Fædrelandsvennen

Maren Lundby ble historisk etter ny seier

- NTB

Maren Lundby er tidenes første norske sammenlagt­vinner i hopp for kvinner. Ol-mesteren klarer nesten ikke å fatte hvor god sesongen har vaert.

Søndag tok hun sin 12. verdenscup­seier i rumenske Rasnov og avgjorde kampen om verdenscup­en sammenlagt.

– Det er stort å ta sammenlagt­seieren, og dét i en sesong der jeg i tillegg har tatt Ol-gull. Det er både utrolig og uvirkelig når jeg tenker på det, sier Lundby.

– Det er vanskelig å si hva jeg rangerer høyest av sammenlagt­triumfen og Ol-gull. Begge henger høyt. Men verdenscup­en sammenlagt betyr mye for meg. Det viser at man har vaert den beste hopperen gjennom året, legger hun til.

Lundby gjorde et kjempehopp på 100 meter i første omgang i Rasnov og ledet med drøye ti poeng foran finaleomga­ngen. Der fulgte Ol-mesteren opp med et nytt kjempehopp på 97 meter.

Det ga en formidabel seiersmarg­in på 23,2 poeng.

Bøverbru-jenta tok sin 12. verdenscup­seier. Ingen i Norge har flere. Roar Ljøkelsøy står med 11.

– Dette ble en fantastisk bra dag for meg. Hoppene mine var bedre enn i går, og det første var spesielt bra, sa en glad Lundby etter seieren.

Med seieren leder Lundby verdenscup­en med 300 poeng på tyske Katharina Althaus. Tre renn gjenstår av sesongen. De to kan dermed teoretisk sett ende på samme poengsum, men Lundby har uansett flere seirer enn den tyske jenta kan få.

På herresiden har tre nordmenn vunnet verdenscup­en i hopp sammenlagt. Anders Bardal gikk til topps i 2012, og fulgte dermed i fotsporene til Espen Bredesen (1994) og Vegard Opaas (1987).

Etter søndagens seier fikk Lundby gratulasjo­ner av blant andre kulturmini­ster Trine Skei Grande.

– Du er fantastisk, Maren Lundby! Nå skrev du et nytt kapittel i norsk hopphistor­ie. Du blir tidenes første norske sammenlagt­vinner i hopp for kvinner. Dette er tøft, skrev statsråden på Twitter.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Maren Lundby vant verdenscup­en sammenlagt.
FOTO: NTB SCANPIX Maren Lundby vant verdenscup­en sammenlagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway