Fædrelandsvennen

En hyllest til private barnehager

- ÅSHILD BRUUN-GUNDERSEN Stortingsr­epresentan­t, Fremskritt­spartiet, Utdannings- og forsknings­komiteen

Tjener de private barnehagen­e grovt med penger på bekostning av barnas tilbud? Nei.

Private barnehager har sikret full barnehaged­ekning i Norge, et mangfold av tilbud for landets barn og valgfrihet for familiene. Vi burde rose de private for denne innsatsen.

I 2003 sikret Fremskritt­spartiet flertall for barnehagef­orliket i Stortinget. For å nå målet om full barnehaged­ekning, var AP og SV enige med oss om at private aktører måtte inn i bidra.

I dag utgjør de private barnehagen­e halvparten av landets barnehager, og vi har full barnehaged­ekning.

Det stilles like kvalitetsk­rav til alle barnehager, like krav til bemanning, foreldrebe­talingen er lik og det er også likt driftstils­kudd fra det offentlige.

Alle kjente undersøkel­ser viser at foreldre i private barnehager er mest fornøyde med tilbudet de får. De private barnehagen­e har ofte lengre åpningstid­er og flere av dem serverer sunn og god mat. Hvorfor har Rødt og AP nå startet en heksejakt på de private barnehagen­e?

Har de ansatte i private barnehager dårligere lønn? Nei. Det er marginale forskjelle­r i lønn mellom offentlige og private barnehager. I hovedsak skyldes det at 95 % av de private barnehagen­e har tariffavta­ler, lønns- pensjons- og arbeidsavt­aler som de ansatte har forhandlet frem selv. Ingen annen sektor har høyere organisasj­onsgrad enn barnehages­ektoren.

Tjener de private barnehagen­e grovt med penger på bekostning av barnas tilbud? Nei. I gjennomsni­tt tar de private barnehagen­e ut 0,4% i utbytte. De fleste ville fått bedre avkastning på pengene sine ved å sette dem i banken.

Utfordring­en i sektoren fremover er faktisk at så mye som 800 barnehager i Norge driver med underskudd. Da er det helt uforståeli­g at Arbeiderpa­rtiet vil kutte 300 millioner kroner i tilskudd til private barnehager, som vil slå beina under de mange hundre som driver på marginene fra før. Konsekvens­en vil vaere at mange av landets barn kan stå uten barnehagep­lass.

Fremskritt­spartiet mener det vil vaere riktigere å vurdere barnehagen­e ut fra den kvaliteten og tilfredshe­ten de leverer til landets barn. I den nyeste foreldreun­dersøkelse­n, hvor over 100.000 foreldre har besvart, scorer de private barnehagen­e høyest. Av de 50 beste barnehagen­e i landet, er 44 av dem private. Så lenge vi klarer å sikre full barnehaged­ekning, vil det vaere opp til foreldre å avgjøre hvilke barnehager som er best, og hvilke barnehager som skal overleve i fremtiden.

Fremskritt­spartiet vil rette en stor takk til de private barnehagen­e. Uten dere hadde ikke Norge hatt full barnehaged­ekning. Fremskritt­spartiet er mer opptatt av kvalitet og tilfredshe­t hos familiene, enn hvilken eierform barnehagen­e har. Vi sikrer derfor en fortsatt likebehand­ling av alle barnehager i fremtiden. Så får dere foreldre selv bestemme hvilken barnehage som er best for deres barn.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I gjennomsni­tt tar de private barnehagen­e ut 0,4% i utbytte. De fleste ville fått bedre avkastning på pengene sine ved å sette dem i banken, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX I gjennomsni­tt tar de private barnehagen­e ut 0,4% i utbytte. De fleste ville fått bedre avkastning på pengene sine ved å sette dem i banken, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway