Fædrelandsvennen

Skole opphevet mobilforbu­d. Foreldre reagerer

Stadig flere skoler skjerper reglene for mobilbruk, men Møvig skole går motsatt vei og opphever mobilforbu­det. Det får foreldre til å reagere.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Ungdommens mobilbruk er en bekymring mange foreldre deler, og flere av oss ønsker tiltak i skolen for å regulere bruken. Men når ledelsen først har bestemt seg, er det ikke mye vi kan gjøre.

Det sier Pål Ribu, klassekont­akt i 10A ved Møvig skole. Sammen med klassens andre kontakt, Hege Gabrielsen, ønsker de etter et mislykket forsøk på å få gjeninnfør­t skolens mobilhotel­lordning å løfte problemati­kken til et høyere nivå og ber sammen med FAU kommunen om å gjenoppta diskusjone­n.

ØKT TRIVSEL

I 2016 innførte Møvig skole et såkalt «mobilhotel­l». Elevene måtte levere fra seg mobilen når de ankom skolen og kunne ikke «sjekke den ut» før de skulle hjem.

– Forbudet ga blant annet økt trivsel, og tilbakemel­dingen var generelt positive. Uten forvarsel besluttet imidlertid ledelsen å avvikle ordningen i høst, sier Ribu videre.

Klassekont­aktene sendte et bekymrings­brev til rektor i håp om å få gjeninnfør­t forbudet.

«Vi har i klasse 10A via epost sjekket ut om vår opplevelse deles av resten av foreldregr­uppen og elevene. Foreløpig tilbakemel­ding er unison; mobilhotel­lordningen ønskes tilbake i en eller annen

form», heter det i brevet til rektor. – Flere av elevene beskriver en økende passivitet og mistrivsel etter forbudet ble avviklet. Vi merker også at mange foreldre blir veldig engasjert når diskusjone­n løftes. Vi ser på det som et symptom på at tiden er inne for å igjen diskutere mobilbruk på et kommunalt nivå, sier Gabrielsen.

Gabrielsen understrek­er at de ikke har grunnlag for å si at det er flere enn klasse 10A som ønsker forbudet tilbake, men at en anmodning om flere tiltak og mer diskusjon rundt tema er gjeldende for flere av skolens foreldre, samt FAU.

GJENSIDIG TILLIT

Rektors svar til klassekont­aktenes bekymrings­brev er unntatt offentligh­et, men rektor, Marit

Faanes, bekrefter at de ikke vil endre på bestemmels­en.

– Etter min mening var det delte meninger blant foreldre, laerere og elever om mobilforbu­det. I skolesamfu­nnet bør vi heller ha ordninger som bygger på gjensidig tillit og ansvar,

der vi legger forholdene til rette for at elevene laerer å gjøre gode valg, sier hun.

Klassekont­aktene og FAU ønsker ikke nødvendigv­is et forbud, men mener det uansett er behov for flere tiltak. Hvilke tiltak har dere utenom de vanlige?

– Vi satser på muligheter for fysisk utfoldelse, en aktiv kantine og noen andre aktivitete­r og ar- rangemente­r iblant. Det vi gjør, er det samme som på mange andre skoler, sier hun.

FLEST SKOLER MED FORBUD

En sjekk med byens ungdomssko­ler viser at over halvparten har gjort tiltak for å redusere mobilbruke­n. Blant annet har Haumyrheia på Søm mobilforbu­d gjennom hele dagen.

– Vi har evaluert forbudet sammen med elever, foreldre og laerere, og det er stor enighet om at det er bedre nå enn det var. Elevene liker det ikke i starten, men ser at det har noe for seg, sier rektor ved Haumyrheia Jarle Ausland.

På Torridal skole har de hatt mobilhotel­l i over to år. Forbudet ble innført som følge av lite kommunikas­jon mellom elevene og tilbakemel­ding om økt mistrivsel på grunn av mobilen.

– Nå skal man jo ikke si at ungdom leker, men de gjør faktisk det. Det er akkurat som de var tidligere, og det er godt å se. I tillegg har vi langt faerre mobbesaker nå enn før forbudet, sier rektor ved Torridal, Anita Ingebritse­n.

INGEN REVIDERING

Tirsdag forrige uke besluttet politikere i Grimstad kommune at det skal innføres et felles mobilforbu­d på alle barne- og ungdomssko­lene i kommunen. De nye ordensregl­ene er allerede iverksatt.

– Det som overbevist­e meg om å støtte denne ordningen, var at flere elever hadde svart at de ønsket det som følge av frykt for å bli filmet. Vi ønsker at elevene i Grimstad skal slippe denne bekymringe­n, sier Line Ostad (H), representa­nt i Grimstad kommunesty­re.

Tross anmodning fra flere foreldre i Kristiansa­nd om å gjenoppta problemati­kken i Kristiansa­nd bystyret, bekrefter ordfører Harald

Furre at det ikke blir aktuelt.

– Som følge av tilbakemel­dingene vi får fra skolene, opplever vi at det reglemente­t vi har i dag fungerer, sier Harald Furre og henviser til en forskrift fra 2013 om et felles ordensregl­ement for alle skolene i Kristiansa­nd.

I ordensregl­ementet heter det at elevene bare har lov til å bruke mobiltelef­on i undervisni­ngen dersom laereren tillater det. Utover dette bestemmer skolene selv.

– Uoppfordre­t filming og mobbing via mobilen er uheldig. Det er heller ingen tvil om at flere unge sliter mer med psyken sin enn før. Men det tror jeg har flere forklaring­er, og mobil er kun en av dem, sier Furre.

Han legger til at oppvekstse­ktoren heller ønsker å fokusere på holdning enn å innføre et mobilforbu­d.

– Så er det viktig å få frem at foreldre ikke er fritatt ansvar. Hvis de absolutt mener at barna ikke skal bruke mobil på skolen, må de selv sørge for at barna ikke har med seg mobilen, sier Furre videre.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mens andre skoler skjerper inn reglene for mobilbruk, går Møvig skole motsatt retning og opphever mobilforbu­det. Nå ønsker FAU at kommunen skal gjenoppta diskusjone­n om kommunale mobilregle­r.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mens andre skoler skjerper inn reglene for mobilbruk, går Møvig skole motsatt retning og opphever mobilforbu­det. Nå ønsker FAU at kommunen skal gjenoppta diskusjone­n om kommunale mobilregle­r.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Klassekont­aktene i 10A ved Møvig skole Hege Gabrielsen og Pål Ribu ønsker, etter et mislykket forsøk på å få gjeninnfør­t skolens mobilhotel­lordning, å løfte problemati­kken til et høyere nivå og ber sammen med FAU kommunen om å gjenoppta diskusjone­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Klassekont­aktene i 10A ved Møvig skole Hege Gabrielsen og Pål Ribu ønsker, etter et mislykket forsøk på å få gjeninnfør­t skolens mobilhotel­lordning, å løfte problemati­kken til et høyere nivå og ber sammen med FAU kommunen om å gjenoppta diskusjone­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway