Fædrelandsvennen

Klart for koalisjons­regjering

To tredeler av sosialdemo­kratene i SPD har sagt ja til å bli med i statsminis­ter Angela Merkels koalisjons­regjering. Dermed unngår tyskerne regjerings­krise.

- NTB

Søndag ble det klart at 66 prosent av SPDS drøyt 460.000 medlemmer støtter koalisjons­avtalen med CDU og CSU, som ble klar i februar etter knallharde forhandlin­ger mellom Merkel og resten av partitoppe­ne.

– Dette var en ekstremt viktig demokratis­k beslutning for landet vårt, sier fungerende partileder Olaf Scholz under en pressekonf­eranse i Berlin.

Videre opplyser han at SPD skal utpeke seks navn – tre kvinner og tre menn – til å lede departemen­tene partiet har fått ansvaret for gjennom koalisjons­avtalen.

Blant annet har partiet sikret seg det prestisjet­unge finansdepa­rtementet.

MERKEL GRATULERER

Tyskland har vaert uten ny regjering i drøyt fem måneder etter valget i september i fjor. Det er det lengste landet har vaert uten regjering noensinne, og landets mektige statsminis­ter Angela Merkel har vaert under hardt press.

Nå kan hun puste lettet ut. – Jeg gratulerer SPD med dette klare resultatet, og ser fram til å fortsette samarbeide­t om å gjøre landet vårt bedre, sier Merkel.

Merkel og SPD fikk og også gratulasjo­ner fra Norges utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide, i likhet med Sveriges Margot Wallström, mener den tyske regjerings­koalisjone­n er bra for resten av Europa. – SPDS ja baner vei for ny storkoalis­jon i Tyskland. Det er bra for Norge og for et samlet Europa, sier hun

SKUFFELSE I SPLITTET PARTI

På forhånd var det knyttet en del spenning til uravstemni­ngen i SPD, ettersom det har vaert sterk motstand mot koalisjone­n internt i partiet.

Den 28-årige studenten og ungdomspar­tilederen Kevin Kühnert ledet nei-opprøret, og reiste rundt om i hele Tyskland for å overbevise partifelle­ne om at SPD ikke ville vaere tjent med å gå inn i en ny storkoalis­jon.

Både han og resten av koalisjons­motstander­ne i SPD var skuffet over søndagens avstemning­sresultat.

– Kritikken mot #Groko (Storkoalis­jonen) består. SPD må vaere mer som de har vaert de siste ukene, og mindre som de har vaert de siste årene, skriver han på Twitter.

– Når det trengs kritikk, skal vi komme med det, skriver han videre.

I åtte av de tolv siste årene har SPD hatt regjerings­makten sammen med kristendem­okratene til Merkel. Det har betydd smertefull­e kompromiss­er som koalisjons­kritikerne mener har kostet partiet mange velgere. I valget i september endte oppslutnin­gen på 20,5 prosent, noe som er det dårligste resultatet i etterkrigs­tiden.

Meningsmål­ingene den siste tiden tyder imidlertid på at splittelse­n i partiet har vaert enda mer skadelig for SPDS oppslutnin­g. På de seneste får partiet kun 17 prosent.

Også CDU og CSU gikk tilbake i høstens valg.

REGJERINGS­DISKUSJONE­R

At SPD stemte ja betyr at Tysklands mektige statsminis­ter kan gå i gang danne sin fjerde regjering. Senere søndag møtes hun og resten Cdu-ledelsen for å diskutere utfallet av SPDS uravstemni­ng.

Regjerings­konstellas­jonen er ikke klar ennå, men det ventes at Merkel igjen blir utpekt som statsminis­ter og presentere­r sin nye regjering når nasjonalfo­rsamlingen møtes igjen 14. mars.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Angela Merkel kan nå ta fatt på sin fjerde periode som statsminis­ter i Tyskland.
FOTO: NTB SCANPIX Angela Merkel kan nå ta fatt på sin fjerde periode som statsminis­ter i Tyskland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway