Fædrelandsvennen

Alle presidente­rs mann

Lang tid før min ankomst til denne verden skal min kristne far ha blitt helbredet etter tilbakefal­l av dødelig tuberkulos­e. Beviset fant jeg i Bibelen etter hans bortgang, men hva som hendte var det andre som fortalte.

- SVEIN INGE OLSEN, skribent og leder av Protestfes­tivalen

Man kan vel si at min ankomst ville vaert betydelig overdrevet uten…

Mange amerikansk­e evangelist­er har vaert forfulgt av skandaler. Det var skandaler av ymse slag, også han som skal ha bedt for min far og var en av de som er omtalt som Aril Edvardsens motivatore­r, skal det ha blitt kontrovers­er rundt senere i livet.

Men den mest kjente av alle har stått støtt i tro og holdning. Få predikante­r har inspirert folk i bibelbelte­t mer enn Billy Graham (1918-2018), som medvirket til at millioner av mennesker over hele kloden er kommet til tro. Han var åndelig veileder for samtlige amerikansk­e presidente­r fra Harry Truman til Barack Obama, inkludert skandalebe­fengte Richard Nixon som svek ham, men ikke mer enn at han var raus nok til å holde en gripende avskjedsta­le ved Nixons bortgang.

Han var for gammel til å bidra da Donald Trump ble innsatt, men Trump var gjest da 95-årsdagen ble feiret for knappe fem år siden.

Graham fikk også innflytels­e på dronning Elizabeth. P åsken 1970 talte Billy Graham på et av sine berømte korstog via storskjerm i flyhangare­n på Kjevik. Køen over Varoddbrua var lang fra byen og ut til Kjevik for alle de 5000 sørlending­er som ville overvaere overføring­en. Jeg antar min far var blant dem.

24. september 1978 samlet 20.000 mennesker seg på Ullevål stadion for å høre Graham. Det er like mange som på en viktig og avgjørende fotballkam­p, eller for den saks skyld cupfinalen.

For Graham selv var det evangelist­er som Mordechai Ham og Billy Sunday som inspirerte ham til å forkynne evangeliet.

Jeg har beundret Graham for hans sterke tro og ordentligh­et. Han har fortalt at han tok en beslutning om å se bort fra tvil og bekymringe­r og velge troa – selv om han ikke forsto alt.

Med seg på korstogene over hele verden hadde han sine to gode venner Cliff Barrows (19232016) og George Beverly Shea (1909-2013). I et manifest de tre signerte kom det fram hvordan de unngikk skandaler.

Aldri ha tilgang til penger. De tilsatte en uavhengig økonomiavd­eling som styrte pengene, den var åpen for innsyn for alle. Graham mottok vanlig pastorlønn. Aldri si noe negativt om andre pastorer eller lokale menigheter. Aldri vaere alene med andre kvinner enn sine koner, på grunn av media og fristelser. Aldri overdrive publikumst­all eller gi uriktig reklame.

Graham var venn med Martin Luther King og ba ham ofte om råd. King takket Graham for fremgang i kampen mot rasediskri­minering. Graham betalte også Kings bøter. King skulle vaere i gatene, Graham på arenaene, men målet var de enig om. Billy Graham besøkte alle verdensdel­er og slapp inn i land de faerreste fikk slippe inn. U nder den kalde krigen ble han engasjert i kampen mot masseødele­ggelsesvåp­en da han sammenlign­et USA og Sovjet med to barn som sto til knes i bensin med hendene fulle av fyrstikker der de kranglet om hvem som hadde flest, vel vitende om at en fyrstikk er nok. Han var første predikant bak jernteppet og talte til kommuniste­r i Sovjet. I Polen slapp han inn etter godkjennin­g fra de romersk-katolske kirkene

I løpet av få dager talte han til 3,2 millioner mennesker på en flyplass i Kina, og han slapp inn til Kim Il Jung i Nord Korea.

Graham kritiserte intolerans­e og konfronter­te apartheid, som han hevdet var synd. Han hadde bare et formål, nå ut med evangeliet. Før vi kan få verdensfre­d, må vi ha fred i våre hjerter, mente han. Han snakket om livet etter livet, og som vi alle er klar over, livet er kort. Senere i livet angret han på at han involverte seg i politikk fremfor å forkynne.

Han var naer venn av Muhammad Ali og Johnny Cash – og var alle presidente­rs mann. De mest ensomme mennesker er de som alltid er i rampelyset, har han sagt. Ronald Reagan gav han Presidenti­al Medal of Freedom i 1983 med den begrunnels­en at verden er blitt et bedre sted takket vaere Billy Graham.

Graham har sagt mye riktig om toleranse, et ord som er blitt så ødelagt de siste årene at vi så oss nødt til å stifte Protestfes­tivalen i 2000. «Toleranse er i utgangspun­ktet et positivt ord, men vi lot det gå for langt. Toleranse innebaerer å kompromiss­e om egen overbevisn­ing, noe som kan føre til at vi glemmer hva vi mener og tror på», sa Graham. H an kunne virke som han ikke var tolerant selv, fordi han var streng og tydelig, og fordi han snakker om synd. Men Billy Graham forlot en verden uten synd, det vil si en verden som har gjort synd til et gammeldags og utdatert ord. Men menneskene «i» verden beviser at denne påstanden er uriktig. En sosiolog som ble sitert i USA Today vedgikk at sekulaere mennesker fortsatt tror at det er noe som heter synd, dom og straff.

Hvis det finnes ondskap må det finnes godhet. Hvis det finnes noe som er galt må det finnes noe som er riktig. Hvis det finnes løgner må det vaere noe som er troverdig. Billy Graham var for meg troverdig.

Nå er han borte, i alle fall fra denne verden.

I en dokumentar om livet sitt sier han; når du hører om min død skal du ikke tro det. Jeg er mer levende enn noen gang, men har skiftet adresse

Jeg har beundret Graham for hans sterke tro og ordentligh­et.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Predikante­n Billy Graham (t.v.) sammen med de tidligere presidente­ne George H. W. Bush, Jimmy Carter og Bill Clinton. Graham døde 21. februar.
FOTO: NTB SCANPIX Predikante­n Billy Graham (t.v.) sammen med de tidligere presidente­ne George H. W. Bush, Jimmy Carter og Bill Clinton. Graham døde 21. februar.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway