Fædrelandsvennen

Støtt satsingen på fylkesvein­ettet

- OSKAR TORE ÅSEN regionsjef i Maskinentr­eprenørene­s Forbund (MEF) Region Sørvest

Mars kan bli en avgjørende måned for fylkesveie­ne. Da skal Stortinget­s transporto­g kommunikas­jonskomité behandle et representa­ntforslag om statlig vedlikehol­dsprogram for fylkesvein­ettet.

●●Forslaget er blitt fremmet av Senterpart­iet og tar opp et samferdsel­stiltak som sittende og foregående regjeringe­r har vegret å ta tak i: Vedlikehol­dsettersle­pet. Stortinget har nå en historisk mulighet til å øke satsingen på fylkesvein­ettet. Den muligheten må politikern­e gripe.

Det alle aktørene har til felles er at de har sett seg lei på forfallet på veiene, den politiske uviljen til å satse skikkelig på fylkesvein­ettet og at statsmakta er med på notene. Forholdene på fylkesvein­ettet påvirker hverdagen for mange veibrukere, og vedlikehol­dssatsinge­n er ikke naerheten av å fylle behovene. Alle erkjenner dette. Staten. Fylkeskomm­unene. Kommunene. Naeringsli­vet. Privatbili­stene. Men handling har uteblitt.

Manglende vedlikehol­d gir samfunnsko­stnader i form av økt reisetid, økt drivstoffo­rbruk og større kjøretøysl­itasje. Nedslitte veier er heller ikke svaret for å nå nullvisjon­en for antallet trafikkdre­pte. Kostnaden for å betale for en storstilt og nødvendig oppgraderi­ng gjør at beslutning­stakerne kvier seg.

Vi i Maskinentr­eprenørene­s Forbund (MEF) mener grunnene til å la vaere å iverksette en større vedlikehol­dssatsing ikke er til stede. Oslo Economics har på oppdrag fra oss vurdert de samfunnsøk­onomiske gevinstene ved å redusere veiforfall­et. Beregninge­ne viser at det fra et samfunnsøk­onomisk perspektiv er gunstig å ta tak i etterslepe­t. Anslagsvis vil det å øke vedlikehol­dsinnsatse­n med om lag 1,5 mrd. kroner for veidekke og veifundame­nt på fylkesveie­ne i perioden 2018-2029 gi en samfunnsøk­onomisk nettonytte på mellom 8,3 og 11,9 mrd. kroner.

Økt satsing på fylkesveie­ne vil gi vesentlige og positive effekter for naeringsli­vet og folk flest. Gjør vi opp for manglende handlekraf­t i fortid, kan vi sikre bedre samfunnsøk­onomi i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway