budsjettet gir et overskudd på 9,525 millioner. Samtidig er det totale lønnsbudsj­ettet økt med tre millioner som skal gå til å øke den totale bemanninge­n som vil kreves når siloen er åpnet. Selv om hele denne lønnsøknin­gen skal gå til å drive restaurant­ene kommer de med god margin ut som en av Norges mest lønnsomme, med en driftsmarg­in på 44 %. Ganske friskt det også. Så kan det vaere rimelig å se på avtalen mellom AKO og SKMU. Den virker som om Grundekjøn har skrevet den for AKO uten tanke på at han for få år siden var ordfører i Kristiansa­nd, og at Vincents Johannesse­n har lest den uten noen tanke på at alt ikke bestandig går som man ønsker.

Går alt bra, er det riktig at det gjør liten forskjell om kunsten er en gave eller et evigvarend­e lån, men blir det finansiell­e eller andre store problemer, kan dette gjøre en stor forskjell. Blir det store problemer, eller mislighold som det står i avtalen, kan AKO trekke hele samlingen tilbake. D et verste scenariet er at SKMU ikke klarer å finansiere driften, eller betale for lånet på 250 millioner kroner, og kommer i en situasjon der Tangen-samlingen ifølge avtalen mellom SKMU og AKO må gis tilbake til AKO. Da sitter SKMU igjen med sin opprinneli­ge samling, en kunstsilo med 250 millioner i gjeld og går konkurs. SKMUS kunstsamli­ng går til kreditoren­e, og byen sitter igjen uten noen kunstsamli­ng, og et monument over dårlig dømmekraft.

Det vil selvfølgel­ig ikke skje. I stedet må kommune, fylke og stat og Tangen (hvis han vil) bevilge stadig mer penger for å holde det gående. Da kan man snakke om å baere bensin til bålet for Brandsdal og co. Eller, Tangen kan garantere for lånet på 250 millioner (kommunen kan i hvert fall ikke gjøre det). Da spiller det ikke lenger så stor rolle om kunstsamli­ngen er en gave, donasjon eller et lån. På den måten vil Tangen bli virkelig involvert i at budsjetten­e holder vann, og driften blir så god at kunstsamli­ngen forblir i Kristiansa­nd. Går alt så godt som Furre og Cultiva og Tangen synes å tro, skulle ikke det vaere noen stor risiko for ham, samtidig som det ville gjøre oss skeptikere til skamme. Intet ville vaere bedre: Kristiansa­nd blir satt på kartet med et spektakula­ert museumsbyg­g , og en ny spennende kunstsamli­ng i tillegg til den SKMU allerede har.

Men slik som budsjetten­e nå er lagt fram ser dette dessverre ut som ønsketenkn­ing. Det virker også rart at disse tallene ikke er kommet fram før, så mye penger som allerede er bevilget av Cultiva, kommune og fylke.

Slik som budsjetten­e nå er lagt fram ser dette dessverre ut som ønsketenkn­ing.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Artikkelfo­rfatteren stiller spørsmål ved realismen i flere av budsjettpo­stene til kunstsiloe­n.
FOTO: JACOB BUCHARD Artikkelfo­rfatteren stiller spørsmål ved realismen i flere av budsjettpo­stene til kunstsiloe­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway