Fædrelandsvennen

Endelig regjering i Tyskland

Endelig ser det ut til at Tyskland får en ny regjering. EU puster lettet ut, men det er usikkert hvor sunn denne koalisjone­n blir på sikt.

-

Det ble i helgen klart at hele 66 prosent av medlemmene i SPD (sosialdemo­kratene) stemte ja til å gå i koalisjons­regjering med Angela Merkel og hennes kristenkon­servative CDU, og søsterpart­iet CSU i Bayern. En rekordlang periode for Tyskland uten en regjering er over.

Det var knyttet stor spenning til avstemning­en blant sosialdemo­kratene. Partiet har vaert dypt splittet i regjerings­spørsmålet. SPDS ungdomspar­ti Juso har vaert blant de største kritikerne.

Angela merkel kan ta fatt på sin fjerde periode som forbundska­nsler og EU er igjen sikret stabilitet. Det er gode nyheter for unionen og flere pustet også lettet ut etter at avstemning­en hos SPD var klar. EU er avhengige av stabile nøkkelstat­er og Tyskland og Frankrike er naturlige hovedrolle­innehavere. De er garantiste­r for stabilitet og soliditet, og mange prosesser i EU har stått på vent og gått i sakte-modus uten en tysk regjering. Blant annet forhandlin­gen rundt utmeldinge­n av Storbritan­nia, et nytt Eu-budsjett og også diskusjone­n rundt Frankrikes og Emmanuel Macrons ambisiøse ønsker om et fellesbuds­jett for eurosonen, en felles finansmini­ster og nye styringsve­rktøy for å sikre økonomisk stabilitet og utjevning i unionen.

men det er to store valgtapere som nå danner regjering. Både kristen-og sosialdemo­kratene gjorde dårlige valg, det kan slite på mora- len. D eter lite begeistrin­g og entusiasme rundt regjerings prosjektet. Det ba er ermer prega v en nødvendigh­et – det er to tapere som i sum skal prøve fremstå som vinnere. Partiet på ytre høyre, Alternativ for Tyskland, blir et stort og tydelig opposisjon­sparti i forbundsda­gen og derfra kan det komme betydelig støy. Det blir en utfordring. For samtidig er et av de største problemene for hele EU nettopp hvordan man skal takle ytterliggå­ende høyre, med fremvekste­n og utviklinge­n av de ekstreme og nasjonalis­tiske kreftene i Polen og Ungarn.

Foreløpig kan Tyskland og resten av EU pustet lettet ut. Men på sikt er det store utfordring­er for Tyskland. Det betyr også utfordring­er for EU.

Det baerer mer preg av en nødvendigh­et – det er to tapere som i sum skal prøve fremstå som vinnere.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Angela Merkel skal gå løs på sin fjerde periode som forbundska­nsler, støttet av sitt bayerske søsterpart­i CSU og sosialdemo­kratene i SPD.
FOTO: NTB SCANPIX Angela Merkel skal gå løs på sin fjerde periode som forbundska­nsler, støttet av sitt bayerske søsterpart­i CSU og sosialdemo­kratene i SPD.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway