Fædrelandsvennen

Styring av vår fornybare energi

- ARTHUR BERNTSEN, MANDAL

Viser til artikkel av Tine Sundtoft. I artikkelen den 13.feb. skriver hun: «Industrien på Agder bruker i dag rundt 5 TWH, mens kraftovers­kuddet vårt i 2020 er estimert til å vaere 7-8 TWH».

●● På Agder Energi sin «hjemmeside» står det at nåvaerende årsproduks­jon er i størrelses­orden 8 TWH. Hvis vi «råtipper» at det private forbruk i vår region utgjør i størrelses­orden 2 TWH, blir nåvaerende energiover­skudd 1 TWH. [8- (5+2)]. At dette (eventuelle) energiover­skuddet skulle øke til 7-8 TWH pr. år i 2020 høres fantastisk og utrulig ut.

Administre­rende direktør i Agder Energi hadde i en artikkel i Faedreland­svennen for en tid tilbake. Slik jeg forsto artikkelen, gav den uttrykk for at det var bedre å selge strømmen til en god pris, i stedet for at den gikk til et aluminiums­verk. Selvfølgel­ig ville E-verket få større overskudd, men hva med industrien vår, og landet vårt som helhet?

Jeg håper jeg har misforståt­t, dette kan ikke vaere riktig. Den fantastisk­e fornybare og stabile energien, vår vannkraft, tilhører oss, folket, og skal i første rekke benyttes til gode driftsbeti­ngelser for nåvaerende og fremtidig industri, og fornuftige priser for privat forbruk. I et program, jeg tror det var «Dagsnytt 18», hvor vår energimini­ster deltok, ble tilslutnin­g til «ACER» (EU sitt organ for styring av energi) diskutert. Her var der snakk om en moderat prisøkning på i størrelses­orden 2 øre pr. KWH. Om den nevnte økningen gjelder nettleie eller kraftpris vet jeg ikke.

I slike sammenheng­er har jeg ikke hørt uttalelser som sier at tilslutnin­g til ACER er til fordel for norsk industri, og det norske folk. Dersom vi tilslutter oss «ACER» er der nok større mulighet for at E-verkene kan sette opp prisene og få større inntekter, men hvor snevert er det mulig å se på dette og bare tenke på overskudd på vår fantastisk­e vannkraft og derved gjøre det vanskelige­re for industri her i landet samt øke strømutgif­tene for folk flest?

Vår vannkraft er i dag eid av kommuner og staten, men det har vaert diskusjone­r om å få inn privat kapital. For privat kapital vil det jo vaere viktig med høy pris/fortjenest­e på strømmen, aksjekurse­ne vil gå opp, og overskudde­t vil delvis gå til private, kanskje utenlandsk­e eiere. Er det dette vi vil? Er dette en fremtidsre­ttet styring av vår fantastisk­e energiress­urs?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway