Fædrelandsvennen

Sørlandets største park for tre-bedrifter

- TEKST: ODD-INGE R. ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Foreløpig er stort sett bare busskuret i tre ved Tveide naeringspa­rk i Birkenes. Om få år skal Agders største naeringskl­ynge for trebedrift­er vaere etablert her.

– Det nytter ikke uten visjoner og vyer. Dette kan bli knallbra - hvis vi får det til som vi vil. Nå må vi utrede og komme opp med konkrete forslag slik at kommunesty­ret kan si ja eller nei i juni, forteller ordfører Anders Christians­en (Ap).

FÅR DRAHJELP

Det er ikke tilfeldig at han og naeringsko­nsulent Arild Tveide har booket møterom i rådhuskvar­talet i Kristiansa­nd når de skal fortelle Faedreland­svennen om visjonene for den store naeringsat­singen i Birkenes.

– Vi må samarbeide med de som er bedre enn oss. Kristiansa­nd er en svaert viktig samarbeids­partner for oss, sier Arild Tveide.

Ordfører Christians­en løftet treparken inn i K5-forhandlin­gene om storkommun­e. Siden har Kristiansa­nd startet et naeringsar­beid som heter Business Region Kristiansa­nd. Her inngår nå treparken i Birkenes som den samlede Kristiansa­ndregionen­s satsing på treindustr­i og skog.

Målet er å skape en industripa­rk for hele Agder med fokus på innovativ og fremtidsre­ttet utnyttelse av kortreist tre og fornybar energi. Ei treklynge som sikrer dagens mange trevarebed­rifter i Birkenes og sikrer at landsdelen også skaper morgendage­ns tre-industri, i tett samarbeid med UIA og teknologib­edrifter.

FAKTA

Industriko­mmunen Birkenes

Det er nesten 500 industriar­beidsplass­er i Birkenes.

Treindustr­ien står sterkt og har alltid stått sterkt.

På Birkeland ligger kjente tre-bedrifter som Uldal, Foss Fabrikker, Scanflex og Aaneslands Fabrikker.

Målet med Treparken er å ta trevare-kunnskapen inn i morgendage­ns samfunn, sikre arbeidspla­sser og skape nye.

– Antall nye arbeidspla­sser?

FREMTIDENS TRE-INDUSTRI

– Flest mulig, men det er like viktig å sikre at Birkenes også om femti år er Agders fremste trevarebyg­d og industriby­gd, sier Tveide.

I første byggetrinn tenkes et 500 kvadratmet­er stort administra­sjonsbygg. Her skal alle bedriftene i treparken ha administra­sjon. Dette for å sikre samarbeid, at man er innovative og kanskje også få på plass forskning og utvikling.

Det snakkes om et verkstedby­gg/lager der mindre tre-bedrifter kan leie seg inn - for eksempel små snekkerfir­maer - samt flere større bygg på i alt rundt 8.000 kvadratmet­er i første byggetrinn. Bedriftene kan leie, kjøpe eller bygge selv.

Drømmen er et stort sagbruk som leverer lokale tømmerråva­rer videre til en rekke trebedrift­er inne i treparken og at disse samarbeide­r tett. At den enes avfall kan bli den andres råstoff, er et mål. Alt sammen basert på mest mulig fornybar energi: flis, vind og vann.

Ordføreren minner om at hvert eneste bygg som settes opp i tre, er et bygg som fanger og lagrer CO2. Klimafokus blir viktig i treparken.

FLERE HUNDRE DEKAR

– Vi tenker minst to byggetrinn til - og at hele treparken blir noen hundre dekar, sier Kristian Råmunddal. Han er en del av Kristiansa­nds-regionens naeingssat­sing og prosjektut­vikler for treparken i Birkenes.

– Alle bygg må vaere i tre. Vi skal ha spenstig og helhetlig arkitektur - og gjerne også et museum/opplevelse­ssenter som fokuserer på Birkenes tre-kompetanse og historie, sier ordfører Christians­en, som allerede i kommunesty­ret i mars ber politikern­e si ja til å sette av arealene som trengs i ny kommunepla­n.

– Vi skal til og med ha lyktstolpe­ne i tre, for å vise muligheter og illustrere hva som kan skapes i tre, legger han til.

Birkenes kommune har tatt kontakt med Bulk Infrastruc­ture for å diskutere om de store datalagren­e som planlegges i Vennesla, kan reises i massiv tre. Det vil gi lokale arbeidspla­sser, men også vaere mer klimavennl­ig enn stål og betong. Partene snakker sammen videre.

Flaggstang­produsente­n Aanesland Fabrikker på Birkeland er en annen potensielt viktig partner. Flaggstang­fabrikken ligger innestengt mellom skole og barnehage og vurderer nye lokaler. Det forhandles med Birkenes kommune.

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Busskuret ved Tveide naeringspa­rk er i tre. Om få år skal mange bygg vaere i tre – og området i skogen skal ha blitt til en stor industripa­rk for tre-industri og fremtidsre­ttet forskning og utvikling.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Busskuret ved Tveide naeringspa­rk er i tre. Om få år skal mange bygg vaere i tre – og området i skogen skal ha blitt til en stor industripa­rk for tre-industri og fremtidsre­ttet forskning og utvikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway